Michal Sládek poprvé proti mateřské Ostravě
4. října 2022

Michal Sládek poprvé proti mateřské Ostravě

V létě přišel z Ostravy, teď je v Bolce už pět měsíců a po několika přípravných turnajích a začátku Livesport Superligy bude Michal Sládek čelit tváří v tvář svému mateřskému klubu. Už v pátek 7. října od 19.00 hodin v Městské sportovní hale Mladá Boleslav.

Jak se těšíte na zápas proti Ostravě?

Musím se přiznat, že moc. Jsem zvědavý na kluky, co předvedou na hřišti a že je zase uvidím pohromadě. Doufám, že to bude zápas se vším všudy.

Jste v kontaktu s bývalými spoluhráči a proběhla nějaká konverzace, nebo hecování?

Jsem a snažím se být v kontaktu docela pravidelně, za ty roky ta přátelství jen tak nevyprchají a jsem velmi rád, že se to zatím drží v nějakém pravidelném chodu. S někým častěji, s někým méně, ale jsme. Občas probereme, že se v pátém kole potkáme, takže hecování bylo.

Před pěti měsíci jste mluvil o tom, jak vás Ostrava vychovala a jak jste tam sportovně i lidsky vyrostl, tak zvykl jste si už v Boleslavi?

Myslím si, že ve velké míře ano, celkově hned po příchodu mi kluci byli nápomocni a rychle jsem se tu začal orientovat, jak se věci mají, tímto jim můžu jen poděkovat a jsem rád, že mi ty začátky udělali o něco jednodušší.

Den po svém příchodu do Boleslavi jste porazil Jakuba Bínu v tenisovém zápase 7:5. Kolik těch zápasů od té doby bylo a jak moc pomohl právě Jakub v aklimatizaci?

Je pravda, že jsem čekal, že těch zápasů se stihne daleko víc, ale vzhledem k náročnosti tréninků a do toho teď už zápasové vytížení plus pracovní či studijní povinnosti, toho volného času moc nezbývá a možná už kolikrát není ani energie. Kuba byl jeden z těch, se kterými se znám už nějakou dobu i díky různým repre akcím či mládežnickým kategoriím, takže možná i to sehrálo svou roli.

V Bolce máte i dost spoluhráčů, kteří dříve působili na florbalovém východu, čímž myslím Vítkovice, nebo právě Ostravu, tak sehrálo i toto svou roli v zapracování do kádru?

Když Kuba po prvním tenisovém klání odpadl, tak se mě ujal Milan Tomašík, který mě začal tahat na čtyřhry s dalšími kluky, měl jsem tak možnost víc poznat starší gardu a zase ty vazby trošku prohloubit. Poté jsem měl možnost být součástí florbalového kempu, který má Milan s jeho ženou Míšou na starost a poznat se i s Danem Šebkem a Patrikem Suchánkem, což pro mě zase bylo do toho úvodu strašně fajn. Měl jsem možnost si udělat nějaký obrázek a obráceně, což trošku pomohlo prorazit takovou tu pomyslnou „barikádu“ při seznamování.

Ale první zápasy Livesport Superligy asi nebyly úplně podle vašich představ, nebo se pletu?

Cítím, že to není na úvod ideální, ale věřím, že časem si to postupně bude sedat a bude vše lepší.

Avšak příprava byla velice precizní na špičkové úrovni. Chce to jen čas, aby si vše mohlo sednout?

Byl bych asi moc naivní, kdybych si myslel, že přijdu do jednoho z nejlepších klubů v lize a všichni by se měli posadit na zadek, tak to určitě nevnímám. Přišel jsem sem s dávkou skromnosti a sebereflexe, rozhodně se nepovažuji za něco víc než ostatní, což ani nejsem. První tréninky mi ukázaly, že mám ohromně moc prostoru ke zlepšení a že je pořád na čem pracovat. Pro mě je to super prostředí k růstu, většina kluků je v reprezentaci nebo v ní mají odehráno pomalu víc než já zápasů v lize, takže pro mě je to inspirace, jak fungovat dál.

Po tom, co jste se v Boleslavi zabydlel, jste tu začal vést florbalový kroužek pro předškolní děti, tak dávají vám právě malé děti energii do vašich tréninků?

Něco podobného jsem dělal už v Ostravě, mimo florbalové prostředí. Mám děti velmi rád a baví mě to. Energii Vám dají během tréninku, jakmile ale skončí, bývám většinou unavený.

Když se ohlédnete za pěti měsíci v Boleslavi, je vše tak, jak jste si představoval?

Co se týče života a fungování, asi bych si troufl říct, že ano. Jak už člověk má vše zařízené, tak je to daleko jednodušší. Začátek nebyl jednoduchý, ale to asi není nikde, navíc je to pro mě úplně nová životní etapa. Začal jsem fungovat sám, do toho práce a florbal, ke konci sezony k tomu ještě přibude škola, takže ta časová náročnost je obrovská. Ale zatím vše zvládám a snad tomu bude i nadále.

Jak jste si zvykl na Boleslav oproti Ostravě? Přece jenom je to menší město.

Ano, oproti Ostravě jiné. V Ostravě jsem měl kolem sebe plno přátel a je tam plno možností, kam vyrazit. Tady se snažím hledat zálibu hlavně v cestování - je tu hezké okolí, byl jsem se už podívat v Českém Ráji a je to paráda, kterou to určitě nekončí. Co se týče konkrétně Boleslavi, tak líbí se mi stezky okolo Jizery. Když bylo hezky, omrknul jsem i syslí pole a na závěr fotbalový stadion. Když se povede, rád bych taky zašel na hokej.

Rozhovor vedl: Karel Schamberger