Generální manažer o koronaviru, sezoně, mládeži, filmu a dalším
3. dubna 2020

Generální manažer o koronaviru, sezoně, mládeži, filmu a dalším

Od mistrovského opojení neprožil Tomáš Pacák tak výrazné florbalové pocity, až film Made in Bolka to změnil - o to víc, že na žádnou další radost už v sezoně 2019/2020 nemohlo dojít kvůli koronaviru. Šířící se nemoc předčasně ukončila ročník a vzala týmu Technology Florbal Mladá Boleslav šanci na titul. “Ještě nikdy jsem necítil, že by naše cesta k úspěchu byla narýsovaná tak jako letos,” říká generální manažer klubu. Ve velkém rozhovoru mluví o všem souvisejícím s probíhající pandemií, o dění v oddílu, superligovém týmu, mládeži a mnohém dalším.

Koronavirus zasáhl bleskově, že?

Ano. V týdnu předtím, než došlo na všechna omezení, jsme byli hodně ponoření do příprav premiéry filmu Made in Bolka a v ten moment jsme si ještě nepřipouštěli, že by mohl být problém s odehráním play-off. Úspěšně jsme měli za sebou první čtvrtfinálový víkend a až poté se spustila lavina opatření. Nejdřív se podle středečního rozhodnutí mělo hrát bez diváků - řešili jsme, jak by fungovaly zápasy v tomto režimu, zabývali jsme se například tím, že připravíme kvalitní videopřenos z domácího čtvrtfinále play-off juniorů. Ve čtvrtek už bylo jasné, že se hrát nebude, zrušil se i tréninkový program a v pátek navečer se dlouhodobé soutěže předčasně ukončily. Game over. Vidina titulu byla pryč.

Ta byla obzvlášť v této sezoně silná, že ano?


Jak jsem se už vyjádřil, ve světě se bojuje o víc, a to si samozřejmě všichni dál uvědomujeme. Na druhou stranu, hodně měsíců hodně lidí odvádělo hodně práce, všechno to někam směřovalo a ještě nikdy jsem necítil, že by naše cesta byla narýsovaná k úspěchu tak jako letos. Ani v rekordní sezoně 2016/2017, kdy se nám základní část povedla podobně, jsem to tak nevnímal.

O co se tenhle váš letošní pocit opíral?


Už od léta jsem cítil, že je to především o nás - že když hrajeme tak, jak umíme, jsme lepší než ostatní. Vím, že to není bianco šek na to, že to tak vydrží do konce dubna. Někdo ze soupeřů se mohl vzedmout ke skvělým výkonům, nás mohla potkat nějaká krize či zranění. Ale cítil jsem, že tým čeká na velké výzvy a je připravený je zvládnout. V posledních letech jsme prošli různými situacemi, dost jsme se z nich poučili a letos jsme se mohli opřít o více pilířů. Naty s Karasem po předminulé nejdominantnější sezoně znovu patřili mezi nejproduktivnější hráče soutěže, jejich pětka fungovala opět velice dobře. Velmi se zlepšila hra o Šébu a Suchoše posílené druhé formace Milana Tomašíka, která svou převahou na hřišti možná byla nejlepší v lize. Velmi vysoký standard výkonnosti si v bráně drží Lukáš Bauer. Nejde zapomenout ani na naši třetí pětku - třeba Tendy Chroust hraje ligu osm let a letos měl svá nejlepší čísla, ačkoli narozdíl od minulých let nebyl v přesilovce. Věřím, že i poslední změny v kádru si sedaly. Miki Komárek se do týmu zapracoval, jeho výkony byly lepší a lepší. Milan Tichý přišel před koncem roku a taky se rozstřílel. Uvědomuju si, že počet pokusů dosáhnout na úspěch v konkrétním složení, harmonii a pohodě není neomezený. Vím, že tohle bude těžké zopakovat.

 
Je jasné, že každá soutěž v každé zemi má svá specifická pravidla, ale co jste si pomyslel, když byl Falun ve Švédsku korunovaný mistrem, a to ani tamní superliga neměla dohranou základní část?


Nebudu se tvářit, že tahle eventualita mě po různých přístupech u nás i v zahraničí nezajímala. Uvědomuju si, že z pohledu soutěžních řádů Českého florbalu, které nepočítají s těmito výjimečnými situacemi, to bylo komplikované. Ale titul bych samozřejmě chtěl. Býval bych stejně jako všichni ostatní věděl, že to není ten stejný titul, jako když si ho vybojujete na hřišti v Superfinále. Ten krásný pocit známe a není nic lepšího. Ale i tento specifický zápis do historie by hodnotu měl - jednou s odstupem let bychom se mohli podívat zpátky a viděli bychom u mistrovského políčka za skvělý ročník 2019/2020 náš klub. Nabízí se, že pokud by v současné situaci titul za tuto sezonu někdo měl dostat, byli bychom to my a já bych tím nepohrdnul. Nicméně chápu, že se muselo postupovat tak, aby rozhodnutí byla nenapadnutelná pro rozpor s řády a aby bylo co nejméně křivd. Podle vyhlášených celkových výsledků jsme tedy v Superlize obsadili první místo, ale bez mistrovského titulu.

