Filip Zakonov: Rozhodnou zkušenosti a týmovost
6. března 2023

Filip Zakonov: Rozhodnou zkušenosti a týmovost

Patří mezi klubové odchovance, kteří to dotáhli až do mladoboleslavského dospělého týmu. Jako náctiletý se chodil koukat superligové zápasy a mezi jeho vzory patřil i současný trenér Petr Novotný, se kterým se později setkal i na hřišti a v šatně. Teď už ale přichází čas, kdy se obránce Filip Zakonov stává vzorem pro ostatní. A jak se těší na play-off? I na to v rozhovoru přišla řeč.

Bolka se v základní části umístila na třetím místě. Není to trochu za očekáváním?

V této sezoně je Tatran dominantní, takže jsme chtěli urvat alespoň to druhé místo, což se nám bohužel nepovedlo, protože jsme klíčový zápas s Vítkovicemi nezvládli. Prohráli jsme, takže musíme brát třetí místo a uvidíme, co to v play-off bude znamenat.

Máte o to větší motivaci dokázat, že i z té momentálně bronzové pozice se dá zvednout superligový pohár nad hlavu?

Určitě! De facto až teď začíná ta nejdůležitější část sezony a je pak ve výsledku jedno, jestli tým jde z prvního nebo třetího místa. My se budeme snažit udělat devět vítězství a obhájit titul.

Jaká panuje nálada v kabině? 

Myslím si, že už každý si uvědomuje, v jaké fázi sezony jsme, takže o to více makáme a budeme se to snažit přetavit na hrací plochu.

Filipe, co vy a další plány? Nepokukujete po zahraničním angažmá, nebo naopak berete působení v Bolce za vrchol své dosavadní kariéry?

Většinu sezon tady převážně vyhráváme, já jsem z těch svých pěti nebo šesti sezon vyhrál třikrát titul, takže se dá říct, že je to na domácí scéně vrchol. Co se týče zahraničí, měl jsem příležitost během covidové přestávky tři týdny hrát ve Švédsku za IBK Dalen, což bylo super. Momentálně je ale přednější škola, a pak se uvidí, co bude dál.

S tím souvisí moje další otázka. Studujete fyzioterapii. Znamená to, že o své vlastní tělo pečujete víc?

Je pravda, že díky tomu docela vím, co je důležité a naopak. Před i po trénincích se snažím makat na věcech, o kterých vím, že jsou potřeba. A samozřejmě na tom děláme společně s naší fyzioterapeutkou Bárou Bambouskovou. 

Jak vás baví studium fyzioterapie?

Musím říct, že jsem spokojený. Vybral jsem si dobře a částečně do toho začínám i pracovat, což se liší dost pacient od pacienta, ale opravdu mě to baví. 

Jaký vnímáte ten přerod, kdy vy jste se před lety učil od těch nejzkušenějších, jako byli Petr Novotný nebo Radek Gwuźdź, a najednou vy předáváte zkušenosti hráčům například z juniorky?

Musím říct, že ještě tři sezony zpátky jsem si to vůbec neuvědomoval, ale pak najednou přišlo dost mladých hráčů a najednou už jsem nebyl tím sběračem míčků po každém tréninku. Najednou jsem se ocitl někde skoro uprostřed věkového průměru týmu. Mladým klukům, kteří se mnou zrovna nastupují v lajně, třeba Kubovi Seibertovi nebo Honzovi Zoufalému, se snažím pomáhat a předat jim to, v čem mě kdysi pomáhali například Honza Jelínek nebo Petr Krzyžanek. 

Co rozhodne play-off?

Aktuální forma, efektivita zakončení, určitě zkušenosti a hlavně týmovost. 

Rozhovor vedl: Karel Schamberger

Play-off Livesport Superligy v Mladé Boleslavi

1. čtvrtfinále: sobota 11. března, 19.00, MSH Mladá Boleslav (Ticketportal)
2. čtvrtfinále: neděle 12. března, 17.00, MSH Mladá Boleslav (Ticketportal)