Novotný poznal Dalen: Naše vztahy jsme hodně posílili
3. listopadu 2020

Novotný poznal Dalen: Naše vztahy jsme hodně posílili

I těžká doba se dá proměnit v příležitost. Stopku, kterou mají sportovci v Česku už několik týdnů, využil mladoboleslavský trenér Petr Novotný k týdenní stáži ve Švédsku. Poznával klubové zákulisí, pozoroval tréninky, po očku sledoval i svou pětici svěřenců, kteří také vyrazili na sever Evropy. Z Umeå se vrací nadšený a s vědomím, že partnerské pouto mezi kluby Předvýběr.CZ Florbal Mladá Boleslav a IBK Dalen je zase o dost pevnější.

Nebýt koronavirových patálií, už by Mladá Boleslav touto dobou měla v Livesport Superlize odehraných okolo deseti zápasů. Jenže zatím zvládla jen tři, ani další vyhlídky nejsou zrovna fajn, a tak boleslavský kouč Petr Novotný využil jindy exponovanou dobu k cestě, kterou by během “normální” sezony těžko mohl uskutečnit. 

Týden pobýval ve Švédsku. Díky dlouholetému mladoboleslavskému partnerství s IBK Dalen měl v Umeå dveře otevřené dokořán. Pravidelně komunikoval se zástupci švédského klubu, navštěvoval tréninky různých věkových kategorií, poznával, na jakých základech stojí jeden z dlouhodobě nejúspěšnějších tamních oddílů. Zastavil se i ve Stockholmu za českým trenérem Janem Volákem, který pracuje v Hässelby SK IBK. 

“Zápasy švédských klubů má šanci vidět celý svět, ale pochopit, jaká cesta vede k jejich úspěšnosti, mi přijde ještě mnohem zajímavější. Každý klub má trochu jiné hodnoty a Dalen staví svou klubovou kulturu na týmovosti. Není to mužstvo velkých hvězd, ale jejich pozornost míří na týmovou morálku a velké nasazení při práci. Jsem rád, že jsem to mohl poznat díky otevřenosti manažera Dalenu Urbana Karlssona,” děkuje Novotný. 

V tomhle prostředí se teď může rozvíjet i pětice hráčů Bolky Jakub Gruber, Jakub Bína, Filip Zakonov, Marek Korych a Jan Zoufalý. Novotný necestoval do Umeå primárně kvůli nim, ale pochopitelně se jejich program často protínal a vidět své svěřence v jiném prostředí bylo pro boleslavského kouče zajímavé. “Aniž by kluci měli nějaký velký čas na rozkoukávání, hned dostali prostor v zápasech švédské superligy. Může se to zdát jako samozřejmost, ale když je člověk u hřiště, vidí, jak obtížné to je pro kluky fyzicky i psychicky v takto kvalitním klubu a bez velké přípravy,” zmiňuje starty Grubera, Bíny a Zakonova mezi světovou elitou. Junioři Korych a Zoufalý se okamžitě zapojili do zápasového programu B družstva a juniorů - též pro ně je to velká sportovní výzva. “Potěšilo mě, jak do toho všichni kluci skočili a získali si respekt ve švédském klubu.”

Pětice v Dalenu. Zleva Filip Zakonov, Jakub Bína, Marek Korych, Jan Zoufalý a Jakub Gruber

Poznávání sebe sama 

Novotný při povídání se svými trenérskými protějšky nemusel své hráče dlouze představovat. “Jednak jsme si vyměnili dost informací už v momentě, kdy jsme přestupy dojednávali. A za druhé trenéři Dalenu mají celkově o našich hráčích dobrý přehled, okamžitě dokázali využít jejich silných stránek,” vnímá Novotný. 

