Prague Floorball Cup 2022: hodnocení trenérů
9. května 2022

Prague Floorball Cup 2022: hodnocení trenérů

Série letních neligových turnajů začala pro Předvýběr.CZ Florbal Mladá Boleslav v hlavním městě na Prague Floorball Cupu 2022. Kromě něj mládež Bolky stihla i účast na oslavách výročí 25 let od založení florbalu v Benátkách nad Jizerou a tým elévů složený i z hráčů Florbalové akademie Mladá Boleslav se představil v Semilech.

Přehled výsledků na Prague Floorball Cupu jsme průběžně aktualizovali TADY.  

A jak trenéři viděli uplynulé dny? 

Martin Šácha, trenér týmu B05 (dorostenci): „Navzdory tomu, že se turnaje účastnili hráči ročníku 2005 a 2006, tedy hráči dorostenecké kategorie z uplynulé sezony, tak v rámci našeho harmonogramu se jednalo o přípravný turnaj po téměř čtyřech týdnech bez florbalového tréninku. To se projevilo hned v prvním zápase, ve kterém jsme vůbec nebyli připraveni na vysokou kvalitu soupeře a naprosto zaslouženě jsme prohráli. Druhý den se náš výkon trochu zlepšil, bohužel rozhodující zápas o postup do play-off A jsme především kvůli špatné kvalitě zakončení prohráli 0:1. Produktivita nás trápila v celém turnaji: na vstřelení branky jsme potřebovali velké množství šancí. V play-off B jsme se probojovali až do finále, ve kterém jsme si opět vypracovali velké množství šancí, ale podařilo se nám z nich vytěžit pouze jednu branku a soupeři o jednu více. Z turnaje mám celkově smíšené pocity, očekávání všech bylo určitě větší: jak výsledkové, tak herní. Na druhou stranu kladně hodnotím nasazení a snahu hráčů plnit věci, na které jsme se na turnaji zaměřovali, dařilo se nám v nich zlepšit a odehráli jsme celkem vysoký počet zápasů. Jsme na začátku a jsem přesvědčený o tom, že postupně budeme lepší. Také děkuji rodičům za pomoc s dopravou po celý průběh turnaje.

Jakub Bína, trenér týmu B07 (starší žáci, družstvo Black): „Hned v prvním zápase jsme si zahráli s budoucím vítězem turnajem. Vyrovnané utkání, ve kterém jsme neproměnili své šance a porazila nás kvalita jednoho hráče soupeře. Poté jsme zvládli ostatní zápasy ve skupině a postoupili do play off. V prvním zápase jsme hráli se soupeřem, který se skoro nepodíval na útočnou polovinu, ale byl maximálně efektivní a hodně nás potrápil. My jsme se neproměněnými šancemi dostali do křeče a táhlo se to celým zápasem. Naštěstí jsme se ke konci zápasu dokázali trochu uklidnit a velký tlak přetavit i v potřebné góly. Ve čtvrtfinále jsme narazili na Black Angels. Urostlý tým si na nás připravil celoplošnou osobní obranu a my jsme se s tím nedokázali popasovat. Celý zápas jsme byli na míčku převážně my, ale obráncům se nedařilo přejít 1 na 1 a vytvořit tím rozdíl. Soupeř nás trestal z brejků, ve kterých byli famózní. Po první polovině byl stav 3:1 a trochu jsme pozměnili hru. Výkon se zlepšil, ale dopadlo to pouze další potrestanou chybou. V posledních pěti minutách jsme to zkusili v šesti hráčích a díky tomu si vytvořili tlak v útočném pásmu, ale bohužel se nám nic nedařilo dostat do branky. Těžký zápas pro kluky. Doufám, že tenhle zápas bude pro některé hráče poučením a budou se do situací 1 na 1 více tlačit jak o tréninku, tak v jiných zápasech, kde to třeba není potřeba. Turnaj ale hodnotím pozitivně. Strávili jsme spolu tři dny v Praze, zejména sobotu jsme měli skoro celou volnou a užili si to. Pro úspěch na velkých turnajích musíme být ještě lepší.“

Jan Staněk, trenér týmu B07 (starší žáci, družstvo White): Hodnocení bude doplněno.  

