Trenér juniorů: Zkušenost se Superligou je pro kluky zrcadlo
21. března 2020

Trenér juniorů: Zkušenost se Superligou je pro kluky zrcadlo

Se svým týmem v úvodu sezony přesvědčivě prošel mezi nejlepší české juniorské týmy, v základní části KB ligy skončili jeho junioři sedmí, zvládli i osmifinále play-off, jenže na bitvy o medaile už nedojde. Předčasně ukončenou sezonu hodnotí v rozhovoru hlavní kouč juniorského týmu Technology Florbal Mladá Boleslav Martin Šácha.

Boleslavský juniorský tým potvrdil dlouhodobou pozici mezi osmi nejlepšími v Česku. Jaká byla sezona očima trenéra?

Tato sezona se mi hodnotí celkem složitě. Před začátkem panovalo velké očekávání jak od samotných hráčů, rodičů, tak i trenérů. Myslím, že jsme měli velmi kvalitní přípravu, která vyvrcholila společným soustředěním. Díky systému juniorské ligy pro nás byl velmi důležitý již samotný začátek, takže jsme potřebovali dobře načasovat formu, což se povedlo a my postoupili z prvního místa přímo do nejvyšší juniorské ligy. To bylo klíčové i pro následující samotný rozvoj všech hráčů.

V první polovině sezony jsem byl spokojený s nasazením a přístupem jednotlivých hráčů. Během vánoční pauzy jsme trochu vypadli z tempa a ztratili jsme šanci na lepší výchozí pozici do play-off, ale věděli jsme, že pokud chceme celkově uspět, není pro nás umístění v základní části rozhodující, což se potvrdilo.

Vzhledem k tomu, jak sezona skončila, můžu hodnotit pouze herní cíle a tam si myslím, že hráči udělali velký pokrok.

Jaké ty cíle byly?

Výsledkové cíle byly jednoznačně ty nejvyšší. Co se týče herních cílů, tak máme definováno, jak má vypadat naše hra, jak se chceme chovat v herních rolích. V upevnění těchto návyků jsme, myslím, udělali největší kus práce. 

Pomohlo vám výkonnostně, že řada hráčů se připravovala i se superligovým týmem a vyzkoušela si také zápasy v dospělé kategorii?

Jednoznačně ano. Každý trénink se superligovým týmem je pro hráče velký přínos. Samozřejmě mají na všechna rozhodnutí mnohem méně času, ale především si naši superligoví hráči vzájemně drží vysoký standard tréninků, co se týče tempa, a junioři musí mít hodně vysoké nasazení, aby si vůbec zahráli. Na druhou stranu, ne každý unesl to reálné zrcadlo, které jim tato zkušenost, jak tréninková, tak zápasová nastavila.

Cítíte, že je to pro kluky motivace?

Už jsem to částečně zmínil v předchozí odpovědi. Pro kluky, kteří cítí, že cesta do našeho superligového týmu pro ně může být dosažitelná, je to obrovská motivace. Problém nastává, pokud se začnou objevovat pochybnosti a překážky, ale vlastně se není čemu divit. Žijeme v době, kdy je každý zvyklý mít téměř vše hned, ale toto prostě hned mít nemůžou.

V play-off jste stihli odehrát jen osmifinále. Jak zpětně vidíte sérii proti Pardubicím?

Bezprostředně po druhém zápase v Pardubicích jsem neměl dobré pocity. Hlavou se mi honilo, že jsme udělali spoustu chyb a měli jsme mít zápas více pod kontrolou. Teď zpětně vnímám, že jsme se na Pardubice dobře připravili, přesně jsme věděli, jak chceme hrát a fungovalo nám to. I přes to, že v této sezoně máme s Pardubicemi stoprocentní bilanci, ani jeden zápas nebyl jednoduchý, natož v play-off. Jsem rád, jakým způsobem jsme to zvládli.

Na čtvrtfinále už nedošlo, protože zasáhla vyšší moc. Ač jde teď samozřejmě v Česku i ve světě o víc, štve vás, že jste nemohli zabojovat o semifinále? Proti Kladnu by Boleslav byla papírovým favoritem.

Určitě mě to mrzí, chtěli jsme ukázat, že patříme na vyšší pozice. Kladno by rozhodně nebylo jednoduchým soupeřem, proti Chodovu bylo velmi dobře připravené. Teď už se můžeme jen domýšlet, jak by náš souboj dopadl, i když já svého favorita mám. (usmívá se)

Na závěr bych chtěl všem popřát hlavně hodně zdraví a optimismu, i když to teď není jednoduché. Věřím, že se co nejdříve zase uvidíme a budeme moci společně pokračovat v tom, co nás baví.