Chroust: Sezona je otevřená, nemůžeme být zklamaní
28. listopadu 2021

Chroust: Sezona je otevřená, nemůžeme být zklamaní

Tadeáš Chroust vypráví o boleslavské sezoně, nováčcích v týmu, trénování dětí i sérii vzdělávacích přednášek Podej ruku sportu.

Začněme superligovým děním. Co na dosavadní průběh říkáte?

Myslím, že sezona je pro nás hodně specifická. Začala brzy po konci té předchozí. Tým je obměněný, odešli kluci, kteří tu byli delší dobu a nahradili je nováčci, nadějní kluci, kteří toho s námi přes léto pohromadě moc nezažili, protože část z nich měla reprezentační akce. Naše příprava tím pádem byla zvláštní a řekl bych, že se podepisuje na průběhu aktuální sezony. 

Pociťujete, že příprava byla krátká a často v nekompletním složení? 

Myslím, že to je teď náš největší problém. V létě jsme toho moc nestihli a tým se tvoří za pochodu už v průběhu rozehrané sezony. Hledáme vazby, což je teď trochu naše brzda.

Berete to jako daň za titul? Zatímco vy jste se chystali na červnové Superfinále, ostatní už trénovali na novou sezonu. 

Nechci to úplně srovnávat, protože neznám přesnou situaci v jiných týmech, ale může to tak být. 

Jak se vám jeví předsezonní posily? 

Je vidět, že kluci už vyrostli ve florbalisty trochu jinak, než jsme to zažívali my - vzešli z režimu propracované výchovy Českého florbalu. Jsou hodně šikovní, na svůj věk relativně vyhraní a teď se sžívají s naším prostředím. Charakterově je všechno v pořádku, nemáme problém. Jen s nimi potřebujeme zažít víc věcí, aby si to líp sedlo. 

Sám jste v klubu osmou sezonu, můžete tím pádem nováčkům usnadnit jejich boleslavské začátky? 

V klubu pracuju, takže když k nám kluci v létě přicházeli, řada věcí šla přese mě. Snažil jsem se, aby jejich adaptace v Bolce byla co nejjednodušší a nejpříjemnější. Snad se to podařilo a také teď v průběhu se snažím, aby nasáli atmosféru klubu, která tu za ty roky vznikla. 

Bolka je v superligové tabulce druhá, dva body za vedoucím Tatranem. Berete to tak, že sezona je velmi otevřená?

Řekl bych, že přesně tak to je. Pro někoho možná může být zklamání, že jsme na druhém místě, ale když se na to podíváme z druhé strany, je to slušná výchozí pozice do dalších měsíců. Už jsem říkal, že tým se hodně obměnil a na našich zápasech je vidět, že nehrajeme s takovou lehkostí jako dřív. S tou dvoubodovou ztrátou na Tatran se určitě dá něco udělat a není to špatný průběžný výsledek. 

Těšíte se na reprezentační přestávku? 

Nemůžu říct, že bych se vyloženě těšil, protože skoro měsíc nebudeme hrát zápasy. Pauza bude dlouhá a předpokládám, že ji vyplníme spoustou náročných tréninků. Aktuálně doufám, že se nezastaví fungování mládeže a budou nás během superligové pauzy čekat i turnaje s dětmi. A samozřejmě věřím, že se najde i trocha času na odpočinek. Klukům na mistrovství světa budu držet palce. 

Po letech nehrajete v jednom týmu s bráchou Tomášem. Kolik jeho kladenských zápasů jste stihl? 

Byl jsem se podívat na jednom zápase - jinak se termíny často kryjí s těmi našimi a navíc Kladno v první lize nemá moc soupeřů v dosahu okolo Prahy, takže nepřicházelo v úvahu vybrat si venkovní zápas. Přál bych mu, aby s Kladnem postoupil. Myslím, že ten oddíl funguje v první lize nadstandardně a v Livesport Superlize by ostudu neudělal. 

V Bolce vedete kategorii elévů. Jak proběhl návrat dětí do režimu společného trénování a turnajů?

Režim, ve kterém jsme fungovali v průběhu minulé, omezené sezony, nám umožnil, abychom celkem jednoduše a plynule navázali. De facto jsme neměli žádný odliv dětí, byli to maximálně jedinci. Naopak se nám podařily letošní nábory, máme hodně nových dětí především v přípravce, za což jsme moc rádi. Co se týče elévů, přibližně od dubna jedeme ve společném režimu s Florbalovou akademií Mladá Boleslav, z toho mám radost. