Trenéři hodnotí turnaj Brno Open Game 2023
26. června 2023

Trenéři hodnotí turnaj Brno Open Game 2023

Se dvěma stříbrnými medailemi se vrátila početná boleslavská výprava z turnaje Brno Open Game 2023. Do finále prošla přípravka a také dorost, kousek od medaile byli také mladší žáci. A jak výkony a výsledky hodnotí trenéři jednotlivých týmů? Souhrn přinášíme v článku.

Přípravka (kategorie BU9) - 2. místo

Trenér Václav Mlsna: „O víkendu nám vyvrcholila sezóna turnajem v Brně. Pro letošní přípravku to byla skvělá sezóna. 

Po výsledcích na PFC a v Ostravě byla očekávání dětí a rodičů veliká. Samozřejmě i trenéři věřili v úspěch, ale zároveň jsem si uvědomoval, že tento turnaj je ze všech nejtěžší. Je tu nejvíce týmů, hraje se play-off a také je nejdelší. 

Hned na začátku nás čekal velmi těžký soupeř a to Vítkovice. V Ostravě nás porazily a tak jsme jim porážku chtěli vrátit. Do zápasu jsme vstoupili velmi dobře a ujali se vedení 2:0. Bohužel po zbytečných chybách jsme soupeře nechali vyrovnat. Pak už to byl boj. Šance byly na obě strany. Takže konečná remíza 2:2, si myslím, byla spravedlivá. Ve zbytku základní části jsme již všechny zápasy vyhráli. Ale nebylo to nic jednoduchého. Soupeři nás velmi dobře prověřili a utkání měla velkou kvalitu. Do play-off jsme postoupili z prvního místa rovnou do čtvrtfinále. Tam nás čekali Bulldogs Brno. Zápas jsme vyhráli a postoupili do semifinále. Tam jsme se utkali s Troopers. Po velmi vyrovnaném utkání jsme nakonec vyhráli a postoupili do finále. Soupeřem nám byly opět Vítkovice. Zápas byl vyrovnaný a velmi bojovný. Na klucích byla vidět už únava, ale na hřišti nechali sto procent. Bohužel jsme se trápili v koncovce a soupeř nakonec vyhrál 3:1. Skončili jsme tedy na krásném druhém místě. Po prvotních slzách a zklamání měli kluci z medailí radost a to je to hlavní.

Po celý turnaj jsme předváděli krásné výkony. Ve hře se objevovaly ty věci, na které se soustředíme na trénincích. Mám obrovskou radost, jaký progres kluci udělali během sezony. Každým tréninkem a turnajem se naše dovednosti posouvaly. To mě na tom těší nejvíc - ta chuť se neustále zlepšovat. 

Celkově jsme si celý turnaj užili i mimo hřiště. Měli jsme velmi dobrý rozpis zápasů a tak jsme mohli poznávat krásy Brna. Ve čtvrtek jsme se po zápasech vydali do centra, kde se kluci osvěžili u fontány, podívali jsme se na nějaké zajímavosti. V pátek jsme se zase vydali na Brněnskou přehradu. Tam jsme se vykoupali, zahráli fotbal a projeli jsme se parníkem. Další den jsme navštívili IQ park VIDA. Tam si to kluci taky velmi užili. Cestou odtamtud jsme ještě navštívili hrad Špilberk. Takže si myslím, že se kluci nenudili a užili si celý turnaj se vším všudy. Po celou dobu se chovali slušně a skvěle reprezentovali klub. Za to jim patří obrovský dík. 

Pro většinu kluků to byl poslední turnaj za přípravku předtím, než se vydají do elévů. Tímto bych chtěl celému týmu poděkovat za skvělou sezonu. Užil jsem si s nimi spoustu srandy. Utvořili skvělou partu. Přeji jim do dalších let, aby byli stále takhle fajnoví kluci a aby je florbal dále bavil. Na závěr děkuji rodičům za podporu při turnaji a vlastně za celou sezonu. Věřím že i rodiče si užili turnaj v Brně na maximum. Jste skvělá parta rodičů. Bez vás by kluci nebyli tam, kde jsou. Takže ještě jednou děkuji za všechno.“

