Vítězná tečka ve Falunu! Filip Zakonov vypráví o misi Dalen
14. listopadu 2020

Vítězná tečka ve Falunu! Filip Zakonov vypráví o misi Dalen

Florbalisté Dalenu v sobotu večer odjížděli z Falunu s cennou výhrou 5:4 a v jejich autobuse se skandovalo: “Mladááá Boleslav!” Čeští hosté se loučili, do Umeå už se nevraceli a naopak mířili na cestu domů. Ve Švédsku zanechali dobrou stopu, týmu pomohli k devíti bodům v tamní superlize. “Bylo to tady parádní, kluci z Dalenu nás skvěle přijali. A velký dík patří Tomáši Pacákovi a Urbanu Karlssonovi, kteří tenhle projekt dali dohromady,” říká nadšeně Filip Zakonov o švédské misi a na adresu manažerů obou klubů.

Lepší tečku snad působení Boleslaváků v IBK Dalen ani mít nemohlo. Hosté z Umeå v 9. kole Svenska Superligan zvítězili 5:4 ve Falunu, čili na hřišti totálního vládce minulé sezony, který byl vyhlášen švédským mistrem, ač se tamní play-off kvůli koronaviru nedohrálo. Obrat z 0:3 nastartoval Jakub Bína nahrávkou na první gól Dalenu, takže Češi se vrací s cenným skalpem. 

“Prvních deset minut jsme snad nebyli na hřišti. Falun měl sedm gólovek a náš brankář Parsjö-Tegnér jich pět chytil. Tím nám zachránil zápas. Od druhé třetiny jsme byli víc než vyrovnaným soupeřem, gól už jsme dostali jen v oslabení 3 na 5, hlavně s naším vysokým presinkem měl Falun problémy,” hodnotí Zakonov. 

I pro Dalen je triumf ve Falunu pochopitelně hodnotný, což boleslavská osmapadesátka potvrzuje: “Euforie byla velká! Ale my jsme podobně slavili i venkovní výhru proti Pixbu nebo proti Jönkopingu. Není to tak, že si sednete do šatny, řeknete si, že to byl dobrý zápas a automaticky jdete dál. Tady se zpívá, skanduje se v autobuse. A teď to bylo největší.”

Trasa Falun - Gävle - Uppsala - Stockholm - Praha

Boleslavská mise končí. V IBK Dalen dočasně během přerušení Livesport Superligy působili kromě Zakonova také Jakubové Gruber a Bína, Marek Korych a Jan Zoufalý. Loučení bylo vřelé, po závěrečném zápase se hráči fotili se svými švédskými parťáky i trenéry. Z Falunu se pak přesouvali vlakem přes Gävle a Uppsalu do Stockholmu, odkud v neděli odpoledne letí do Prahy. 

“Kluci nás tu vzali do party, bylo vidět, že jsme součástí týmu, nebyli jsme cizí. Moc jsme si to užili. Trenéři s námi mluvili po posledním zápase, bylo to velmi příjemné, pozitivní,” líčí Zakonov a neskrývá, že vytížení ve Švédsku předčilo jeho očekávání: “Odjížděl jsem s tím, že bude přínosné zažít tréninky v kvalitním prostředí v Dalenu a třeba naskočit na pár minut do švédské ligy. A nakonec jsem odehrál čtyři kompletní zápasy.” 

Momentka z utkání Pixbo Wallenstam - IBK Dalen. Foto: Pixbo Wallenstam

Boleslaváci se neztratili, pomohli k solidním výsledkům a třeba konkrétně Zakonov při triumfu 8:7 nad Pixbem Wallenstam nastoupil nezvykle na pozici centra: “Naposledy jsem to zažil asi v mladších žácích. Když za mnou trenér při obědě přišel, byl jsem zaskočený: Ty bláho! Pixbo! Na centru! Schéma hry v Dalenu funguje trochu jinak než v Boleslavi, nemám to tolik zažité, musel jsem hodně koukat okolo sebe, abych stál dobře. Ale nakonec to bylo v pohodě.”

Budoucí fyzioterapeut Zakonov 

Česká pětice pobývala v Umeå tři týdny. Jakmile doma lockdown udeřil na sportovní soutěže, vznikl projekt promptně díky dlouholetým vazbám mezi Mladou Boleslaví a Dalenem. Česká strana preferovala, aby se přestupy týkaly mladých hráčů, Švédové s tím souhlasili. Na bedrech hráčů nezůstalo příliš starostí - transfery, doprava či ubytování bylo zařízené. “Vše fungovalo perfektně. Vážíme si, co pro nás Tomáš Pacák a Urban Karlsson udělali. Taky jsme měli půjčená kola, takže jsme se mohli rychle přesouvat z bytu na sportoviště nebo na jídlo,” chválí si Zakonov.

Boleslavský obránce je ve třetím ročníku bakalářského studia na Univerzitě Karlově, roste z něj fyzioterapeut a mimo tréninkový a zápasový program Dalenu věnoval hodně času on-line studiu. A jelikož jeho výuka i v této složité době obnáší dost praxe, návrat do Česka vlastně vítá. “Děkuji všem ve škole a obzvlášť vedoucí katedry, že mi umožnila absenci. Ve škole teď budu dohánět, ale samozřejmě se těším domů i po osobní stránce a taky se těším na náš tým. Dlouho jsme nebyli pohromadě,” říká. 

Mimochodem, fyzioterapii mohl detailně probírat i v Umeå, a to dokonce anglicky. “Ketil Kronberg, místní legenda, za námi přišel po jednom tréninku a pozval nás na sledování florbalového zápasu v televizi a na večeři. Bylo to moc fajn, strávili jsme u jeho rodiny snad sedm hodin, takže slušná lekce angličtiny. No a při povídání s Ketilovou manželkou jsem zjistil, že je to fyzioterapeutka. Musím říct, že na téma zdravotnictví už to byla docela složitá angličtina. Ale když nevíš, rukama nohama se domluvíš vždycky. Atmosféra byla skvělá,” líčí Zakonov. 

Večeře u florbalové legendy Ketila Kronberga.

Začátkem nového týdne se pětice z mise Dalen zapojí do tréninkového programu Boleslavi, díky schválení výjimky pro Livesport Superligu brzo přiskáčou do kalendáře i zápasy. “Pauza byla dlouhá, na ligu se těším. Ale řekl bych, že ještě víc se těší ti kluci, kteří doteď v Česku jen trénovali, určitě je svrbí ruce. Společně se do toho zase opřeme.”