Radek Gwuźdź radí po telefonu: Nejde trávit karanténu na gauči
10. dubna 2020

Radek Gwuźdź radí po telefonu: Nejde trávit karanténu na gauči

Místo každodenních cest do fitness centra či posilovny teď hlavně odpovídá na zprávy a e-maily. Z kondičního kouče Technology Florbal Mladá Boleslav Radka Gwuźdźe se stal “přítel na telefonu”. Pro hráče připravuje program, radí jim na dálku a nepochybuje, že trénovat se dá i v této těžké době.

Nemáte teď paradoxně víc práce, když s hráči pracujete na dálku, aniž byste je viděl?

Myslím, že časově je to teď pro mě méně náročné. Možná je to složitější psychicky, protože než si s hráči on-line nebo po telefonu ujasníme, co od sebe očekáváme a co se má v tréninku stát, tak to někdy chvíli trvá. (usměje se) Ale celkově je práce méně, protože fitness centra i posilovny jsou zavřené. 

Zkuste laicky popsat, proč je důležité, aby teď hráči neseděli doma, ale jejich příprava pokračovala? 

Určitě je dobré si odpočinout, což se nám povedlo, ale není možné nic nedělat delší dobu v řádu měsíců. To platí nejen pro hráče, ale také pro populaci obecně. Pohyb je přirozený a zároveň zdraví prospěšný. Během dlouhého volna s velkým omezením pohybu nastává problém s obecnou kondicí, tak zvaným aerobním systémem, který se ve velké míře podílí na imunitě každého z nás a také je velmi podstatný pro boj se stresem. Dále by nicneděláním vznikala slabost a následně případné zkrácení v určitých částech těla, což vede k bolestem pohybového aparátu. Kdo se nad tím zamyslí, hned mu dojde, že nejde trávit karanténu u televize na gauči. Bez pohybu by byl návrat do běžného života o dost složitější, natož do náročného tréninku.

Platí, že kdo chce, cestu k tréninku si vždycky najde navzdory nepříznivým podmínkám a opatřením?

Přesně tak, myslím si to stejné. V tomto nestandardním období nám nejde o nějaký sportovní nebo kondiční rozvoj, ale jak jsem už zmínil, především jde o udržení kondice. Až to půjde, chceme se setkat zdraví a být připravení nadále fungovat podle našich představ. A to se i ve ztížených podmínkách určitě daří. 

Co teď doporučujete boleslavským superligovým hráčům? Jak teď mají pracovat? Jak se mají chovat?

Sestavil jsem mimosezonní tréninkový manuál. Obsahuje samozřejmě nějaké tréninkové jednotky. Součástí je také návrh, jak by měl ideálně vypadat denní režim hráčů. Řešíme spánek, stravovací doporučení, doplňky stravy, fyzioterapeutická a dechová cvičení, nabádáme hráče ke každodennímu pohybu. Z tohoto pohledu si mnozí vyzkouší, jak by ideálně mohl vypadat jejich režim a snad si toho co nejvíce přenesou i na další období.

Volají vám hráči sami od sebe? Dychtí po informacích?

Převážně je zajímají doplňky stravy. Chodí mi i fotky bicáku od Bínise (Jakuba Bíny) a screens z běhaní navíc od Tendyho (Tadeáše Chrousta). Semtam dorazí i stížnost na namožení z tréninku. V týmové konverzaci občas proběhne souboj, kdo měl ten den víc pohybu - v tom by měl zabrat náš hlavní trenér. 

Mimochodem, jak byste hráče oznámkoval za sezonu 2019/2020? 

Dal bych jim 1-. Vždy se dá něco zlepšit, ale samozřejmě se toho také nemusí tolik povést. Byla to parádní sezona bez té třešničky na závěr.

Každou sezonu zavádíte do tréninků inovace, novinky, aby kondiční příprava nezevšedněla. Co jste považoval za letošní "hit"? 

Nepopsal bych to úplně jako inovace, ale každý rok kluci udělají progres a díky tomu mohou postoupit do tak zvaného dalšího levelu silově-kondiční přípravy. Některé hráče možná upoutalo více měření tepové frekvence při trénincích a zápasech, naopak někteří ho pořád rádi nemají. Na základě zátěžového vyšetření jsme zavedli trénink dýchání. Každý rok je i pro mě radost, že klub investuje do vybavení pro trénink, ale stále je jádro tréninku stejné a na tom to stojí. Trénink nedělají inovativní pomůcky. 

Co skupina mladých hráčů? Vidíte v nich borce, z nichž za pár let vyrostou elitní florbalisté? 

Vidím v nich obrovský potenciál, aby tomu tak bylo. Hodně z nich je florbalovými dovednostmi dál než dost hráčů, kteří hráli za superligový tým. Je potřeba vyladit kondiční schopnosti, psychickou odolnost. Musí vnímat, že vše nepřijde hned. Jestli to opravdu chtějí, věřím, že poctivá práce se jim vrátí. 

Nelitujete, že florbal po stránce kondiční přípravy nebyl tak daleko už za vašich hráčských časů?

Škoda to samozřejmě je, ale lítostivý pocit nemám. Nedávno jsme to řešili s Petrem Novotným. Říkali jsme si, že bychom ještě možná teď hráli, kdyby na to dřív byly podmínky a dělalo se vše lépe. Nebyl to však problém jen florbalu, ale celého českého sportu. Zároveň to, že se dnes u nás snažíme dělat vše lépe, neznamená, že nemůžeme dělat zase něco navíc. Teď si vážím, že jsem součástí této cesty.