Elévové (kategorie BU11) - osmifinále

Trenér Ondřej Vaněk: „Poslední, vrcholný turnaj v sezoně jsme zahájili proti Olomouci. I když se hrálo především na branku Olomoučáků, dokázali jsme vstřelit jen dvě branky, bohužel soupeř byl z brejkových situací efektivnější. Prohra 2:3. Proti obvykle dobře hrajícím domácím Troopers jsme si pohlídali zadní vrátka, ale nepodařilo se nám v kvalitním zápase vstřelit gól. Po dvou herně dobrých utkáních jsme tedy měli jen jediný bod za remízu 0:0. Pro první výhru za tři body jsme si došli v prvním pátečním zápase. FBC Ostrava hrálo slušně, ale my jsme byli jasně lepší, výsledek 7:2. Škoda jen, že se nám následně nepodařilo zvítězit i nad Gullivers, tento zápas jsme si trochu zkazili sami – neunesli jsme obdržené branky a tak šance na otočení výsledku nepřišla. Přitom víme, že tento tým, pokud hraje s čistou hlavou, to umí. Gullivers nám tak oplatili porážku z nedávných Ostravských her. Po základní skupině jsme byli až na 4. místě.

První sobotní play off zápas jsme odehráli proti Plzni, která se umístila na 2. příčce ve skupině. V utkání jsme dominovali, výhra 5:1 mohla být i vyšší.

Vrchol turnaje byl před námi. Rychle jsme se po zápase s Plzní najedli a přesunuli se přes půl Brna do obstarožní haly v Bohunicích. Osmifinálový souboj se silnými Vítkovicemi jsme začali aktivně, kluci po několika střídáních hlásili, že to zvládneme. Potom se ale přece jen Vítkovice prosadily a my museli dotahovat. Kluci nepanikařili, hráli jak dobře promazaný stroj, dařilo se nám zlepšovat bránění nebezpečných postupných útoků Vítkovic. Celkem se dařila i kombinační hra, Vítkovice jsme příležitostně dokázali zatlačit. Po přestávce přišla vytoužená vyrovnávací branka, to nás povzbudilo. 40 minut dlouhý zápas s velkými šancemi a skvělými gólmany se už chýlil k závěru, když jsme 43 vteřin před koncem dostali gól. Sice jsme ještě vyvinuli tlak ve hře bez gólmana, ale nestačilo to. I přes porážku jsme byli s Robertem nadšeni ze soustředěného výkonu našich kluků, kteří si za mohutné podpory v hledišti šli za postupem. Jen o fous nevyšlo. Vítkovice turnaj nakonec ovládly.

Chtěl bych poděkovat klukům za výkony nejen v tomto turnaji, ale v celé sezoně. Poměrně mladý tým nás nikdy nezklamal, také mimo hřiště byli kluci moc fajn. Obzvláště teď v Brně.

Rodičům moc děkujeme za vytrvalou podporu i přístup k nám trenérům a hráčům. Byla to povedená sezóna a my už se těšíme na tu následující! Klukům odcházejícím do kategorie mladších žáků děkujeme a přejeme mnoho úspěchů na velkém hřišti.“

Mladší žáci (kategorie BU13) - čtvrtfinále

Trenér Tadeáš Chroust: „Poslední turnaj v letošní sezoně. Tajně jsem doufal, že by se nám na tomto turnaji mohlo dařit za všechny předešlé turnaje a mohli bychom uhrát pěkný výsledek. V základní skupině jsme vyhráli všechny zápasy, ve kterých jsme vystřelili i spoustu branek. 

V prvním kole play off jsme narazili na Českou Lípu. Proti houževnatému soupeři jsme vystřelili 9 gólů a udrželi čisté konto. Proti Otrokovicím jsme se dlouho trápili. Byla na nás vidět nervozita a podrážděnost. Naštěstí jsme ke konci zápasu dokázali vyrovnat a zvládnout i nájezdovou loterii. 

V osmifinále nás čekal tým Black Angels. První půlku zápasu jsme hráli hodně dobře a odskočil soupeři na větší brankový rozdíl. Poté se na naše hokejky dostala nervozita. Naštěstí jsme dokázali ke konci zápasu potrestat soupeřovy chyby a utkání vyhrát. 

V neděli ráno jsme ve čtvrtfinále narazili na tým Gullivers. V hezké atmosféře, kterou udělali fanoušci obou týmů, se odehrával atraktivni zápas. Dlouho se čekalo na první gól. Brankáři na obou stranách předváděli dobré zákroky, kterými podrželi svoje týmy. Po velmi smolném gólu jsme bušili do soupeřovy obrany, několikrát jsme se už radovali z branky, ale buď tyčka, snižovač či neuvěřitelný zákrok brankáře nám radost z gólu vzal. 

Bohužel žádný gól jsme nedali a s turnajem jsme se rozloučili. 

