Naava poznává Bolku: Je pro mě čest být tady
2. května 2023

Naava poznává Bolku: Je pro mě čest být tady

Předvýběr.CZ Florbal Mladá Boleslav bude mít v sezoně 2023/2024 na superligové lavičce zahraničního trenéra. Fin Joonas Naava se od úterý seznamuje s novým prostředím. „Na světě není mnoho klubů s tak ambiciózním prostředím a Bolka je jedním z nich. Je pro mě čest být tady,“ řekl Naava, jinak také asistent trenéra českého národního týmu mužů.

Jaká jsou vaše očekávání od nové práce?

Samozřejmě je to pro mě nová výzva, ale zatím jde všechno hladce. Jsem nadšený a motivovaný touto výzvou. Zatím jsem se nesetkal s hráči, ani trenéry, ale těším se na to a jsem nabitý energií. 

Nová země, nová liga, nový klub, noví hráči. Považujete to za velkou příležitost?

Ano. A samozřejmě je to pro mě velká neznámá. Ještě jsem nežil mimo Finsko. Česko znám, navštívil jsem ho několikrát, byl jsem tu s národními týmy. Je to však jiné, když někde žijete, nebo jste někde jenom kratší čas. 

Jsou pro vás důležité vysoké ambice Bolky?

Ano, je to jeden z důvodů, proč jsem tady. Očekávání jsou vysoká, všichni chtějí vyhrávat a být úspěšní. Na světě není mnoho klubů s tak ambiciózním prostředím a Bolka je jedním z nich. Je pro mě čest být tady. 

Také jste asistentem trenéra českého národního týmu. Považujete to za výhodu? 

Rozhodně je to výhoda. Znám mnoho hráčů Bolky a mám jasnou představu, jak se hraje kvalitní florbal na nejvyšší světové úrovni. Myslím, že to všechno do sebe zapadá. Pracuju u národního týmu s nejlepšími českými hráči, zároveň znám nejlepší zahraniční hráče. Myslím, že z toho profituje klub i národní týmy. 

Sledoval jste zápasy Bolky v závěru sezony? Například play-off proti Spartě nebo Tatranu? 

Ano, sledoval jsem většinu zápasů play-off. Bohužel některé zápasy jsem z Finska nemohl vidět kvůli TV právům, ale pak jsem je zpětně dokoukal. Mám v hlavě docela jasný obrázek o všem, sledoval jsem hráče opravdu detailně. Taky jsem sledoval nějaká videa z průběhu sezony. V nejbližších měsících se na ně ještě jednou podívám a zanalyzuju je do hloubky. 

Těšíte se na život v Česku?

Samozřejmě. Jak už jsem zmiňoval, v Česku už jsem opakovaně byl. Teď je to ale poprvé, co tu budu žít. Nejdéle jsem tu byl asi tři nebo čtyři týdny během mistrovství světa juniorů v Brně. Česko mám rád a těším se na život tady.

Co víte o Mladé Boleslavi jako městu?

Zatím ne moc. Byl jsem tady v minulosti jednou, takže je to pro mě skok do neznáma. Samozřejmě, před stěhováním jsem se na Boleslav ptal a všechny reakce byly jen pozitivní. Teď jsem tu pár hodin, absolvoval jsem tu menší prohlídku a líbí se mi tady. 

Jaký máte plán na první týden?

Chci začít tím, že získám co nejvíc informací od zdejších lidí. Mám velký respekt z minulých let z éry výborných trenérů Novotného a Pazdery, kteří tu byli přede mnou. Chci poznat hráče, jejich názory na to, co se tu událo a co by se mělo změnit. Mám svou představu o tom, kam bychom se měli ubírat, ale nejdřív musím všechny poznat. Z toho pak budeme vědět, s čím začít.