Na zmíněné křivdy došlo ve Švédsku, že?


Falun by v mužské superlize vyhrál základní část s podobnou dominancí jako my, takže se titul příliš nezpochybňuje a není to takové téma. Ale především administrativní sestupy jsou kruté. Sám jsem podepsal petici, aby ženský tým Dalenu nespadnul ze švédské superligy, jak bylo rozhodnuto. Ano, byl na sestupovém předposledním místě, ale zbývala dvě kola, mělo se hrát o šest bodů a jim chyběly dva na místo zaručující záchranu. To mi připadá brutální.

Ani Boleslav svou práci dokončit nemohla.


Je to nevděčné vůči hráčům i trenérovi. Petr Novotný mohl být asi nejúspěšnější kouč-nováček napříč sporty. Vyhráli jsme špičkový mezinárodní turnaj, superligovou základní část, pohár a zbýval jen titul na konci výborně rozehraného play-off. Ale věřím, že Petr coby trenér bude mít těch mistrovských pokusů ještě mnoho a nebude čekat dlouho. Hráči odvedli hodně práce a za to jim upřímně děkuji.

Koronavirus zavřel hřiště, ale boleslavský klub dál pracuje. Na čem?

Penzum práce je v podstatě pořád stejné. Neřešíme organizaci turnajů, zápasů a dalších akcí, které teď nejsou, ale hned jsme věděli, že musíme vyřešit režim všech týmů. Kontinuální příprava musí pokračovat - tím spíš, že zůstává s otazníkem, zda mládežnické týmy v tomto složení nebudou moci odehrát alespoň některé z plánovaných neligových turnajů. Hlavní trenéři toto řeší a lidé z managementu se zabývají tím, co je potřeba odpracovat průběžně. Řeší se kádry týmů, personální věci, partnerské a finanční záležitosti, dodělávají se marketingové úkoly. Přes Skype už jsme společně strávili mnoho hodin.

Bude mít koronavirová krize finanční dopady na florbalovou Boleslav?


Tohle zatím nejde vyjádřit. Sledujeme, jak se k situaci staví sportovní kluby s daleko většími příjmy i výdaji. Zatím nemám signály, že by se něco mělo v brzké době měnit, ale teď zároveň nikdo neví, jaká bude situace za měsíc. Pokud by se vše vyvíjelo podle optimistických scénářů, věřím, že dopady nebudou dramatické. Ale to je především víra. Před měsícem jsem to taky viděl jinak než teď. Každopádně jsme se už bavili s některými našimi partnery a dostali jsme příslib, že nás na holičkách nenechají. Naše výdaje zůstávají v podstatě stejné a musíme je zajistit na příjmové stránce. Vážíme si podpory všech partnerů, kteří jsou s námi.

Pojďme zpátky na hřiště. Boleslav už předvedla v nejvyšší soutěži mnoho povedených základních částí, teď znovu v rekordních číslech. Nebere se to už skoro jako samozřejmost?


Tyto úspěchy se nejvíce doceňují v době, kdy se nedějí v takové pravidelnosti a není to tak očekávané. Mnoho lidí mi během sezony gratulovalo k tomu, jak se nám daří, někteří zdůrazňovali, abychom si toho vážili. To cítím maximálně - vím, že tahle éra pramení z toho, co jsme si tvrdě odpracovali a jak jsme vytěžili dosavadní potenciál naší organizace. Máme know-how, špičkové hráče i trenéry, dobré vztahy a atmosféru v klubu, pozici ve městě a u partnerů, ale není důvod si myslet, že je to nenapodobitelné jinde. Jsou kluby, které mají podobné rozpočty jako my a konkurenční výhody nemusejí být věčné. Víme, po jaké cestě jdeme, proč jsme si ji vybrali, hledáme příležitosti, jak se nadále zlepšovat, ale to, že jsme v posledních letech tak úspěšní, považuji za vzácné a vážím si toho. Snažím se užít si to, i když jsem orientovaný spíš na nedostatky. Tuto sezonu jsem si vychutnával víc než jindy. Cítil jsem, že sklízíme dobře odvedenou práci. 

Co jste říkal na počínání trenéra-nováčka Petra Novotného?