Asi bych řekl, že šlo nejpovedenější turnaj za celou sezonu. Hráli jsme aktivně, nastříleli hodně branek. Vytvářeli jsme si spoustu šancí. Na klukách bylo po zápase vidět, že je výsledek hodně mrzí. Bohužel nám nebylo přáno postoupit do semifinále s získat aspoň bronzovou medaili, kterou by si kluci za celou sezonu zasloužili. Děkuji rodičům za podporu při zápasech a pomoc při přejezdu mezi zápasy. 

Jelikož šlo o poslední turnaj v tomto složení, přeji ročníkům 2010 všechno nejlepší do kategorie starších žáků. Věřím, že budou poctivě pracovat, aby lepší výsledky přišly v následujících letech.“

Starší žáci - tým White (kategorie BU15) - play-off 1/32

Trenér Tomáš Feigl: „Největší doménou tohoto týmu byla bojovnost. Hned od prvního zápasu celý tým bojoval o vítězství i se silnějšími soupeři. Proto jsme hned po prvním zápase slavili po úspěchu se Snipers Bratislava. Především bojovnost nám potom přinesla i remízu v zápase se Štíry z Českých Budějovic. Slabší chvilku jsme si vybrali v zápase s Troopers. V posledním zápase ve skupině jsme si poradili s Warriors, i když jsme prohrávali a dlouho se střelecky trápili. Do play-off jsme tedy postoupili z druhého místa ve skupině plni očekávání. Los nám přisoudil FBC Sion. Od straších žáků Black jsme nasbírali informace o soupeři, jelikož se s ním utkali v základní skupině a porazili ho 3:1. Věděli jsme tedy, že se jedná o nepříjemného soupeře, který brání v hlubokém bloku a disponuje několika rychlými hráči, kteří vyrážejí do smrtících protiútoků. Do zápasu jsme vstupovali s cílem postoupit. Začali jsme aktivně a vypracovali si hned na úvod několik gólových příležitostí. Nedáš dostaneš opět zafungovalo a skóre otevřel soupeř. Zejména jeho rychlí hráči proháněli naše obránce. Bohužel jsme si v utkání vybrali několik slabších chvilek, které nás srážely, když jsme se v první půli dotáhli na dostřel. Bojovali jsme až do konce, ale ve střelecky vyrovnaném utkání jsme nakonec podlehli krutým výsledkem 4:12. Přesto jsme turnaj zakončili s vyrovnaným výsledkem dvou výher, jedné remízy a dvou porážek, což bereme vzhledem k síle soupeřů jako úspěch. Na všech hráčích bylo vidět, jak mají florbal rádi a pokud jim jejich nadšení vydrží, čeká je ještě mnoho příjemných zážitků v partě kamarádů, což je na těchto turnajích nejkrásnější.“

Starší žáci - tým Black (kategorie BU15) - osmifinále

Trenér Roman Balcar: „Naše florbalové ambice ukončil v osmifinále mistr Slovenska v kategorii U15. Výkon týmu Black v průběhu turnaje rostl. Tvořili jsme hru a nutili soupeře k chybám, které jsme trestali. Vstup do play-off turnaje byl suverénní a bez zaváhání. V klíčovém utkání s Trenčínem jsme šli do vedení, které dlouho nevydrželo a minutu před koncem základní hrací doby jsme nabídli soupeři brejk, který nakonec rozhodl zápas. Mohli jsme odehrát zápas lépe a využít přesilových her, ale nevyšlo nám to. Těžkými zápasy rosteme a přesto, že jsme se do finále nedostali, tak jsme si odnesli skvělý zážitek z turnaje. Brno Open, díky!“

Dorostenci - tým White (kategorie BU17) - šestnáctifinále

Trenér Jiří Stožický: Komentář bude doplněn.

Dorostenci - tým Black (kategorie BU17) - 2. místo

Trenér Jakub Bína: „Turnaj hodnotím velmi pozitivně. Zahráli jsme si maximální počet zápasů a hlavně jsme neměli slabého soupeře. Po těžké skupině narazit z prvního místa v šestnáctifinále na Tatran v plné sestavě je masakr. Postupně jsme si v play-off zahráli se všemi týmy, který skončily do 4. místa v republice. Velký respekt před týmem, jak takhle náročný turnaj zvládl. Ve finále nám bohužel došla energie, a když se to dalo dohromady s totální neproduktivitou a na druhé straně obrovskou kvalitou v zakončení soupeře, byla z toho prohra. Velký plus pro nás je otočený zápas s Tatranem za stavu 0:2. To samé v semifinále s Hattrickem, kdy jsme třikrát v zápase prohrávali o dvě branky a dokázali zopakovat vítězství na nájezdy. Stále máme témata, na kterých musíme makat. Jsou to sportovci se super přístupem a to nás trenéry baví a kluci se budou neustále zlepšovat.“