Haly jsou zavřené, malí i velcí florbalisté trénují doma
2. dubna 2020

Haly jsou zavřené, malí i velcí florbalisté trénují doma

Co dělat, když jsou sportovní haly kvůli koronaviru už přes tři týdny uzavřené? Pro hráče Technology Florbal Mladá Boleslav od nejmenších po ty dospělé trenéři pohotově připravili plány, jak florbalisté mají trénovat - doma, na zahradě, nebo třeba v lese.

Trenéři každé kategorie připravují plány, jak florbalisté mají individuálně trénovat. Na plánu se také výrazně podílejí kondiční trenér Radek Gwuźdź a fyzioterapeutka Barbora Hegmonová. 

V praxi to znamená, že hráči mají pilovat práci s hokejkou, současně s tím je v plánech zahrnutá běžecká abeceda, další pohybové činnosti či fyziologické cvičení - samozřejmě se vše odvíjí dle konkrétních kategorií.

“Plány jsou velice variabilní a trenéři jsou připraveni uzpůsobit program pro každého hráče, pokud dotyčný například nemá možnost vyběhnout do přírody,” zmiňuje sportovní manažer klubu Jakub Gruber. “Obecně nám jde o to, aby hráči v době karantény nevypadli z tréninkového procesu a aby následný přechod do letní přípravy nebyl takovým šokem.”

Komunikace na trase trenér-hráč (rodič) probíhá přes Členskou sekci, kam hráči zpravidla dávají vědět, jak se jim daří tréninkové plány plnit. “Mám radost, že hráči zasílají kvalitní zpětnou vazbu,” říká Gruber. 

Mimochodem, pro řadu dětí - potažmo jejich rodičů - může být zajímavou inspirací projekt Pohyb není věda, který připravuje obránce superligového boleslavského týmu Milan Tichý. Ten dobře ví, co děti v těchto dnech potřebují, protože je učitelem tělocviku na základní škole. Jeho videa, která připravuje společně s partnerkou Barborou (rovněž učitelkou tělcoviku), můžete sledovat na YouTube, Facebooku či Instagramu

Řeč byla především o mládeži, ale v pohybu se po předčasném konci sezony udržují i hráči superligového týmu, o čemž mluvil v rozhovoru jejich kouč Petr Novotný: “Máme sportovce tělem i duší, ne žádné lenochy, kteří by přišli do přípravy fyzicky zanedbaní. Proto jsme tréninku dali především řád, aby to bylo smysluplné.”

Trénovat se dá pestře i doma či na zahradě, každopádně ale pro malé i velké florbalisty platí, že už se všichni těší, až se zase sejdou pohromadě jako tým.