Boleslaváci zatím zvládají aklimatizaci dobře, o čemž svědčí i příběh ze závěru minulého týdne: “Urban Karlsoon byl nadšený, jak si Filip Zakonov vedl na středečním tréninku. Po čtvrteční celodenní cestě na venkovní utkání Filip nastoupil v pátek od začátku zápasu proti Pixbu na postu centra, kde nikdy předtím nehrál. Jakubové Bína a Gruber se do utkání zapojili v jeho průběhu, všichni to zvládli a Dalen vyhrál. Je to výborná vizitka pro naše kluky a trochu to hovoří také o jiném způsobu přemýšlení Švédů o hráčích,” vypráví Novotný. 

Kouč týmu se čtyřmi rybičkami na dresech nepochybuje, že švédská mise Boleslavákům prospěje, ať bude jakkoliv dlouhá. “Kluci tu hodně poznávají sami sebe, musejí se tu překonávat, stoprocentně to jejich sportovní životy ovlivní. Zároveň si myslím, že všichni mají chuť zlepšovat se a Dalen jim může pomoci k dalšímu rozvoji a motivaci,” cítí Novotný. Vrátí se mu tedy do Bolky lepší Gruber, lepší Bína, lepší Zakonov, lepší Korych a lepší Zoufalý? “Nečekám, že se zvednou vyloženě dovednostmi, ale mentálně mohou hodně vyspět a pro jejich sebevědomí to může být výborný vklad.”

Z Česka do Švédska. A naopak?

Čeští hosté si opakovaně pochvalují vstřícnost svých švédských hostitelů. V superlativech hovoří o trenérech i spoluhráčích. Novotný za tím vidí tři důvody: “Za prvé je naše klubové partnerství s Dalenem hodně nadstandardní a dlouhodobé. Za druhé mají v Dalenu dobré zkušenosti s Čechy díky dřívějšímu působení Milana Tomašíka, Patrika Suchánka a Martina Tokoše. A za třetí je klub i samotný tým takhle vedený - je postavený na otevřenosti, týmovosti, chce se prezentovat jako tým, ne jako soubor jednotlivců. Díky tomu všemu bylo přijetí našich kluků takto vřelé.”

Jakub Bína (číslo 12) se v barvách Dalenu raduje z gólu v utkání SSL na hřišti Pixba. Foto: Per Wiklund

V houfu “českých uprchlíků” mířících v těchto týdnech za angažmá do Švédska či Finska se boleslavské transfery opravdu vymykají. Pro Boleslav bylo přirozené řešit přestupy právě s Dalenem. Kluby jsou letitými parťáky, navzájem se účastní svých mezinárodních turnajů, do Umeå opakovaně cestovala též boleslavská mládež. V těchto časech se naskytl prostor pro další společný projekt. “A já vím, jak moc posiluje naše vztahy. Hráčské výpomoci, to je to nejvíc, kam se dá naše partnerství posunout. Tímhle krokem se dostáváme do roviny, kdy jsme společně schopní udělat všechno,” říká Novotný, na chvíli se odmlčí a pak lehce zasněně dodá: “Takže se těším, že v příští sezoně třeba naopak přivítáme my někoho v Boleslavi.”

Odvážím si to, pro co jsem jel 

Letité partnerství teď leccos při řešení přesunu pětice Čechů ulehčilo, nebyl to krok do neznáma a Novotný otevřeně říká: “Neumím si představit, že teď oslovujeme švédské nebo finské kluby a posíláme tam naše hráče bez jakékoliv předchozí zkušenosti. To by byl hazard. Jsem moc rád, že s Dalenem jsme na stejné vlně, máme nadstandardní vztahy a klukům jsme tento sportovní zážitek umožnili.”

Spokojený se svým pobytem v Umeå je i sám Novotný: “Jsou věci, o kterých jako trenér dlouhodobě přemýšlím, a bylo přínosné si své myšlenky potvrdit, nebo naopak vyvrátit právě v prostředí takového klubu, při jeho zápasech a jeho trénincích. Pro vnitřní klid trenéra je důležité, aby věděl, jestli jde správnou cestou. Pro tohle jsem si do Umeå jel a myslím, že si to i odvážím.”