Trenér úspěšných juniorů: Zápasy nám nastavují zrcadlo
2. listopadu 2021

Trenér úspěšných juniorů: Zápasy nám nastavují zrcadlo

Do Mladé Boleslavi o prvním listopadovém víkendu míří Tatran Střešovice a čeká nás souboj o první místo v Livesport Superlize. Na stejný duel už došlo v juniorské lize a boleslavský tým nedávnou výhrou v Praze potvrdil skvělý vstup do sezony: osm zápasů = osm výher! “Chceme se maximálně soustředit na zlepšení naší hry a rozvoj jednotlivých hráčů,” říká hlavní trenér Martin Šácha.

Jak hodnotíte vstup juniorů do sezony 2021/2022?

Jednoznačně pozitivně. Zvládli jsme těžkou kvalifikační skupinu a bez ztráty bodu postoupili mezi dvanáct nejlepších týmů v republice. Především zápasy s výborným Libercem byly velmi náročné a jsem rád, jak jsme je zvládli.

V úvodu sezony jste měli za cíl postoupit do vrcholové části juniorské ligy. Pochválil jste tým za to, jak zvládl kvalifikaci?

Pochválil. (usmívá se) Kluci si pochvalu za to, jak kvalifikaci zvládli, zaslouží. Myslím, že jsme všichni cítili, jak je to pro nás důležité a šli jsme si za tím. Systém juniorských soutěží je v tomto ohledu celkem specifický, protože musíme být na samotném začátku sezony maximálně orientovaní na výsledek. Víme totiž, že rozdíl mezi elitní částí juniorské ligy a první ligou je velký. Zejména pak pro následný růst hráčů.

Dvěma vítězstvími jste navázali v základní části. Jedete "na vítězné vlně"?

Zatím to tak vypadá, ale nijak se k tomu neupínáme. Klukům jsem řekl, že bychom měli k zápasům přistupovat spíše jako k maratonu a ne jako k jednotlivým sprintům. Důležité je si nenechat utéct začátek a pak mít kvalitní finiš. Chceme se maximálně soustředit na zlepšení naší hry a na rozvoj jednotlivých hráčů, zápasy nám jen nastavují zrcadlo.

Jak se vám pracuje se současným juniorským týmem? 

Musím říct, že jsem celkově spokojený, tým je dobře poskládaný. Na jedné straně máme starší hráče, někteří z nich jsou zapojeni do tréninkové skupiny našeho superligového týmu a snaží se prosadit ve vysoké konkurenci. A na straně druhé máme ambiciózní mladé kluky, kteří se zlepšují každým týdnem. Snažíme se trénovat co nejvíce a co nejefektivněji, jsou týdny, kdy mají kluci šest až sedm tréninků. Tým je zatím velmi pracovitý a to je základ pro to, abychom mohli být úspěšní.

Projevuje se, že většina hráčů přišla o významnou část minulého ročníku? 

Je jasné, že absence tréninků v hale a především zápasů klukům chybí. Na druhou stranu si zpětně myslím, že jsme na celoklubové úrovni tu situaci zvládli velmi dobře. I když nás to všechny stálo hodně času a úsilí, bylo-li to jen trochu možné, kluci trénovali dál - ať už individuálně nebo po malých skupinách venku. Díky tomu jsme se alespoň částečně udrželi v tréninkovém procesu.

Osm výher z osmi zápasů. Jaký výsledkový cíl si dáte teď? 

22 výher z 22 zápasů by bylo hezkých.

Jak si vedou junioři na startu sezony

Kvalifikační část

Boleslav - Liberec 9:8
Česká Lípa - Boleslav 2:7
Boleslav - Chomutov 7:3
Liberec - Boleslav 7:8
Boleslav - Česká Lípa 20:4
Chomutov - Boleslav 5:11

Vrcholová část

Střešovice - Boleslav 4:7
Black Angels - Boleslav 5:12