Junioři před play-off: Chceme podat nejlepší výkony v sezoně
7. března 2024

Junioři před play-off: Chceme podat nejlepší výkony v sezoně

Juniorský mančaft Bolky zakončil základní část CE ligy na páté příčce a už tento víkend ho čeká start první série play-off proti FBC 4CLEAN Česká Lípa. Takto silný juniorský tým nepamatují, řekli ve společném rozhovoru oba trenéři Tomáš Feigl a Martin Šácha. První osmifinále se odehraje v sobotu 9. března od 18.30 v NMSH Mladá Boleslav.

Vaše cíle do play off?

Tomáš Feigl: Výsledkový cíl je minimálně čtvrtfinále. Dále budeme spokojeni především s dobrým herním projevem týmu, aktivní hrou a dobrým mentálním nastavením. Když tam bude tohle, člověk už potom snáze přijme i případnou porážku.

Martin Šácha: Cíl je, abychom všichni podali nejlepší výkony v sezoně a abychom i v těžkých momentech hráli jako tým. Pokud se nám podaří přenést pozitivní principy z tréninků a zápasů v základní části, zlepšit některé detaily, tak věřím, že můžeme hrát o nejvyšší příčky.

Jaký má tým momentálně režim, stupňuje se vše s ohledem na blížící se play-off?

Martin: Prakticky od začátku letní přípravy v květnu má tým velmi náročný režim. Někteří hráči mívají šest až sedm tréninků týdně, do toho samozřejmě regenerace a zápasy. Myslím, že co se týče počtu odtrénovaných hodin, tak patříme k naprosté špičce v našem sportu. Nyní chceme mít tréninky stále ve vysokém tempu, ale je to hodně o ladění detailů v našich herních principech. Začátkem týdne jsme měli týmovou poradu ohledně toho, jak se chceme prezentovat v play-off na hřišti i mimo něj. Cítím z týmu, že kluci postupně přebírají za naše výkony větší a větší odpovědnost a záleží jim na fungování celého týmu. V posledních trénincích se budeme již připravovat na konkrétního soupeře. 

Tomáš: Samozřejmě už netrénujeme nic vyloženě nového, ladíme detaily u již naučených věcí.

Když srovnáte tým před začátkem sezóny a teď, tak jak velký je posun? 

Tomáš: Posun tam určitě je, zejména v rychlosti hry. Celou sezonu se ale pereme s produktivitou a technickou kvalitou. Snad se to v play-off změní.

Martin: Když jsme teď s Tomášem připravovali pro kluky sestřih určitých momentů ze základní části, tak jsme měli radost z toho, jak velký herní progres tam byl vidět. Tým udělal velký kus práce i v celkovém fungování. Jsem rád, že se nám daří velmi dobře využívat možnosti našeho nadstandardního prostředí a v kombinaci s pracovitostí celého týmu se neustále posouváme. 

Hráči se mimo jiné připravují také silově s kondičním trenérem Radkem Gwuźdźem v posilovně, tak jak moc se to promítá do hry?

Tomáš: Vyprofilovali jsme se jako velmi rychlostně-soubojový tým. V těchto bodech je naše síla. S juniory i dorostenci dlouhodobě pracuje Radek Gwuźdź a jeho práce jim velmi pomáhá jak v silové připravenosti, tak v odolnosti vůči zranění.

Martin: Kondiční připravenost je jedna z našich nejsilnějších stránek. Velký kredit za to patří určitě Radkovi, kterého vnímám jako jednoho z nejlepších kondičních trenérů napříč týmovými sporty u nás. Florbal na nejvyšší úrovni dnes nejde dělat bez výborné kondice. 

Při minulém reprezentačním srazu měla Bolka hned pět zástupců, což je nejvíce společně se Spartou, tak je síla těchto hráčů znát i v týmu? 

Tomáš: Velké množství našich hráčů na reprezentačním srazu je skvělou vizitkou klubu a jeho práce s mládeží. Kvalita těchto hráčů je při hře vidět na první pohled.

Martin: Samozřejmě ano. Tito hráči patří aktuálně k nejlepším ve svém ročníku. Za poslední tři roky jsme udělali velký progres i v práci s naší mládeží, trenéři ve všech kategoriích odvádí velmi dobrou práci a tohle nám ukazuje, že jsme na dobré cestě. 

Martine, vy trénujete juniorku pár let, tak pamatujete za tu dobu takhle silný kádr?

