Proti Falunu. Bolka versus švédský gigant
2. ledna 2023

Proti Falunu. Bolka versus švédský gigant

Sedminásobný švédský šampion. Vítěz posledních tří ročníků. A také aktuální lídr domácí soutěže. To je IBF Falun, semifinálový soupeř Bolky na Poháru mistrů. Přečtěte si vše důležité, než ve finské Lempäälä nadejde čas pro vzájemný souboj. Hraje se v sobotu 7. ledna v 18.00 hodin středoevropského času.

Větší výzva nejspíš v klubovém florbale aktuálně neexistuje: pokusit se zastavit Falun. 

Švédští vítězové poslední tří sezon šlapou i v aktuálním ročníku, vedou tabulku a vyhráli posledních osm zápasů za sebou. 

„Víme, jak Falun hraje a v čem je silný. Popravdě si ale myslím, že spíš rozhodne náš výkon, protože s dobrým výkonem Falunu se tak nějak dá počítat. My se musíme zaměřit především na to, abychom zvládli naši roli v zápase,“ říká trenér Bolky Petr Novotný. Celý rozhovor si můžete přečíst TADY

Falun před cestou na Pohár mistrů rozprášil nováčka švédské ligy Gävle 17:3 a žije příběhem Rasmuse Enströma, který jako druhý po Johanu Rehnovi odehrál za Falun 500 zápasů. 

Právě Enström je jedním ze sedmi úřadujících mistrů světa v barvách Falunu, v klubu nastupují i Johan Samuelsson, Malte Lundmark, Alexander Galante Carlström, Linus Holmgren, Emil Johansson a Casper Bäckby. 

Když přičtete pětici vicemistrů světa z Bolky Lukáše Bauera, Jakuba Grubera, Adama Hemerku, Lukáše Punčocháře a Martina Tokoše, znamená to, že v semifinále Poháru mistrů se proti sobě může postavit až dvanáct účastníků finále posledního světového šampionátu. 

Obzvlášť zajímavý zápas čeká Martina Tokoše, současného útočníka Bolky, který jako jediný Čech vyhrál švédskou superligu - stalo se tak právě s Falunem v sezoně 2016/2017. 

Bolka se utkala s Falunem naposledy na mezinárodním turnaji Czech Open 2016 a 2017. V nadstavbové skupině v létě 2016 překvapila senzačním vítězstvím 2:0. O rok později ve čtvrtfinále podlehla stejnému soupeři 4:11. 

A ještě jedna zajímavost: v listopadu 2020 zažili ligové vítězství nad Falunem 5:4 boleslavští hráči Jakub Gruber, Jakub Bína, Filip Zakonov a Marek Korych, kteří v době uzavřených soutěží v Česku působili v partnerském klubu IBK Dalen stejně jako ještě mladší Jan Zoufalý. 

Program mužské části Poháru mistrů

Sobota 7. ledna, *15.00 Classic - Grasshopper Club Curych
Sobota 7. ledna, *18.00 IBF Falun - Předvýběr.CZ Florbal MB
Neděle 8. ledna, *12.00 zápas o třetí místo
Neděle 8. ledna, *18.00 finále

*Všechny časy jsou uvedené ve středoevropském času (SEČ).

Všechny zápasy Poháru mistrů bude vysílat Mezinárodní florbalová federace s anglickým komentářem na své platformě. Předplatné celého turnaje stojí 14,99 eur, sledování jednotlivého utkání stojí 4,99 eur. Podrobnosti najdete TADY.  

Foto: https://perwiklund.se/