Adam Hemerka odehraje sezonu 2023/24 v zahraničí
9. května 2023

Adam Hemerka odehraje sezonu 2023/24 v zahraničí

Univerzál Adam Hemerka stráví sezonu 2023/2024 v zahraničí, kde jej čeká zároveň i studium. Budoucí klub ho teprve představí. Po ročním angažmá v cizině se dle smlouvy vrátí do Mladé Boleslavi.

Zanedlouho jedenadvacetiletý Adam Hemerka je jednou z nejpůsobivějších hvězd českého florbalu. Od svého příchodu do Mladé Boleslavi v únoru 2021 se stal juniorským mistrem světa (2021), je dvojnásobným medailistou ze světových šampionátů dospělých (2021 - 3. místo; 2022 - 2. místo), získal také bronz na Světových hrách (2022). S Bolkou dosáhl na dva mistrovské tituly (2021 a 2022) a také bronz na Poháru mistrů (2023). 

„Adam je od svého příchodu z Hattricku Brno, kde jsme si ho vyhlédli, jednou z nejzářivějších komet českého florbalu. Kdyby se nepotýkal s některými zdravotními komplikacemi, jeho záře by byla ještě výraznější, což zní při vědomí všech jeho úspěchů trochu paradoxně. Jeho příběh může být inspirací pro mladé florbalisty, že všechno je možné,“ řekl generální manažer boleslavského klubu Tomáš Pacák. 

V sezoně 2023/2024 bude Hemerka pobývat v zahraničí. „Od začátku naší spolupráce jsme byli domluvení, že v definovaný okamžik umožníme Adamovi studijní a s elitním florbalem spojený pobyt v některé z vyspělých florbalových destinací. Dlouho jsme tento projekt směřovat do našeho partnerského klubu IBK Dalen, který však bohužel překvapivě sestoupil z SSL. Proto Adam nakonec přestoupí jinam a po roce se dle smlouvy vrátí do Mladé Boleslavi,“ vysvětlil Pacák. „Nahrazení Adama pro nás bylo velkou výzvou. Jsem moc rád, že se nám podařilo získat Jirku Bestu a věřím, že se Adamovým výkonům minimálně vyrovná. S tímto úmyslem jsme ho přivedli.”

Hemerka do boleslavského prostředí rychle zapadl a v klíčových zápasech patřil mezi stěžejní opory. „Po přestupu z Brna jsem naskočil do rozjetého vlaku, který vyhrával zápas od zápasu. Nebudu lhát, na to se zvyká samo,“ usmívá se. „Poznal jsem tu super lidi, byla tu dobrá parta. Utvořil jsem si nějaký obrázek, jak by to mělo vypadat ve florbalovém týmu v českém prostředí. Myslím si, že se to tu dělá kvalitně a přístupem profesionálně.“ Zároveň už se těší na rok za hranicemi: „Chtěl bych poděkovat Bolce za možnost zahrát si v zahraničí. Čas od času potřebuju vyjít ze své komfortní zóny a hledat nové výzvy. Život v zahraničí mi to naplno umožní. Myslím si, že mě to může posunout zase o krůček dál.“

Celý rozhovor s Adamem Hemerkou si můžete přečíst TADY.