Rukama mu prošlo přes 300 gólmanů. Teď Fibiger pomůže těm z Bolky
25. května 2023

Rukama mu prošlo přes 300 gólmanů. Teď Fibiger pomůže těm z Bolky

Trio superligových gólmanů Bolky bude mít novou spojku. Brankářskou přípravu Lukáše Bauera, Tomáše Týce a Dominika Hanuše povede Tomáš Fibiger. Se všemi třemi maskovanými muži z Mladé Boleslavi se zná a na spolupráci se těší. „U superligového týmu jsem v dosavadní kariéře zatím ještě nepůsobil a jsem na tuto výzvu hodně zvědavý,“ říká v rozhovoru.

Jak přesně spolupráce bude fungovat? Co bude obnášet?

Jsme domluveni na kooperaci Bolky s mou brankářskou akademií WFGA. V praxi to bude znamenat, že se budu účastnit brankářských tréninků pro superligový tým, které probíhají jednou týdně a zároveň budu vytvářet rozbory z každého odehraného zápasu. Samozřejmě budu k ruce Joonasovi při konzultaci výkonů brankářů a jejich průběžného hodnocení. Brankáři by pak mohli mít možnost příležitostně navštěvovat moji WFGA akademii v Praze ve Kbelích a mít tam se mnou individuální trénink, na který se specializuji. Tento bod spolupráce ale ještě ladíme.

Budete mimo jiné pečovat o nejlepšího brankáře posledních dvou mistrovství světa seniorů Lukáše Bauera. Skoro se chce říct, že lepší „materiál“ k práci teď neexistuje. Vnímáte to tak?

Bauí je nepochybně výborný brankář a jeho individuální ocenění na mezinárodní scéně jsou toho důkazem. Na spolupráci s ním se moc těším. Nicméně je to už „hotový kus“ a já si myslím, že naše společná práce se ponese spíše v duchu konzultací různých problémů a vytváření těch nejkomfortnějších podmínek pro jeho vlastní chytání. Nedělám si iluze, že bych Bauího ještě byl schopen naučit novým věcem a nebo předělat nějaké jeho stávající. To určitě nebude ani mým cílem. Spíše to bude o tom supportu, komfortu a být mu při ruce, když si nebude s něčím vědět rady a zároveň mu oponovat v některých věcech skrze rozbory. Rozhodně z mé strany ale nebude žádný tlak na jeho osobu. V brankářských trénincích to pak bude o tom zdokonalovat jeho silné stránky a ukázat třeba nové cesty, metody a pomůcky, jak tyto jeho silné stránky zdokonalit za co nejkratší čas a co nejefektivněji.


Lukášovi je 32 let. Co se dá v takovém věku měnit?

Jak jsem již popsal v předešlé odpovědi. V tomto stádiu už to není o žádných změnách, nýbrž o zaměření se na jeho silné stránky a maximálně zefektivnění procesu jejich zlepšování, aby i on sám pak měl chytání v bráně co nejefektivnější. Můžu tu pro něj být jako názorový oponent, aby nad těmi věcmi zkoušel i jinak uvažovat. Nicméně předělávat naučené a zaryté automatismy by bylo ve výsledku spíše kontraproduktivní.

Tomáše Týce znáte z posledního cyklu juniorské reprezentace, u které také působíte. Co říkáte na jeho potenciál?

Toma znám nejen z reprezentačního cyklu, ale i z dob samotného začátku jeho brankářské kariéry, protože jsem s ním pracoval bezmála šest let v Tatranu Střešovice od elévské kategorie. O jeho potenciálu jsem přesvědčený, jinak bych ho ani nedoporučil do finální nominace na mistrovství světa juniorů v Dánsku. Tom je přesná ukázka psychicky vyrovnaného brankáře, který svůj klid a rozvahu v bráně dokáže až neuvěřitelně dokonale přenést na celý tým, který pak cítí, že se vzadu prostě nemůže nic pokazit. Do toho pak svůj klid doplní svým vypilovaným technickým umem a k tomu přidá i pár es z rukávu v momentě, kdy vystoupí z naučených vzorců a vytáhne vždy i něco navíc v té bráně. Na spolupráci s ním se těším velmi, protože zase najedeme na naši starou linku z Tatranu a budeme v ní pokračovat.


Do tria gólmanů superligového týmu Bolky patří také Dominik Hanuš. Znáte se?

Dominika znám taky, i když ne úplně tak detailně jako zbylé dva brankáře. S Domčou jsme se poprvé potkali na Kempu talentované mládeže v Jičíně.  Myslím si, že to byl rok 2017 nebo 2018. Už tam měl velký talent, který bylo potřeba jen rozvinout, najít kvalitní prostředí a pustit se do práce. Musím říct, že v Bolce a v Milanu Peterkovi našel to, co potřeboval a teď je z něho brankář, který se v superligovým prostředí rozhodně neztratí. S Domčou to bude taky pěkné shledání po letech a i na spolupráci s ním se těším.

Zjišťoval jste si, jak to v Bolce funguje? Byl jste například v kontaktu s předchůdcem Milanem Peterkou?

To, jak to v Bolce funguje, jsem si převážně zjišťoval od brankářů samotných. S Milanem jsme se viděli párkrát na Kempech talentované mládeže, ale v té době nějaká spolupráce s Bolkou nebyla na pořadu dne. Tento týden jsme měli sezení, kde jsme si předávali informace včetně detailů týkajících se brankářů a jejich dosavadního režimu. Je zapotřebí plynule navázat, aby to pro brankáře nebyl výrazný šok a změna.

Brankářům se věnujete mnoho let, vedete World Floorball Goalie Academy. O kolik gólmanů pravidelně pečujete?

Zrovna nedávno jsem počítal, kolik brankářů mi prošlo rukama za celou trenérskou kariéru, která příští rok bude mít desetileté výročí. Dopočítal jsem se na víc než 300 brankářů. Ke každému si totiž od začátku dělám playlist na YouTube s jejich záběry při chytání. A těch playlistů už je přes 350. A co se týče World Floorball Goalie Academy, která funguje od roku 2020, v ní se mi protočilo zhruba 100 brankářů. Někdo je stálý klient a navštěvuje mě několikrát pravidelně každý měsíc. Někdo si to třeba jen vyzkoušel a pak přišel zase za půl roku. A nebo už daný brankář nepřišel vůbec. Momentálně pravidelnou péči poskytuji přibližně 30 brankářům.


V Bolce vzniká silný a široký realizační tým v čele s Joonasem Naavou. Je to i pro vás lákavá vidina?

To, že Bolku vede Joonas a jedním z asistentů je Prochy, pro mne bylo velkým plusem a vůbec důvodem do této spolupráce jít. S Joonasem se známe z juniorského národního týmu a s Prochym zase z ženského národního týmu. S oběma je spolupráce naprosto dokonalá. Opravdu se na to moc těším, i když z mé strany to přece jen nebude úplně každodenní práce plnohodnotného člena realizačního týmu, jako ze stran ostatních členů realizáku. Ruku k dílu ale samozřejmě dám a věřím, že společnými silami naplníme naše ambice.