Výměna: odchází Tomáš Novák, přichází Milan Tichý
4. prosince 2019

Výměna: odchází Tomáš Novák, přichází Milan Tichý

Technology Florbal Mladá Boleslav a FBC 4CLEAN Česká Lípa si vymění své obránce. Z boleslavského týmu odchází na sever Tomáš Novák, opačným směrem míří Milan Tichý. S klubem je domluvený na působení do konce sezony 2021/2022 s opcí na další ročník.

Tomáš Novák nastoupil za Mladou Boleslav naposledy 28. října v 9. superligovém kole proti Black Angels. Krátce poté informoval vedení klubu o tom, že chce své působení v boleslavském týmu ukončit. Následně své rozhodnutí oznámil i dosavadním spoluhráčům a s týmem se už nepřipravoval.

“Vzhledem k tomu, že Tomáš u nás nejen v hráčské roli prožil mnoho let, má tu smlouvu s platností trvající ještě téměř dva roky a neavizoval žádné týmové potíže, byla to velmi překvapivá zpráva, v podstatě šok. Ocitli jsme se v situaci, kterou je velmi těžké řešit v průběhu sezony, Tomáš je špičkový obránce a reprezentant. Navíc jsme šli do sezony s úzkým kádrem a o to větší problém to byl,” řekl generální manažer Technology Florbal Mladá Boleslav Tomáš Pacák. 

Nečekané trable Boleslav vyřešila s Českou Lípou, kam Tomáš Novák přestoupí a opačným směrem zamíří Milan Tichý. 

“Podobně jako Tomáš u nás, i Milan v České Lípě zvažoval svou budoucnost. Také vzhledem k tomu, že jsme spolu po konci jeho brněnského angažmá jednali o možném příchodu do Boleslavi, se tato varianta nabízela. Oba týmy potřebují dobrého obránce a oba hráči potřebují změnit prostředí,” podotýká Pacák. “Tomášův odchod a především jeho načasování mě mrzí, ale na druhou stranu jsem rád, že jsme se Štěpánem Slaným, který řídí spřátelený klub v České Lípě, a oběma hráči došli k dohodě na výměně, což považuji za nejlepší možné řešení pro všechny strany.”

Novák i Tichý jsou obránci narození v roce 1993, oba hrají na levou stranu. 

Se svými 192 centimetry se Tichý stane nejvyšším obráncem Mladé Boleslavi. V úvodu sezony debutoval na Polish Open za reprezentaci, v Superlize florbalu má odehráno 66 zápasů, kromě České Lípy nastupoval i za Bulldogs Brno při svém vysokoškolském studiu. 

“Místo Tomáše přichází motivovaný a velmi kvalitní hráč, který se v našem prostředí určitě může ještě zlepšit. Postově je to navíc hráč, který nám nyní nejvíc chybí. Těším se na spolupráci s Milanem,” říká boleslavský trenér Petr Novotný.

Odcházející Tomáš Novák vysvětluje: “Vzhledem k dlouhodobým zdravotním problémům mé manželky a vysokým nárokům Boleslavi na hráče jsem již delší dobu ztrácel chuť nadále působit v klubu. Protože jsem se v týmu necítil dobře, na konci října jsem se rozhodl, že tu přeruším své hráčské působení. Během druhé poloviny listopadu jsme s manažerem Tomášem Pacákem řešili, jak to bude dál a nakonec jsme se dohodli na přestupu do České Lípy. Těším se na novou výzvu a věřím, že pomůžu svému novému klubu v honbě za play-off.”

Na novou výzvu se těší také Milan Tichý přesouvající se z České Lípy do Mladé Boleslavi: “Přestup vnímám jako posun kupředu, a to jak po florbalové, tak i po životní stránce. Očekávám konkurenční prostředí a kvalitní zázemí, které je podřízeno maximálním výkonům týmu i jednotlivců. Speciálně se těším na spolupráci s kondičním trenérem Radkem Gwuźdźem, se kterým se dobře známe.”

Kluby se domluvily, že oba přestupy proběhnou k 23. prosinci. Tichý bude do Vánoc nastupovat za svůj stávající klub, ale částečně už se také bude seznamovat s novým prostředím v Mladé Boleslavi. První start v novém dresu by měl absolvovat 29. prosince v domácím televizním utkání proti Liberci. Také Novák začne nastupovat za Českou Lípu až na přelomu roku.

Milan Tichý bude v Mladé Boleslavi oblékat dres s číslem 4. S klubem je domluvený na působení do konce sezony 2021/2022 s opcí na další ročník.

S výměnou je spokojený také manažer FBC 4CLEAN Česká Lípa Štěpán Slaný: “Respektujeme, že Milan má vysoké ambice, je v ideálním sportovním věku, bojuje o místo v národním týmu a nechceme mu bránit v jeho cestě. Mladá Boleslav je pro něj ideálním místem, kde si může plnit svoje sny - bude mít šanci zahrát si Superfinále, výhledově třeba i Pohár mistrů. Současně s tím je pro nás důležité, že získáváme Tomáše Nováka. Má bohaté zkušenosti, také je v širším kádru české reprezentace, ale potřebuje trochu nakopnout a my mu v tom pomůžeme. Těším se na Tomáše, znám ho už ze společného působení v Mladé Boleslavi. Jde o agilního, přímočarého, tvrdého obránce a českolipská hra by mu mohla sedět. Věřím, že i pro Novyse je to zajímavá výzva.”

Mladá Boleslav se s Českou Lípou bezproblémově domluvila: “Ač jsme regionální rivalové, tak florbaloví rivalové nejsme. Mládež nastupuje v jiných divizích a vždy, když se v kalendáři najde příležitost, je pro nás zajímavé si proti sobě zahrát. Zároveň nejsme ani přímými konkurenty v Superlize, protože Boleslav se pere o čelní příčky a my máme ambice bojovat o play-off, což je náš současný výsledkový strop. I díky tomu, že jsem v Boleslavi pět let působil, jsem moc rád, že takto můžeme spolupracovat, což je výhodné pro oba kluby a v tomto případě i pro oba hráče," dodává Slaný.