On sám mi říkal, že přijetí téhle role tak brzy od něj bylo hodně troufalé, ale já jsem mu hned odpovídal, že jsem si byl jistý, že to bude dobré. Znám ho jako málokoho, vím, které věci jsou pro něj důležité, v čem je výjimečný. Vím, že dokáže přirozeně působit mezi lidmi jako názorový lídr a zároveň si udržet potřebnou pokoru, aby neustrnul ve svých pohledech a názorech. Jeho způsob a intenzita práce a poctivý a otevřený přístup vzbuzuje důvěru, zůstává pro svůj tým parťákem. Samozřejmě, najít si vlastní cestu ve všech dílčích věcech během pár měsíců je těžké, rutinéři pracující jako trenéři deset let mají výhodu, ale Petr i tohle zvládnul skvěle.


Novinkou byl i projekt zaměřující se na rozvoj nejtalentovanějších juniorů a dorostenců. Jak jste ho vnímal?

Dobře navazoval na trenérskou změnu, o které jsme mluvili. Byl to pro nás přerod v klubu, který otevřel nové přístupy. Cítili jsme, že máme hráče, kteří jsou ti “správní”. U některých se to potvrdilo víc, u některých méně, u někoho se to vyvrátilo, ale práce, která se odvedla, je správná pro celý klub - pro kluky a jejich potenciál hrát na vrcholové úrovni je to klíčová věc. U všech hráčů, kteří v programu zůstali, jsme tomu výrazně blíž než před rokem v létě a těší mě to. Kluci hráli primárně za juniorský tým, který měl své cíle. Čtvrtfinálovou účastí v KB lize jsme opět potvrdili příslušnost k širší české špičce a absolutní špičce mimo Prahu. Práce, kterou hráči udělali navíc oproti jejich vrstevníkům v jiných klubech, je posunula hodně dopředu. Velký podíl na tom má celý trenérský tým tohoto projektu ve složení Radek Gwuźdź, Barbora Hegmonová, Milan Peterka, Martin Šácha, Jakub Gruber, v čele s Petrem Novotným. Vnímám, že některé věci budeme chtít trochu modifikovat, dělat je efektivněji a lépe, ale rozhodně v tom budeme pokračovat, protože pro naplňování vize klubu je to jeden ze stěžejních projektů. Věřím, že pro někoho z této skupiny to může být i cesta na mistrovství světa juniorů. Naše prostředí je schopné je na to připravit.

Boleslavský klub v posledních týdnech zazářil i mimo hřiště představením filmu Made in Bolka. Považujete to za nejvýznamnější marketingový počin v historii oddílu?


Spuštění iniciativy Made in Bolka a všech navazujících aktivit byl pro náš klub větší skok dopředu než film sám o sobě. Ale nepamatuju si, kdy by mi nějaká věc mimo hřiště udělala takovou radost, jako mě zahřál film. Aktuálně ho necelý měsíc od premiéry na internetu vidělo víc než padesát pět tisíc diváků v Česku i v zahraničí, což je skvělé číslo. A ohlasy byly a jsou obrovské a pozitivní. Korunu tomu paradoxně nasadila ta současná zdravotní krize, protože se nám povedlo těsně před nedohraným play-off potěšit naše fanoušky a všechny lidi, kteří jsou s námi, něčím výjimečným. Z tribuny už na takové pocity bohužel v této sezoně dojít nemůže.

Ulevilo se vám, že se stihla slavnostní premiéra dřív, než v Česku ve velkém udeřil zákeřný virus?


V ten daný moment, když jsme film představovali, jsem si nepřipouštěl, že by se něco takového mohlo stát. Téměř nikdo se neomluvil, protože by se obával nebo tušil problém s koronavirem. A za týden nastal totální obrat. Zpětně už mě to napadlo mnohokrát. V tom neštěstí, které se děje v Čechách i jinde, bylo naplánování termínu totální štěstí. Pozvání přijali primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati, prezident Českého florbalu Filip Šuman, partneři, mnoho hostů z klubové historie. Vyznění celého večera i filmu ve ŠKODA Muzeu bylo ohromně intenzivní - silnější, než když jsem film ve finální verzi viděl před premiérou dvakrát doma. Dokázali jsme dobře převyprávět, jak jsme vznikli, kdo jsme, proč nám mají lidé přát úspěchy a proč si je zasloužíme. To, že jsme se do něčeho takového pustili ve florbalovém prostředí jako první, se samozřejmě také počítá, ale hlavně mě těší, že si za filmem můžeme stát a že jsou na něj všichni pyšní. Myslím, že od titulu 2018 jsem neměl tolik hřejivých smsek, e-mailů a hovorů.


Nemáte pocit, že by byl býval film ještě víc spojil tým na cestě k úspěchu v play-off?

Náš tým se za poslední roky měnil víc než dřív a cítím v něm svěží atmosféru, takže jsem nevnímal, že něco takového extra potřebujeme, ale na druhou stranu jsem z ohlasů od hráčů a všech okolo klubu tu přidanou hodnotu cítil. Dopad filmu směřoval i dovnitř našeho týmu. Když ten krásný příběh takhle koncentrovaný vidíte, jste rádi součástí.
 
Když zůstaneme u aktivit mimo hřiště, proměnil se také klubový web a vizuální identita klubu. Krok správným směrem?


Znatelně jsme opět posunuli naši značku a identitu. Jsme hrdí na to, čím je náš klub, a musíme to opečovávat, oblékat do hezkého kabátu. Nástroje, kterými komunikujeme, musí být na úrovni. V našem městě jsme se během let dostali do pozice, kdy jsme řazení mezi tři velké sportovní kluby po bok fotbalu a hokeje a je potřeba vnímat, že jsou to organizace s mnohem většími personálními aparáty a násobně většími rozpočty. Abychom se jim vyrovnali, musíme pracovat opravdu hodně intenzivně a efektivně. Standard naší komunikace nás odlišuje od průměru, který je ve florbale běžný. 

Jak vnímáte dění u mládežnické složky? Rozšiřují se trenérské týmy, běží kroužky na základních školách. 

Každý rok se práci s mládeží snažíme zlepšit. Boleslav je malé město s velkou sportovní konkurencí, ale pracujeme tak, jak jsme si vytyčili, a s lidmi, kteří jsou kvalitní. Jsem rád, že se do trénování nově zapojil Milan Tomašík i další hráči superligového týmu. Touto cestou určitě půjdeme dál. Vnímám dobré pracovní i kamarádské nastavení mezi trenéry, kteří se v klubu cítí doma, mají ho rádi, průběžně pracují na svém vzdělávání, podařilo se nám získat dobré trenéry i z řad rodičů těch nejmenších dětí. Užili jsme si náš teambuildingový výlet do Ostravy na lednový Pohár mistrů, příjemnou atmosféru a vřelé vztahy rozhodně potvrdil. Dostali jsme také solidní zpětnou vazbu od Marka Chlumského a Jiřího Jakoubka z Českého florbalu, kteří v klubu byli na dvoudenní návštěvě. Byli překvapení dovednostmi našich mládežnických hráčů, přístupem, celkovou náladou v klubu a energií a chutí zlepšovat se. Samozřejmě je pro nás důležité být dobrým partnerem i pro místní školy, nabídnout jim možnosti, které jsou pro ně atraktivní - kroužky, vedení tělocviků, zápasy pro školáky, naši účast na jejich akcích. Nežijeme v žádné bublině, musíme být prospěšní městu, aby město mohlo být prospěšné nám. 

Co připravujete?


Velkým a přetrvávajícím úkolem je posílit klub personálně, aby naše ambice mohly být naplňovány. Hodně jsme se v tom zlepšili, ale pořád je před námi dost výzev, musí nás být víc. Těšíme se na předjednané trenérské zapojení Milana Tichého, který má tyto zkušenosti z České Lípy a zároveň je učitelem tělocviku. Ještě víc prostoru nám bude moci dát Jakub Gruber po dokončení vysokoškolského studia. S Petrem Novotným řešíme spolupráce na klubové úrovni, abychom náš projekt talentované mládeže mohli dál rozvíjet do co nejlepší podoby. Pandemie koronaviru zasáhla do naší účasti na tuzemských i zahraničních turnajích. Musíme počkat na další vývoj. Každopádně do oblasti mládeže budeme nadále vkládat hodně energie a prostředků, abychom fungovali co nejlépe.

Ostře sledovaným týmem je ten superligový. Jeho složení se změní minimálně, že?


Pokud se nestane nic dramatického či neočekávaného, změny budou minimální. V návaznosti na naše společné hodnocení s Petrem Novotným i podle smluvního nastavení by nikdo neměl odejít. Máme rozdělanou práci, za tímto ročníkem se žádné dveře nezabouchly, protože play-off se nedohrálo. Jsme v kontaktu s hráči, kteří byli de facto na hostování v zahraničí. S Honzou Řehořem jsme domluvení, že se dle platné smlouvy v nejbližších týdnech zapojí do režimu našeho týmu. Situaci Pepy Pluhaře řešíme, je ve hře jeho setrvání ve Švýcarsku, uvidíme.

Jak bude vypadat boleslavská příprava?


Čekáme na vývoj epidemiologické situace, ale samozřejmě si přejeme, aby vše mohlo proběhnout podle našich plánů, na kterých jsme už odvedli dost práce. Věříme, že bude moci beze změn proběhnout náš letní mezinárodní turnaj, s účastníky máme podepsané smlouvy.