Pohádka! Plníme si dětský sen, vzkazuje Gruber ze Švédska
27. října 2020

Pohádka! Plníme si dětský sen, vzkazuje Gruber ze Švédska

Pár hodin před zápasem probrali s trenérem taktiku a další důležité věci, pak si dali oběd s novými spoluhráči a šlo se bojovat na hřiště. V nejlepší florbalové lize světa. Turbulentní covidová doba mění leccos včetně životů a tohle je jeden z těch pozitivních příběhů. Boleslaváci v IBK Dalen mají o zážitky postaráno. “Není to přehánění, když řeknu, že si plníme dětský sen,” říká Jakub Gruber po nedělní premiéře v SSL, alias Svenska Superligan, čili nejkvalitnější soutěži světa.

Byl to frmol. Teprve minulý čtvrtek se definitivně rozhodlo, že pět borců z Předvýběr.CZ Florbal Mladá Boleslav dočasně změní působiště. V pátek ráno už Jakub Gruber, Jakub Bína, Filip Zakonov, Marek Korych a Jan Zoufalý vyjeli na cestu za výzvou v IBK Dalen a v sobotu dopoledne je vítal v Umeå ředitel klubu Urban Karlsson. “Nebyl čas o tom přemýšlet, ale teď už ho trochu máme a já vím, že zažíváme absolutně skvělou věc. Jako dítě sledujete Švédy, říkáte si, jaké to je hrát tamní ligu. A my teď v tomhle světě jsme! Bomba!” líčí Gruber a nadšení ho neopustí během celého vyprávění o prvních dnech ve Švédsku. 

Do posilovny kdykoliv 

Ještě během soboty stihla boleslavská partička drobně dovybavit přidělený byt, ale to hlavní se bude v následujících dnech a týdnech točit okolo sportu. “Hned jsme získali přístup do Umeå Performance Center - do posilovny se dá jít kdykoliv, je otevřená 24 hodin denně, jsou tu i dvě malá hřiště na individuální techniku,” popisuje Gruber. 

Zleva Filip Zakonov, Jakub Bína, Marek Korych, Jan Zoufalý a Jakub Gruber.

Předzápasový trénink české posily nestihly, a tak své nové spoluhráče viděly až v neděli, v zápasový den. Zatímco junioři Korych a Zoufalý vyjeli s týmem U19 do Skellefteå, trio Gruber, Bína, Zakonov čekala premiéra v SSL. A hned poznali zdejší tradici, tedy společný oběd tři hodiny před utkáním, pravidelně se servírují těstoviny s boloňskou omáčkou. Ještě předtím stihli povídání s trenérem, pak se už se jich ujali spoluhráči. 

“Nevěděli jsme, co očekávat. Co si o nás asi budou myslet? Tak nás tady máte, my jsme z Česka?” usmíval se Gruber. “Ale bylo to všechno strašně příjemné. Hned si k nám sednul Ketil Kronberg.”

Norská legenda kvůli zranění aktuálně hrát nemůže, takže kapitánskou pásku v Dalenu nosí Linus Holmgren, švédský reprezentant ročníku 1998. “A to je taky obrovský sympaťák, ten si k nám sednul hned jako druhý. Je vidět, že lídři jsou na těch správných pozicích.” 

Řeč nestála, protože v Dalenu zanechali dobrou stopu Milan Tomašík, Patrik Suchánek a Martin Tokoš. Však to vzápětí poznal Gruber, když nafasoval dres se sedmičkou, tedy bývalým Tomašíkovým číslem. “Hned se mi za zády ozvalo: Hmmm! Jakub Tomasik!”

Nervozita jako před Superfinále

Dalen trápí početná marodka, takže na soupisku pro domácí zápas proti Kalmarsundu se vešli všichni tři. Bína odehrál půlku zápasu, Gruber a Zakonov ve společné obranné dvojici třetí třetinu. “Takhle nervózní už jsem dlouho nebyl. Naposledy asi v O2 areně před Superfinále,” přizná Gruber. “Ale spoluhráči nám pomáhali. Říkali: Hlavně si to užijte.”

Bohužel, Dalen padl 5:11. Gruber si váží premiérového bodu v SSL za nahrávku na závěrečnou branku svého týmu. “Chvíli jsem si dokonce myslel, že je to můj gól. Byla to taková nepřehledná situace, ani střelec Vihtari Hansson si nebyl přesně jistý, jestli míček tečoval, nebo to šlo ode mě čistě do brány. Ale i tak mi ten bod udělal radost, to přiznávám,” poví Gruber. 

Mimochodem, za Kalmarsund premiérově nastoupil Filip Forman, vycházející hvězdička Bohemians a Gruberův spoluhráč z reprezentace. “Byli jsme v kontaktu už před utkáním. Filip mi psal: Zrovna k vám letíme! Oni to totiž mají do Umeå přes tisíc kilometrů,” vysvětluje Gruber. Jenže rychlý letecký transfer nepřináší jen užitky. “Brankáři Kalmarsundu se ztratila taška, takže měl od Dalenu půjčené kalhoty.”

Jakub Gruber po premiéře v SSL.

Jak trénují mladí Švédi? 

V pondělí měl tým naplánovaný rozbor nedělního mače a Grubera zaujalo: “Během celého dialogu mluvil trenér tak třicet až čtyřicet procent času, zbytek patřil hráčům. Kluci okamžitě rozjeli diskusi, co musí být do příště lepší, jak to cítí, jak řešit konkrétní situace a tak dále.” 

Kromě toho Gruber a spol. včetně boleslavského šéftrenéra Petra Novotného, který je v Umeå na stáži, během pondělí navštívili tréninkové centrum Dalenu. “A určitě to brzy zopakujeme, budeme na to mít dost času. Já bych rád viděl kategorii mladších žáků, Bínis zase starší žáky, což jsou družstva, která trénujeme my v Boleslavi.” 

Boleslaváci začínají žít švédský florbalový život. Náhle. Intenzivně. S radostí. “Měl jsem v hlavě, že zahraničí bych si chtěl určitě někdy zkusit. A teď mám tu možnost přímo ve Švédsku! Pro většinu hráčů je tohle sen a my teď v téhle pohádce jsme. Navíc v době, kdy v Česku trénovat pohromadě nejde. Určitě bych si přál, abychom to mohli v Boleslavi náležitě využít.”