Martin: Už od minulé sezony cítím, že je to nejpracovitější juniorský tým, který si pamatuji. Jádro tohoto týmu pomohlo minulý rok vyhrát druhé místo na MČR dorostenců, a když k tomu přidám počet nominací na kempy talentované mládeže a do juniorské reprezentace, tak je to určitě tým s největším potenciálem. Teď bude důležité, abychom ho dokázali využít.

V čem je tým opravdu silný a naopak v čem jsou jeho slabiny?

Tomáš: Naše síla je především v první lajně. Ceníme si ale i toho, jakou roli má naše lajna budoucnosti, tvořená především dorostenci, tak naší checking line, která je výborná do obrany a můžeme se na ni ve všem spolehnout. Síla je i v jednotě, pracovitosti a nadšení pro florbal. To dokáže mnohdy předčít i případné technické nedostatky. Slabiny nemáme žádné, a když se nějaké to slabé místo občas objeví, dokážeme ho zacelit našimi silnými stránkami.

Martin: Jsme velmi dobře kondičně připravení, díky tomu zvládáme hrát po celý zápas ve vysokém tempu. Každá lajna má jiné silné a slabé stránky, což dělá spolu s kvalitními gólmany komplexní tým. V posledních zápasech se nám moc nedařily přesilovky, na nich musíme ještě zapracovat.

Jak moc velkou radost máte, že za superligový tým v této sezoně nastoupilo sedm juniorů?

Tomáš: Je skvělé, že s týmem trénuje tolik mladých hráčů a dává to celému klubu dobré vysvědčení za práci s mládeží. Je na všech vidět, jak obrovsky akcelerovali ve svém florbalovém růstu. Kvalita, která je v superligovém týmu, jsou pro každého obrovskou motivací.

Martin: Mám z toho velkou radost. Všichni vnímáme, že je u nás v superligovém týmu velmi silná konkurence, což vytváří vysoké nároky na kvalitu hráčů a prosadit se tam je náročné. Je to pro kluky zasloužená odměna za jejich výkony. Věřím, že jejich čas strávený na superligovém hřišti se bude navyšovat a přidají se k nim další hráči.

Naopak z druhé strany mince, za juniorku stabilně nastupují mladíci jako Jiří Miler, Vojtěch Diepold a Matěj Miclík. Je to budoucnost juniorského kádru?

Tomáš: Jak už jsem zmínil, kluci hrají hodně spolu i v juniorském týmu a jsou opravdu rovnocennými soupeři ostatním týmům juniorské ligy. Do dalších sezon na ně budeme dozajista hodně spoléhat.

Martin: Já věřím, že ano. Již nyní, kdy jsou věkově prvním rokem dorostenci, tak patří k důležitým hráčům našeho juniorského týmu. Je to hlavně o nich, pokud budou trpělivý, vydrží jim nadšení a pracovitost, tak z nich z velkou pravděpodobností budou výborní hráči.

Jakub Vařecha je suverénně nejproduktivnějším hráčem ročníku 2006 v celé Livesport Superlize. Jak moc je znát, když nastupuje za juniorku?

Tomáš: Jakub je už teď pevnou součástí mužského týmu, za to jsme velmi rádi. S námi toho tedy letos logicky moc neodehrál. Samozřejmě je vždycky skvělou posilou, když za juniorský tým nastoupí, ale jeho role je v této sezoně jen epizodní.

Martin: Jakub za nás odehrál v základní části šest zápasů s průměrem 2,6 bodů na zápas, takže to samozřejmě znát je. Je to rozdílový hráč, kterého by chtěl mít v týmu každý trenér.

Před začátkem sezony jste si vyměnili role, jak to funguje?

Tomáš: Martin má můj velký obdiv za to, že si dokázal dát od svého milovaného florbalu trochu odstup a upřednostnil rodinu. Já dělám, co můžu, abych ho v roli hlavního trenéra co nejlépe zastoupil. Přibylo mi hodně té „černé“, organizační práce. Martin má stále hlavní slovo při stanovení našich herních principů. Zatím to, myslím, klape a chceme to potvrdit i výsledkově v play-off.

Martin: Za mě výborně, spolupráce s Tomášem je příjemná. Myslím, že máme nyní dobře rozdělené role, každý si plní svou práci a vzájemně se doplňujeme.

Zpracoval: Karel Schamberger

Nová epizoda seriálu VE HŘE s Jakubem Bínou