Nový asistent Motejzík: Jde o nevšední výzvu
23. května 2023

Nový asistent Motejzík: Jde o nevšední výzvu

Známá tvář se vrací. Štěpán Motejzík v minulosti hájil boleslavské barvy na hřišti a později i na střídačce jako kouč. V sezoně 2023/2024 součástí trenérského týmu coby jeden z asistentů Joonase Naavy. „Jde o nevšední výzvu a privilegium být součástí,“ říká v rozhovoru.

Štěpáne, vítejte opět po letech v Bolce. Nepřepadává vás teď trochu nostalgie?

Děkuju za přivítání. Sezony odehrané v Bolce mezi lety 2006 a 2011 už jsou daleko, stejně jako ta následná v trenérské roli. Přestože jsou to vzpomínky z velké části příjemné, změnilo se tu toho od té doby mnohé a já se teď dívám především dopředu a chci tu odevzdat maximum.

Když se řekne Bolka, co vám vlastně utkvělo v mysli z minulosti?

Výborná parta hráčů, kteří Mladou Boleslav do nejvyšší soutěže dostali a dokázali v ní od první sezony hrát o špičku, dílem svým umem, dílem obdivuhodnou vzájemnou motivací, soudržností a soutěživostí v každém tréninku. Tým měl díky tomu velkou vnitřní sílu.

Co vás přilákalo k návratu?

Pro mě to je hlad celé organizace po úspěchu. Všichni tu cítí, že pro úspěch v nadcházející sezoně je třeba udělat víc. Od vedení klubu, přes realizační tým až po hráče samotné. Jde o nevšední výzvu a privilegium být součástí.

V Bolce vzniká velmi silný realizační tým. Těšíte se na novou spolupráci?

Tohle je další mimořádná motivace. Těším se na spolupráci s lidmi, jako je Joonas Naava, který přináší své zkušenosti z elitní florbalové země i mezinárodního florbalu, a Lukáš Procházka, jenž dlouhodobě stojí za úspěchy jím vedených týmů. O Jirkovi Stožickém a Radku Gwuzdźovi se bavit nemusíme. Známe se dlouho a víme, co od sebe čekat. Věřím, že najdeme dobrou chemii i v trenérském týmu a každý přispějeme k naplnění cílů.

Momentka ze sezony 2011/2022. Trenéři Štěpán Motejzík a Jiří Stožický na mladoboleslavské střídačce.

Povedete elitní tým s maximálními ambicemi. Doléhají na vás tato očekávání? 

Už jsem odpovídal výš, že tohle byl velký faktor v rozhodování. Ne kvůli jménům na papíře, ale pro jejich společný cíl a ochotě se mu podřídit a růst. Všichni to cítíme jako závazek a současně radost z šance být u toho.

Jak vlastně vnímáte posun Bolky od dob, kdy jste tu hrál i trénoval? 

Tomáš Pacák v roli manažerské a Petr Novotný po sportovní stránce stojí za profesionalizací florbalu v Boleslavi. Tím myslím celkovou koncepci a zázemí klubu, vybudovaný silný brand a smysluplné příležitosti pro ambiciózní lidi, co chtějí skloubit profesní a osobní rozvoj s florbalem na top úrovni. Tenhle inspirativní projekt přináší zasloužené úspěchy, které překračují samotný superligový tým. Sám jsem aktivně dlouhodobě zapojený do vedení klubu v mé rodné České Lípě. I ta napsala přes jinou startovací čáru nevšední příběh v podobě postupu mezi elitu a opakované obhájení pozice v Livesport Superlize. Díky tomu vím, kolik úsilí za vývojem mladých florbalistů a vytváření jejich kvalitního zázemí stojí. I když se oba kluby pohybují v elitní mužské soutěži, čímž si konkurují, z Lípy do Bolky to vždy bylo blíž než k jiným soupeřům (nejen vzdáleností na mapě) a bylo by fajn, kdyby se oba kluby mohly vzájemně inspirovat ve výchově elitních hráčů a hráček.