Aleš Höffer, florbalový obojživelník
19. ledna 2020

Aleš Höffer, florbalový obojživelník

Florbalový obojživelník Aleš Höffer zvládá kmitat v obraně i v útoku - jak zrovna boleslavský tým potřebuje. Obzvlášť vyhlíží úterý, kdy ve finále Poháru Českého florbalu vyzve svůj bývalý klub Bohemians.

Dvanáctibodový náskok v čele. Jediná prohra z jedenadvaceti superligových zápasů. K tomu blížící se pohárové finále. Mladé Boleslavi se v sezoně zatím ohromně daří a poprvé takovou jízdu zažívá Aleš Höffer. 

Užíváte si to? 

Jsem rád, že můžu být na té úspěšné straně. Je to dva roky zpátky, co Bolka válela podobně a já byl v Bohemce, se kterou jsme ji dokázali sebrat jediné tři body v základní části. Takže pro Bolku možná taková série není vyloženě unikát, protože vynikající výsledky má klub dlouhodobě. Ale já to zažívám poprvé a je to super. 

Co by se muselo stát, aby Boleslav ztratila první místo po základní části?

To by musel být náš extrémní výbuch a s tím spojená velká série Vítkovic, které jsou teď druhé. Ale my vůbec nemůžeme přemýšlet o tom, jestli můžeme ztrácet body, nebo jestli můžeme něco vypouštět. Naopak! Rozhoduje se v play-off a my se teď musíme co nejlépe připravit na klíčové měsíce. 

Za Boleslav hrajete druhou sezonu. Plní se vaše očekávání?

Když se můj přestup z Bohemky dotáhnul, moc jsem se těšil na změnu prostředí. Šel jsem do Bolky hlavně kvůli sportovnímu hledisku a s tím jsem naprosto spokojený. Boleslav má dlouhodobě jiné ambice a tahle očekávání se plní. Jsme výkonnostní klub, vše se tu dělá na maximum - tréninky, zázemí, organizace funguje. 

Občas nastupujete v obraně, občas v útoku. Jak rychle dokážete přepnout? 

Tím, že jsem občas takhle měnil pozice v mládežnických kategoriích nebo později za áčko v Bohemce, nemám s tím problém a jsem na to zvyklý. I před sezonou jsme se o tom s trenérem bavili, že vnímá tuhle možnost využít mě v útoku. A přišlo to celkem rychle. Máme užší kádr, bylo pár zraněných a sáhli jsme k tomu. Většinou to vím dopředu z předzápasového tréninku, ale nemám problém se změnou ani během zápasu. Občas to i přijde vhod! Člověk vypadne ze stereotypu a má pak větší chuť na tu pozici, kam se přesouvá. 

V úterý narazíte na Bohemians ve finále Poháru Českého florbalu. Pro vás zajímavý souboj. 

Z dob, kdy jsem byl ještě v Bohemce, si vzpomínám, že jsme občas s Bolkou dokázali mít vyrovnané výsledky. Jsou to specifické zápasy. Střetávají se dva florbalové světy: na straně Bohemky mladí a běhaví kluci, na straně Boleslavi zase zkušenost a vyzrálost. Doufám, že to bude s naší vítěznou tečkou, s Bohemkou prostě nemůžeme prohrát. Už kvůli tomu, že jsem tam hrál. (usmívá se) 

Budete nervózní? Nebo se těšíte?

Nervózní ne, spíš jsem natěšený, v očekávání. Pohárovou medaili ještě nemám. Vím, že ne všechny týmy berou pohár vážně, ale my to máme naopak. Je to zajímavá soutěž, každý pohár je dobré vyhrát. 

A jak na tom bude Bohemka?

Určitě bude výborně takticky připravená - to je doména trenéra Michala Jedličky. Ale možná na ně může dolehnout tíha okamžiku, protože v žádném finále ještě nebyli. To by mohla být naše výhoda - máme hodně osobností, které zažily spoustu takových zápasů. 

Mimochodem, sobotnímu superligovému zápasu s Českou Lípou předcházel ŠKODA Gaming Day. Co vy a hry? 

Když jsem byl menší - v časech základky a gymplu - mezi školou a tréninkem jsem rád zapnul počítač. V poslední době hraju na konzolích, hry jsou pro mě relax a koníček. Často na to přijde řeč i v naší šatně. Nejvíc hraje Martin Tokoš, hodně probírají FIFU s Milanem Tomašíkem. Mají to hodně rádi. 

Tento text vyšel v zápasovém magazínu Made in Bolka k utkání Technology Florbal Mladá Boleslav - FBC 4CLEAN Česká Lípa.