Chlumský: Bolka má bavit a sdružovat lidi
11. ledna 2024

Chlumský: Bolka má bavit a sdružovat lidi

Už ho můžete vídat v mladoboleslavských sportovních halách. Na trénincích. Na zápasech. A nebude chybět ani na klubových akcích. Novým sportovním manažerem Bolky je od ledna Marek Chlumský, člověk s mnoha (nejen) florbalovými zkušenostmi. „Řada projektů, které bych rád realizoval, přesahuje hranice Česka i našeho sportu a Bolka už dlouho prokazuje, že s tím nebude mít problém,“ říká Chlumský ve svém prvním rozhovoru. Naposledy působil v kanadském fotbalovém klubu Vancouver Whitecaps FC hrajícím MLS.

Jak jste po návratu z Kanady přemýšlel o své budoucnosti? 

Po posledních letech, kdy jsme s přítelkyní hodně cestovali a delší dobu žili v Indonésii a v Kanadě, jsme se rozhodli, že je čas vrátit se zpět domů do Čech. Co se týče práce, uvažoval jsem nad florbalem, vzdělávacími agenturami a dalšími sporty. Vyhrál florbal…

… a zvolil jste Bolku.

Ano a určitě pomohl fakt, že jsem tu již pracoval v roce 2022. Tehdy jsme vytvořili krásný projekt Modrá krev, který jsme bohužel mým odjezdem do Kanady nestihli realizovat celý. Rád věci dotahuji do konce, takže mě těší, že projekt dokončíme. Zároveň rád spolupracuji s lidmi, kteří chtějí sebe i klub posouvat dál.

Dokážete v několika větách popsat svou vizi? 

Nedokážu, ale pokusím se. (usmívá se) Přeju si, aby se Bolka stala klubem, který lidi baví a sdružuje. Abychom svou prací inspirovali naši komunitu ke zdravému životnímu stylu, florbalové kluby k tvrdé práci, hráče k touze jít si za svým snem a trenéry k neustálému rozvoji.

Jaká cesta k tomu povede?

Nejprve chci navnímat vnitřní procesy, kulturu a hodnoty lidí - bez toho to nejde. Také chci navázat na práci, kterou v Bolce již odvedli předchozí manažeři, protože spousta projektů má skvěle našlápnuto a stačí jen doladit detaily. Součástí cesty také bude, aby slovo VIZE získalo zpět svůj původní význam, tedy VIDĚNÍ, neboli zřetelnou představu o budoucnosti. Bez toho zůstane vize jen prázdným pojmem.

V čem chcete, aby Bolka byla jedinečná?

Zmíním tři body. Chtěl bych, aby všichni v klubu mohli pracovat primárně na tom, co je baví. Zadruhé: experimentování, spolupráce a sdílení nemají být jen bezobsažné pojmy. Má to být způsob života pro všechny v klubu a v jeho komunitě.

A třetí bod? 

Mým cílem je, aby se k nám nepřicházeli zlepšovat jen hráči, ale abychom byli první volbou i pro trenéry a manažery. Možná to zní jako utopie, ale přesně toto je výzva, kterou rád přijmu.