Jakub Gruber, trenér týmu B09 (mladší žáci): „Po dlouhé době jsme se zúčastnili neligového turnaje, na který jsme se těšili a vstupovali do něj s ambicemi prodat natrénované věci z posledních měsíců. Poslední tréninky vypadaly dobře a těšil jsem se na start turnaje. V prvním hracím dnu jsme hráli jeden zápas, který jsme výsledkové zvládli. Po nepovedené první pětiminutovce se kluci rozběhali a výkon byl dobrý. Do druhého zápasu jsme vstoupili skvěle a z herní stránky ho hodnotím jako náš vrchol turnaje. Ve hře bylo dost věcí, na které jsou zaměřeny tréninky a podle toho vypadala i dění na hřišti.

Nevím, zda jsme získali dojem, že po dvou vyhraných zápasech zvládneme všechny další zápasy stejně, ale nenechat na hřišti všechno od prvních vteřin si nemůžeme dovolit. Třetí a čtvrtý zápas se nám zkrátka nepovedl. Nasazením a koncentrací jsme to udělali soupeřům velmi jednoduché, což mě mrzí. 

Stále máme na čem pracovat. Ano, ve všech odehraných zápasech jsme měli spoustu dobrých momentů, na kterých je třeba stavět. Někdy to jsou náročné věci a je k nim potřeba maximální úsilí, ale bez toho to prostě nepůjde. Zároveň si musíme objektivně přiznat, že v zápasech, ve kterých jsme prohráli, jsme nebyli lepší a soupeř si zasloužil vyhrát. Tím spíš je třeba se v těchto utkáních vyrovnat týmům v nasazení a důrazu - a to nám chybělo. 

Je nutné poctivě pracovat na trénincích, kde to všechno začíná. Jsem rád za podnětnou konverzaci po posledním utkání, která vycházela hlavně od hráčů a při které bylo znát, že to nikomu není jedno a všichni chtějí pracovat více a lépe. Děkuji rodičům za podporu v hledišti, tak mimo něj například s dopravou kluků.“

Tadeáš Chroust, trenér týmu B11 (elévové): „Na Prague Floorball Cupu jsme odehráli velmi dobře základní skupinu. Měli jsme špatný začátek prvního zápasu proti Black Angels. Díky dobrému týmovému výkonu jsme zápas otočili a vyhráli. V následujících dvou utkáních jsme potvrdili roli papírového favorita a zvítězili. V posledním zápase skupiny jsme hráli o první místo. Ve velmi bojovném zápase jsme získali bod, který nás poslal do play-off z prvního místa ve skupině. Ve čtvrtfinále jsme se utkali proti TROOPERS. Sice jsme se dostali do vedení, ale jinak jsme udělali spoustu individuálních chyb, které soupeř trestal a vznikl z toho jednoznačný výsledek. Jak hráči, tak i já jsem udělal chyby, ze kterých se do příštího zápasu poučíme. Získali jsme mnoho zkušeností a podnětné zpětnou vazbu. Děkuji rodičům za podporu.“

Václav Mlsna, trenér týmu B13 (přípravka): „O víkendu jsme se zúčastnili turnaje Prague Floorball Cup mini. Los nám přiřadil hned na úvod našeho pravidelného soupeře Black Angels. Kluci se vždy proti tomuto týmu dokáží vyhecovat. Zápas byl vyrovnaný a nakonec dopadl lépe pro nás. Ve druhém zápase základní skupiny jsme narazili na tým Butchis. Pro nás to byl neznámý soupeř. Zápas jsme ovládli 13:2. V posledním utkání skupiny nás čekaly Otrokovice. Soupeř hrál velmi dobře a po zásluze nás porazil 8:3. Nakonec to pro nás byla jediná porážka v turnaji. Tým Otrokovic nakonec celý turnaj ovládl. Ve skupině o umístění jsme nakonec skončili druzí. To znamená, že jsme skončili na 7. místě z celkového počtu 21 týmů. Za náš trenérský štáb mohu říct, že jsme s výkony na turnaji spokojeni a nyní už se začneme plně soustředit na další turnaj v Ostravě. Tam nás čeká něco zbrusu nového v podání hry na velkém hřišti systémem 5+1. Pro všechny to bude výzva a my se na ni těšíme. Děkuji rodičům za podporu během turnaje.

Další náš tým přípravky se zúčastnil turnaje v Benátkách nad Jizerou, který byl součástí oslav 25. výročí založení florbalového oddílu TJ Sokol Benátky.
Turnaj byl velmi pěkně zorganizovaný. Všichni jsme si to moc užili. Náš tým nakonec vybojoval 3. místo. Kluci dostali medaile, pohár a nějaké sladkosti. Cílem nebyly výsledky, ale radost ze hry a to se, myslím si, povedlo na jedničku. Děkuji rodičům za podporu a klukům za předvedené výkony.“