Trenér Novotný o rodinné radosti i semifinále
18. března 2022

Trenér Novotný o rodinné radosti i semifinále

V superligovém play-off coby trenér ještě neprohrál jediný zápas - tahle bilance Petra Novotného platí i po čtvrtfinálové sérii s Libercem. A těsně po ní si mohl užívat rodinné štěstí, během volného víkendu před semifinále se narodil syn Petr.


Gratuluji! Jak jste prožíval poslední dny a porod? 

Eliška měla termín už ve čtvrtek před druhým čtvrtfinálovým víkendem. Měl jsem v hlavě, že to může přijít kdykoliv. Všichni jsme se těšili. V sobotu v Liberci se ještě byla povídat na zápas, před čtvrtým utkáním jsem jí říkal, ať už raději zůstane doma. A nakonec byl porod o týden později.

S trochou nadsázky: nešlo to načasovat lépe, že?

Jasně. Moc volných víkendů v poslední době nebylo a do konce sezony už asi také nebude. Takže to vyšlo krásně. Porod byl rychlý, všechno proběhlo v pořádku, mám velkou radost. 

Jak s odstupem času hodnotíte sérii s Libercem?

Ačkoliv první dva zápasy vypadaly výsledkově různě, jejich průběh byl podobný. V celém čase jsme pokaždé měli šance odskakovat a ve třetí třetině jsme absolutně dominovali hře, zatímco Liberec odpadl. V prvním utkání jsme z toho vytěžili, ve druhém ne. Třetí zápas bývá ten zlomový, Liberec určitě cítil poslední šanci poprat se o zdramatizování série, takže podal nejhouževnatější výkon. Čtvrté utkání - i když jsme na začátku prohrávali - jsme měli pod kontrolou. Výsledek 4:0 odpovídá průběhu série. Zároveň nás nepřekvapilo, že Liberec má spoustu kvalitních ofenzivních hráčů. My jsme se v koncovce poměrně trápili, což je pro nás varovný signál před semifinále. 

Proč jste si vybrali Spartu? Dali jste jí přednost před Vítkovicemi.

Naše volba nebyla tak jednoznačná, jak se může znát. Zároveň ale víme, co máme s oběma potenciálními soupeři za sebou, vnímáme bilanci z této sezony i tu dlouhodobou v play-off. S Vítkovicemi jsme v tomto ročníku dvakrát prohráli, Spartu jsme dvakrát porazili a také dlouhodobě statistiky vyznívají jednoznačně. Sparta každopádně oproti předchozím sezonám udělala další krok dopředu a je zase silnější.

Vaše očekávání před sérií?

Soupeř je takticky vyspělý, tomu budou odpovídat jeho výkony vycházející od poctivé hry v obraně. Sparta disponuje mnoha fyzicky kvalitně připravenými hráči. Je to tým, který umí hru znepříjemnit. Mohou nás čekat emočně velmi vypjaté zápasy. Nečekám však nic, co bychom už se Spartou nezažili v posledním vzájemném utkání před play-off. Tam už se zápas hodně přibližoval tomu, co nás teď čeká v sérii.

Ještě jako hráč jste zažil semifinále se Spartou před čtyřmi lety. Vybavíte si z něj něco?

Pamatuju si to velmi dobře. Dlouho jsem byl ze zdravotních důvodů mimo hru, naskočil jsem až do venkovních zápasů, byly to pro mě první starty po větší pauze. Ve třetím zápase jsem hrál chvíli, čtvrtý jsem odehrál celý. Už tenkrát to byla velmi těžká série, výsledky byly těsné. Ale zvládli jsme to. 

Sparta v letošním čtvrtfinále vyřadila Bohemians 4:2 na zápasy. Co vás v sérii zaujalo? 

Na straně Sparty jsem nějakou výraznou změnu nevnímal. Jakmile Bohemka rozmístila své nejlepší hráče do více formací, jejímu výkonu to hodně pomohlo. Ve všech zápasech pak byla lepší na míčku, měla dost šancí a asi by to bylo moc zajímavé, kdyby došlo na sedmý zápas. Přišlo mi, že první výhrou (za stavu 0:3 v sérii) se Bohemka dostala do pohody a Sparta už spíš vyčkávala, než že by diktovala tempo hry. 

Sparťanská série trvala téměř o týden déle. Projeví se to nějak v semifinále?

Pokud to pro někoho bude výhoda, tak si myslím, že paradoxně spíš pro Spartu. Bude v zápasovém rytmu, v úvodu semifinále to může být pro soupeře plus.