Jiří Curney po devíti letech opouští Bolku
28. dubna 2022

Jiří Curney po devíti letech opouští Bolku

Cesty florbalové Bolky a Jiřího Curneyho se po devíti sezonách rozcházejí. Dlouholetý lídr, jenž v boleslavském dobyl mnoho ligových rekordů a byl u všech největších klubových úspěchů včetně tří titulů, přestupuje do týmu ACEMA Sparta Praha. Bolka děkuje Karasovi za všechny společné zážitky.

Jiří Curney přišel do Mladé Boleslavi v létě 2013. Tou dobou už měl za sebou ligová angažmá v rodném Třinci, v Ostravě a na pražském Chodově. Během devíti sezon odehrál za Bolku 299 ligových zápasů včetně play-off, v nichž nastřílel 359 gólů, na dalších 319 nahrál, což dělá dohromady 678 bodů. Během boleslavského působení se stal rekordmanem české nejvyšší soutěže v počtu bodů, gólů i asistencí jak v základní části, tak v play-off. 

„Přesně si vzpomínám na jaro 2013, když jsem jel za Jirkou poprvé do Třince. Nedlouho poté už se Karas stěhoval do našeho města, začal pracovat ve firmě Josefa Volfa a hrát za Bolku. Jirka toužil udělat další krok a my také. Byl to jeden z našich prvních opravdu velkých přestupů. Hned v první společné sezoně jsme vyhráli pohárovou soutěž, to jsme ještě třikrát zopakovali, šestkrát jsme vyhráli základní část, šestkrát jsme byli v Superfinále, máme tři tituly. Jirka se stal jedním z pilířů, na němž jsme tým stavěli. Zažil mistrovství světa, má bronzovou medaili. Jeho příchod do Boleslavi považuji za správný krok a důležitý moment v historii našeho klubu. Stejně tak jsem přesvědčený, že správné rozhodnutí tenkrát udělal i Jirka, který u nás dospěl jako člověk i sportovec a vytěžil z možností našeho klubu maximum,” rekapituluje generální manažer Tomáš Pacák.

„Do Boleslavi jsem přicházel kvůli sportovním ambicím, chtěl jsem dělat florbal maximálně profesionálně, v tom jsem se viděl a všechno se splnilo. Byli jsme na jedné vlně. Než jsme získali první titul, strašně to bolelo, museli jsme si počkat, ale z naší cesty jsme neuhnuli a byli jsme úspěšní. Za to jsem moc rád,“ ohlíží se Jiří Curney. 

Curneymu mu po sezoně 2021/2022 vypršela dlouhodobá smlouva. „O Jirku jsme měli nadále zájem, ale potřebovali jsme čas na jednání s naším generálním partnerem Předvýběr.CZ. Nakonec se věci seběhly rychleji: v moment, kdy to Jirka očekával, jsme mu nemohli prodloužit kontrakt za stávajících podmínek a Jirka se domluvil se Spartou, která mu vytvoří velice dobré podmínky a důležitou roli v týmu. Jirka je v Boleslavi doma a myslel jsem si, že v našem klubu zůstane do konce kariéry. Nemáme mu to však za zlé, takové situace sportovní život přináší. Jirkovi přejeme jen to nejlepší, v naší historii a v našich životech je zapsaný tučným písmem a vždy ho rádi uvidíme. Zároveň cítím, že to může být dobrý moment pro obě strany na nový začátek,“ pokračuje generální manažer Pacák. 

„Věděl jsem, že mi končí smlouva, i kvůli rodině jsem chtěl mít o své budoucnosti jasno co nejdříve, nechtěl jsem čekat. Zároveň jsem vnímal, že jsem trochu ztrácel roli v boleslavském týmu, cítil jsem, že po těch mnoha letech potřebuju nový impulz a že Bolka se vydává při stavbě mužstva trochu jinou cestou. Myslím, že to všechno do sebe zapadlo a můj přestup dává smysl. Devět let je dlouhá doba. Boleslav se stala mým domovem, mám tu svůj život, rodinu, kamarády a budu vzpomínat jedině v dobrém,“ hodnotí Curney. 

„Jirkovu devítiletku v Boleslav jsem mohl sledovat z různých úhlů a nejsilnější pro mě je vidět jeho životní proměnu - jak tu sportovní, tak i lidskou. To považuji ve sportu za to nejkrásnější - když dlouhodobé angažmá změní hráči život ve všech směrech. Zároveň Jirka změnil i náš klub - svou profesionalitou, kterou má v sobě nastavenou, i svými výkony, které byly v jeho boleslavské éře absolutně nezpochybnitelné. Jirkovi přeju hodně štěstí a jeho sportovní život budu dál sledovat,“ dodal současný hlavní trenér a zároveň bývalý Curneyho spoluhráč Petr Novotný.