Mladá Boleslav a Orka Florbal zahajují spolupráci
13. července 2020

Mladá Boleslav a Orka Florbal zahajují spolupráci

Obě místa spojuje dávná historie a teď je čeká i společná budoucnost. Mladá Boleslav a Stará Boleslav zahajují spolupráci. Elitní superligový klub z Mladé Boleslavi a ambiciózní oddíl Orka Florbal, který má základy kromě Staré Boleslavi také v Čelákovicích, Milovicích, Horních Počernicích a Brandýse nad Labem, se domluvily na partnerství v oblasti výchovy a přípravy hráčů pro oba týmy, rozvoje mládeže a sdílení informací.

Byl to kníže Boleslav I., díky komu patří Stará Boleslav k důležitým místům při výuce dějepisu. Jeho syn Boleslav II. je zase zakladatelem Mladé Boleslavi. 

Mladou a Starou Boleslav spojují vládci z 10. století, jméno a teď i florbal. Kluby z obou míst podepsaly memorandum o spolupráci.

“S Orkou vedle sebe žijeme už dlouho, cítíme, že si vzájemně můžeme prospět a jsem rád, že jsme se domluvili na spolupráci. Pracovitost a chuť Orky dávat svým členům v rámci možností a podmínek dobrý servis je velkým předpokladem, že si budeme rozumět,” říká generální manažer mladoboleslavského klubu Tomáš Pacák. 

Vzájemné sympatie, geografické položení s dobrou dojezdovou vzdáleností i středočeská příslušnost představují velký potenciál spolupráce.

“Ač to nemusí být na první pohled patrné, oba kluby mají hodně společného, jsme na podobné vlně a těším se, že nás spolupráce bude bavit,” říká generální manažer Orky Šimon Zmátlo. 

Dospělý tým Orky cílí na první ligu, postup byl nadosah už v uplynulé sezoně, jenže tu po prvenství v základní části Národní ligy - západ zastavila pandemie koronaviru. Ambice zůstávají, k jejich naplnění teď chce přispět i Mladá Boleslav. Formou střídavého startu budou v Orce působit mladoboleslavští hráči ročníku 2001, kteří aktuálně opouštějí juniorskou kategorii a v superligovém týmu by neměli tak výrazné vytížení. Rozvoj hráčů a jejich postupný přechod do dospělého florbalu je ostatně jedním z pilířů spolupráce. Propojení už funguje v praxi - kondiční trenér Radek Gwuźdź, špička v oboru, na jehož služby má Mladá Boleslav florbalovou exkluzivitu, částečně pomáhá také hráčům Orky. Mimochodem, Orka bude nově hrát své domácí zápasy Národní ligy v Nové městské sportovní hale v Mladé Boleslavi. 

Propojení má svou logiku i z pohledu spolupráce v oblasti mládeže, protože Mladá Boleslav je Sportovním centrem mládeže Středočeského kraje. “Pro nejtalentovanější hráče Orky můžeme být metou, aby v rámci regionu mohli pokračovat v té nejvyšší superligové kvalitě,” říká Pacák. Zmátlo potvrzuje: “Ať hráči ze Středočeského kraje působí ve Středočeském kraji! Chceme, aby nejtalentovanější hráči dostali co nejlepší podmínky v našem regionu a pracovalo se s nimi podle našich společných hodnot.”

Spolupráce obou klubů už se na různých úrovních rozbíhá. Někteří talentovaní hráči Mladé Boleslavi nastoupí na srpnovém turnaji Czech Open v barvách Orky v kategorii Muži Pro. 

“Sdílení know-how ušetří našemu oddílu mnoho “slepých” cest a rozhodnutí. Vždy je lepší mít po boku silného partnera, se kterým můžete cestu sdílet. A když se chcete něco přiučit, není nic lepšího, než se učit přímo od mistrů,” naráží Zmátlo na boleslavský superligový titul z roku 2018.

Společnými silami mají úspěchy v budoucnu na obou stranách přibývat. 

Podepsáno. Generální manažer mladoboleslavského klubu Tomáš Pacák (vlevo) při podpisu memoranda o spolupráci s předsedou Orky Michalem Novotným.