Tajemství kondiční přípravy Bolky
15. prosince 2019

Tajemství kondiční přípravy Bolky

Už je to dva a půl roku, co v boleslavské sestavě není svalovec s číslem 21. Radek Gwuźdź teď pomáhá ostatním, aby byli na hřišti co nejlepší. Čtvrtou sezonu je kondičním trenérem Technology Florbal Mladá Boleslav.

Na tréninku ještě sem tam čapne florbalku do ruky, prohlédne si ji, ale nenechte se zmást. Radek Gwuźdź nostalgií netrpí: “Florbal si zahraju tak jednou za rok, to mi stačí. Jen v zápasech jsou momenty, kdy to ve mně bouří a na hřišti bych chtěl být.”

Ale jeho místo už je jinde. Na střídačce. Od sezony 2016/2017 vede kondiční přípravu boleslavského superligového týmu. Zkraje ji kombinoval s hráčským angažmá, ale od léta 2017 už je z něj čistě trenér. Ač s řadou současných svěřenců ještě sám nastupoval na hřišti, s jejich respektem nemá problém. “Získal jsem si je tím, jak pracujeme,” říká. 

O své práci by dokázal zapáleně a především odborně vyprávět klidně hodiny. Stále se učí, na jeho Instagramu byste často zahlédli fotky ze školení či seminářů. Tak jako nikdy nekončí sebevzdělávání, je nekonečná i kondiční příprava hráčů, které má na starosti. 

“Každá z natrénovaných schopností má určitou trvanlivost - zjednodušeně jde o vytrvalost, sílu, rychlost. Ač trénujeme poměrně intenzivně, letní přestávka k tomu nestačí. Kdybychom se v sezoně ke kondiční přípravě nevraceli, výkonnost hráčů by měla sestupnou tendenci. Naším cílem je ji udržet a v ideálním případě se u některých hráčů podaří ještě něco zlepšit i v sezoně," vysvětluje. 

V “běžném" týdnu s jedním víkendovým zápasem Boleslav zpravidla trénuje čtyřikrát až pětkrát, z toho dvě jednotky jsou kondiční pod Gwuźdźovým vedením: “Záleží na fázi sezony a spoustě proměnných, faktorů je hodně. Pracujeme s hráči na výbušnosti, reaktivní rychlosti a důležitým cílem kondičních tréninků je udržet hráče zdravé, proto je součástí i blok s naší fyzioterapeutkou Bárou Hegmonovou.”

Boleslav kondiční tréninky individualizuje, což znamená, že hráči trénují v menších skupinách, přibližně po pěti. “Nedá se vše natrénovat ve skupině patnácti až dvaceti hráčů, aby to pro ně bylo přínosné. Každý má určitá omezení a slabiny - proto potřebuje každý jiné informace. Od jisté úrovně sportovec musí mít více péče, aby byl možný další výkonnostní posun, což ve velkém počtu hráčů nejde,” míní Gwuźdź.

Už je to pár měsíců, co má vede též skupinu talentovaných juniorů a dorostenců. “Myslím, že většina chápe příležitost připravovat se podstatnou část tréninkového programu se superligovým týmem. Pokud toho co nejvíce vstřebají, může jim to výrazně pomoci v rozvoji kariéry, která je teprve čeká.” 

Mimochodem, už brzy bude jeho novým svěřencem Milan Tichý, kterého Boleslav vyměnila s Českou Lípou za Tomáše Nováka. Tichý je rodákem z České Lípy stejně jako Gwuźdź. “Milana charakterizuje nepřehlédnutelná postava, takže jeho hra je hodně nepříjemná pro útočníky soupeře. Další jeho dominantou je parádní střelba z větší vzdálenosti, což nám určitě přidá ještě na nebezpečnosti. A myslím, že jeho sportovní nastavení a chuť se posouvat dál ho ještě posune na další level,” říká o něm Gwuźdź. 

Tento text vyšel v zápasovém magazínu Made in Bolka k utkání Technology Florbal Mladá Boleslav - Tatran Teka Střešovice.