David Rytych, kluk ze švýcarské pošty
7. prosince 2019

David Rytych, kluk ze švýcarské pošty

David Rytych se vrátil do Mladé Boleslavi. Ne, neunikla vám žádná informace o přestupu. Exboleslavský brankář si jen odskočil ze Švýcarska a při minulém domácím utkání navštívil své bývalé parťáky, s nimiž vyhrál titul.

Ještě než se začalo hrát, vřele ho zdravil Petr Novotný. Po zápase s ním na tribuně zvesela klábosili Jiří Curney, Lukáš Bauer a další. Bývalí spoluhráči nezapomínají na Davida Rytycha a David Rytych nezapomíná na Mladou Boleslav. Sice už je to rok a půl, co v klubu nepůsobí, ale když se naskytla příležitost v jinak nabitém florbalovém kalendáři, neváhal a přijel se podívat tam, kde strávil kus života. A tak seděl na tribuně při minulém boleslavském domácím utkání proti Otrokovicím. “Klukům to šlape, tým je pořád velmi silný,” říká exboleslavský gólman. 

Ač má Rytych o Česku stále dobrý přehled, dění sleduje zpovzdálí. Z Mladé Boleslavi zamířil do Švýcarska. Nejdřív do Churu, v tomto ročníku chytá za UHC Sarganserland. “První sezona v nejvyšší soutěži byla dobrá, povedla se mi. V létě jsem se pak shodou okolností a takových kotrmelců přesunul do druhé ligy. No, úplně spokojený nejsem,” pokrčí rameny. 

Upřímně, Sarganserland není zrovna vysněná florbalová destinace pro hráče. I kdyby se Rytych v bráně přetrhnul, tým ve druhé lize zaostává kvalitativně a tudíž i výsledkově - je poslední. Navíc ani samotné soutěži český gólman nedává příliš vysoký kredit. “Hráči na tom nejsou technicky dobře,” říká. 

Jedno z příjemných zpestření? Když nedávno narazil na svého exboleslavského spoluhráče Josefa Pluhaře nastupujícího za Basilej. “Před zápasem jsme si psali. Oba jsme byli trochu nachcípaní, řádila nějaká chřipka, ale chtěli jsme si proti sobě zahrát. Pepa říkal, že mi musí dát gól,” líčí Rytych. A jak to tedy dopadlo na hřišti? “No, Pepa mi ten gól dal,” usměje se Rytych. “Basilej je silnější, vyhrála 7:2, ale měl jsem aspoň asistenci.”

Rytych si nestěžuje, působení ve druhé švýcarské lize bere jako fakt. Ve svých 32 letech nic nebalí, stále je ambiciozní. “Dokončím tu sezonu a pak budu řešit co dál,” povídá, přičemž nevylučuje letní návrat do Česka. “Uvidíme, možnosti už byly před touhle sezonou.”

Ve Švýcarsku je zaměstnaný na poště, ale pozor: listonoš to není. “Sedím v kanceláři, mám na starosti hodně administrativy,” vypráví. Svůj čas dělí mezi práci a florbalovou přípravu. “Stíhám devět tréninků týdně - čtyři s týmem a zbytek individuálně, mám kondiční plán od trenéra.” Z Churu, kde bydlí, to má kolem dvaceti minut jízdy do Sargans. Právě u hranic s Lichtenštejnskem je UHC Sarganserland doma. 

Bolku rád navštívil, těší ho i pohled na tabulku. “Je příjemné vidět tým na prvním místě. Zahlédl jsem i statistiku, že Bolka dostává nejmíň gólů, takže i gólmanům to šlape,” chválí Bauera a Musila. 

Další Boleslaváci ve Švýcarsku

Jan Řehoř (UHC Thun)

Exboleslavská osmnáctka si ve Švýcarsku otočila čísla na dresu, takže teď nosí 81. A je opravdu vidět. Thun sice bojuje u chvostu tabulky nejvyšší soutěže NLA, ale Řehoř patří mezi nejproduktivnější hráče týmu. Po 12 zápasech má bilanci 7+9. V týmu nastupují i další Češi David Šimek a Jakub Mendrek. 

Josef Pluhař (Unihockey Basel Regio)

O soutěž níž, v druhé nejvyšší NLB, se Pluhař snaží pomoci týmu z hlavního města k postupu mezi elitu. Po 14 zápasech má bilanci 12+15, Basilej se zatím v základní části pohybuje u čela. Mimochodem, klub řídí známý švýcarský reprezentant Patrick Mendelin. Účastník čtyř mistrovství světa je sportovním ředitelem a výrazně pomáhá i na hřišti. Kromě Pluhaře v Basileji působí i další Čech Ondřej Svatoš.