Příběh posily: “Pane učiteli, vy jdete do Bolky?”
31. prosince 2019

Příběh posily: “Pane učiteli, vy jdete do Bolky?”

Na své škole, kde učí tělocvik a další předměty, okouzlil florbalem spoustu dětí. Milan Tichý, nejproduktivnější obránce Superligy florbalu, chce zaujmout i v barvách Technology Florbal Mladá Boleslav.

Běžela první přestávka minulého domácího zápasu s Tatranem Střešovice, na protější stěně na časomíře svítilo skóre 9:0, Milan Tichý seděl v křesle a žasl: “Na tohle se krásně kouká. První třetina? To je snad mimo všechny obvyklosti.”

Těmi, kdo se postarali o zmíněných devět gólů, byli jeho noví spoluhráči a čerstvá posila Mladé Boleslavi už se mezi ně moc těší. “Bude to pro mě velká změna - a věřím, že k lepšímu. Věřím, že se brzo chytím, zapadnu do systému a pro tým budu přínosem.” 

Tichý přichází z České Lípy výměnou za Tomáše Nováka. Ač je momentálně nejproduktivnějším obráncem (13+18 v 16 zápasech za Českou Lípu), se svým dosavadním týmem válčil na hraně pozic pro play-off. Najednou může bojovat klidně o zlato! Boleslav přesvědčivě vede superligovou tabulku. “Nečekal jsem, že taková možnost nastane v průběhu sezony. Ale když někomu řeknete, že za pár měsíců může hrát o titul, myslím, že nikdo by neodmítl,” míní Tichý. 

Do Boleslavi ho samozřejmě netáhne jen pohled na současné superligové pořadí, ale žene ho dlouhodobá touha posouvat se. “Ve svých šestadvaceti si přijdu na florbalové poměry už jako docela zkušený hráč - tím spíš, když se podívám třeba na omlazené soupisky Tatranu nebo Bohemky. Ale když vidím tu boleslavskou, tak tady se sází na zkušenější hráče a myslím, že v tomto směru by to pro mě mohlo být dobré. Po herní i lidské stránce. Boleslav má vysoké ambice a já se s nimi chci ztotožnit, protože sám na sebe mám taky vysoké nároky,” vypráví. 

Moc se to neví, ale Tichý už za Boleslav krátce hrál. V roce 2009 zvládl pár zápasů v rámci střídavého hostování z České Lípy za boleslavskou juniorku. Pochopitelně se od té doby spoustu změnilo. Tenkrát byl Tichý teprve ve svých florbalových začátcích. Dospělý florbal poznával v Lípě, při vysokoškolských studiích hrál za Bulldogs Brno, pak se vrátil domů, má i dva starty za českou reprezentaci na zářijovém Polish Open. 

Teď se rozhodl pro Boleslav, což bylo téma i na Základní škole Skalice u České Lípy, kde vyučuje na druhém stupni. Ve svém rozvrhu má hodiny zeměpisu, angličtiny, výchovy k občanství, výchovy ke zdraví a tělocviku. “Učím spoustu dětí, které jsem zároveň skrz školní kroužek dostal k florbalu. Je to teď ta hlavní záliba, kterou milují. Vždycky si na kroužku hrají na mě. Běhají, dávají góly a křičí u toho: Milan Tichý střílí góóóól! Já se u toho usmívám, ale je samozřejmě příjemné, když můžu být ve škole nositelem vědomostí a taky jejich vzorem, který je přivedl ke sportu. Samozřejmě jsem teď slýchal na chodbě: Pane učiteli, vy jdete do Bolky? Vysvětloval jsem dětem, že jdu do silnějšího týmu a po všech stránkách to pro mě bude lepší.” Až skončí školní rok, s partnerkou mají v plánu stěhování do Boleslavi.

Už teď má za sebou pár boleslavských tréninků, mimo jiné i v posilovně, takže se tak trochu vrátil do minulosti. Ještě jako teenager totiž chodíval doma v České Lípě zvedat kilogramy se svým kamarádem Radkem Gwuźdźem, současným kondičním trenérem Mladé Boleslavi. “Radek je člověk na svém místě. Florbal zná jako hráč, dlouho působil v lize, pak se realizoval tím, že začal studovat trenérství a myslím si, že obzvlášť na českém florbalovém poli je to teď ten nejpovolanější kondiční trenér.”

Tento text vyšel v zápasovém magazínu Made in Bolka k utkání Technology Florbal Mladá Boleslav - FBC Liberec.