Tréninky mají grády. Jdeme správnou cestou, říká Suchánek
24. dubna 2020

Tréninky mají grády. Jdeme správnou cestou, říká Suchánek

Žádné dlouhé rozkoukávání, okamžitě byl oporou. Kdyby se vyhlašoval nejlepší obránce Superligy florbalu, Patrik Suchánek by určitě mohl kandidovat, byl by velkým favoritem. Trenér Petr Novotný v něm v uplynulé sezoně viděl zdatného nástupce Jana Jelínka, což Suchánek skromně odmítá: “S Jelenem bych se nechtěl porovnávat.” Každopádně je rád, že si pro návrat ze Švédska vybral právě Mladou Boleslav. Jen ho mrzí, že sezona skončila předčasně…

V neděli by se bývalo hrálo Superfinále. Napadlo vás to? 

Měl jsem to v podvědomí, ale tím, co se teď kolem nás děje, jsem na to tolik ani nemyslel. Samozřejmě jsem chtěl hrát o titul, ale co můžeme dělat. 

Cítíte se ochuzený o vrchol sezony? 

Rozhodně. Všechna ta práce, kterou jsme celou sezonu dělali, měla gradovat a bohužel to dopadlo tak… že to vlastně nedopadlo. 

Už je to měsíc a půl, co se nehraje. Jak zpětně vidíte sezonu? 

Od letní přípravy byla super, tréninků jsme měli hodně. Začátek ligy, našlapaný prosinec i leden - to vše nám vycházelo, zápasy jsme si užili. Bohužel jsme si nemohli zahrát o titul.

Zmiňujete hodně tréninků. Vyhovuje vám intenzita boleslavské přípravy a tvrdá práce? 

Schéma tréninků je tu trochu jiné oproti Švédsku, kde jsme mívali čtyři až pět florbalových tréninků týdně a na nich se hrálo 45 až 50 minut z hodiny a půl. V Bolce to mají společně vymyšlené Petr Novotný s Radkem Gwuźdźem tak, aby se florbalové tréninky doplňovaly s těmi kondičními a mně to tak vyhovuje. 

Když už jste u toho srovnání, jak je na tom Boleslav ve švédském měřítku? 

Nároky na hráče tu jsou vysoké, máme tu konkurenci, na trénincích to mívá grády - to se podobá Švédsku. Oblíbil jsem si tu individuální střelecké tréninky, to je fajn věc. Myslím si, že Bolka jde správnou cestou. I z pohledu zázemí jsme na tom hodně dobře.

Přijde mi, že jste rychle zapadl do týmu. Souhlasíte? 

Jasně. Většinu kluků jsem znal - buď jsem hrál proti nim, nebo s nimi, třeba za reprezentaci. Jen pár mladších jsem poznával až tady. Myslím, že jsem takový nekonfliktní a doufám, že i kluci mě přijali na výbornou. 

Trenér Novotný váš přínos v posezonním rozhovoru přirovnával k Janu Jelínkovi. Byl jste se sebou spokojený? 

Některé zápasy mohly být lepší, ale věřím, že spokojený být můžu. Chtěl jsem co nejvíc pomoct týmu obzvlášť v těch těžkých zápasech, dal jsem do toho všechno. Bohužel na ty úplně nejtěžší zápasy v play-off nedošlo. Doufám, že v příští sezoně můžu být i lepší. S Jelenem bych se nechtěl porovnávat. On měl víc zkušeností, ale od trenéra to zní hezky. 

Asi přirozeně pomáhá, když kolem sebe máte dlouholeté parťáky Milana Tomašíka či Martina Tokoše, že? 

Jasně, i to byl jeden z důvodů, proč jsem se rozhodl pro Bolku. Pro aklimatizaci to bylo lehčí, než přijít do nového týmu, kde nikoho neznáte. A nejde jen o Milana s Tokim, ale i o další hráče

K nim ale máte blízko i mimo hřiště, že? Navštěvujete se často? 

Je pravda, že oba dva bydlí nade mnou v jednom domě. Přes den jsem v práci, ale když je možnost, sem tam se potkáváme. 

Oba se netají náklonností ke hře FIFA. Soupeříte s nimi také? 

Musím říct, že sportovní hry mě tolik nelákají. Spíš mám radši střílečky, jako je Fortnite nebo Battlefield, teď hraju Call of Duty. Je ale pravda, že Milan, Toki i další kluci v týmu hodně podlehli FIFĚ a řeší to snad na každém tréninku. (usmívá se)

Jak teď snášíte opatření v souvislosti s koronavirem? 

V práci se toho moc nezměnilo. Máme sice trochu omezený provoz, ale moje pracovní doba je stejná, firma není zavřená. Společenský život ze dne na den skončil, s opatřeními nic nenaděláme. Můžeme jen doufat, že to rychle přejde a vrátíme se zpátky k normálnímu životu. 

Mimochodem, prozradíte, kde pracujete? 

Jsem zaměstnaný ve firmě DREAMland, specializuji se na expedici výrobků, které dodáváme do firem a jejich výrobních hal. Jde o výrobky značky SIEMENS, dodáváme také roboty. Nově mám na starosti i reklamace. Ve firmě mi vycházejí vstříc s florbalem. Když jsem potřeboval, uvolnili mě. Samozřejmě jsem nějaké hodiny musel nadělat, ale s tím se počítá. 

V době pandemie dostáváte tréninkové notičky na dálku od Radka Gwuźdźe. Dává vám zabrat? 

Už pátý týden jedeme v takovém udržovacím módu. Není to nějaká extrémní makačka, ale je důležité nesedět doma u televize nebo u PlayStationu. Musíme mít pohyb, abychom do letní přípravy nešli z nuly. Také pravidelně dostáváme seznam cvičení od naší fyzioterapeutky Báry. Je to takový mix, který má hlavu a patu. Myslím, že každý to ocení. I kdyby nám ani jeden nic neposílal, určitě bychom všichni něco dělali. Díky nim to má jasný řád. 

Zdá se, že boleslavský tým se mezi sezonami téměř nezmění, avizovaný je jen návrat Jana Řehoře. Půjde snáz navázat na nedokončenou práci v této sezoně? 

Myslím, že je to pro tým i klub super. Navážeme na to, jak jsme to měli doteď rozběhnuté. Přijde Úhoř, pro nás dobrá posila do útoku i do obrany, protože je to univerzál. Chceme dotáhnout příští sezonu do úspěšného konce.