Boleslav zapojuje talentovanou mládež do superligového týmu
13. června 2019

Boleslav zapojuje talentovanou mládež do superligového týmu

Technology Florbal Mladá Boleslav představuje projekt postupného zapojení svých talentovaných mládežnických hráčů do elitního superligového týmu. Tréninkový program čtrnácti hráčů ročníků 2001 - 2004 je v současnosti výrazně propojen s plánem přípravy superligového mužstva. Řada talentů může zasáhnout do Tipsport Superligy v boleslavských barvách už v nadcházející sezoně 2019/2020.

Režim dvou brankářů a dvanácti hráčů do pole z juniorského a dorosteneckého týmu je přizpůsoben jejich potenciálu hrát za superligový tým. “Jde o kluky, u nichž vnímáme největší výkonnostní předpoklady a odhodlání. Nadpoloviční počet svých tréninků proto absolvují se superligovým týmem,” říká úvodem generální manažer Tomáš Pacák.

Současnou čtrnáctičlennou skupinu tvoří tito hráči:

2001: Daniel Goll, Filip Kučera, Marek Macík (G), Daniel Martínek, Jakub Pařízek, Sebastián Šlechta

2002: Marek Korych, Martin Sobotka, Štěpán Švejda, Zdeněk Vyhnánek

2003: Ondřej Tomšík (G), Jan Zoufalý

2004: Michal Fišera, Ondřej Pužman

“Všichni jsou nadále členy juniorského či dorosteneckého týmu. Zároveň platí, že tato skupina není uzavřená ani jedním směrem. Setrvání nebo vstup do ní je podmíněný dobře odvedenou prací a výkonností. Máme i další kluky, které jsme do tohoto režimu zatím nezařadili, ale víme o nich,” doplňuje Pacák.

V nadcházející sezoně mohou v Tipsport Superlize nastupovat juniorští hráči ročníků 2001 a 2002.“Už nyní jsme při skládání superligového týmu vytvořili pro tyto hráče prostor, náš dospělý kádr je oproti předchozím rokům užší. Kluky chceme sportovně rozvíjet, zároveň je pro nás důležité, aby juniorský i dorostenecký tým měl své vlastní cíle a odváděl svou práci. Projekt vnímám minimálně jako tříletý, což platí i pro nejstarší kluky, kteří jsou do skupiny zařazení,” podotýká Pacák.

Díky propojení s programem superligového mužstva se talentovaní hráči ocitají v péči hlavního trenéra Petra Novotného, kondičního kouče Radka Gwuźdźe, zařazeni jsou také do dlouhodobého fyzioterapeutického programu vedeného Barborou Hegmonovou. Brankářům se věnuje Milan Peterka. Naváznost je zajištěná i tím, že kouč juniorů Martin Šácha je nově asistentem trenéra superligového týmu Petra Novotného.

“Těším se na vývoj kluků, kterému budu nablízku u superligového týmu, ale budu ho sledovat i při jejich působení v juniorské kategorii. Se všemi hráči jsme společně s generálním manažerem Tomášem Pacákem mluvili, vnímáme jejich chuť a odhodlání uspět. Nemají strach z dlouhé a těžké cesty,” říká trenér Petr Novotný.

Jedním ze stěžejních atributů je fyzická připravenost talentovaných hráčů na superligový florbal, což je parketa kondičního trenéra Radka Gwuźdźe. “Naším velkým úkolem je, aby kluci co nejdříve poznali svoje tělo tak dokonale, aby sami věděli, co jim vyhovuje, kde jsou jejich limity a nedostatky. Věřím, že čím dřív tohle zvládnou, tím lepší sportovci by do budoucna mohli být. Některým je nyní 15-16 let a je skvělou zprávou, že v takovém věku mají šanci dělat florbal maximálně profesionálně. Zázemí, které jsme připravili, by mělo být natolik kvalitní, aby udělali postupně pokrok k plnohodnotné roli v superligovém týmu,” podotýká Novotný.

Czech Open s mladým týmem

Po roční odmlce bude Mladá Boleslav startovat na mezinárodním turnaji Czech Open v Praze (8.-11. srpna). V kategorii elite nasadí družstvo, jehož jádro budou tvořit hráči ročníků 1994 a mladší včetně talentů ze zmíněné skupiny. Tým standardně povedou trenéři superligového družstva Petr Novotný a Martin Šácha.

“Turnaje Czech Open by se s námi měli zúčastnit i dva naši hráči, kteří letos a loni odešli z mládežnických kategorií. Patrik Rozkovec dočasně působí v Liberci, o dočasném angažmá Jakuba Kárníka v libereckém klubu jednáme,” upřesňuje Pacák.

Talentovaní hráči ze čtrnáctičlenné skupiny, kteří přes léto projeví nejlepší přístup a výkonnost, dostanou prostor také o týden později na domácím mezinárodním turnaji v Mladé Boleslavi (16.-18. srpna) a na Umeå Scandic Cupu ve Švédsku na přelomu srpna a září. Na obou akcích tak mohou nastupovat ve společnosti kompletního superligového týmu Mladé Boleslavi. “Takřka na každém postu máme reprezentanta, od něhož mladý hráč může přebírat zkušenosti. To považuji za velkou výhodu,” pochvaluje si Novotný.

“Věříme, že se tento projekt odrazí i na naší výkonnosti v nejvyšších soutěžích juniorů a dorostenců, ale hlavní motivací je příprava boleslavských hráčů pro Tipsport Superligu,” říká Pacák.

Tipsport Superliga pro Mladou Boleslav začne v druhé polovině září. Prostor zasáhnout do ní se talentovaným juniorům otevírá. “Většina zmíněných hráčů, kteří ročníkově mohou nastoupit do nejvyšší soutěže, si ji pravděpodobně vyzkouší,” očekává Novotný.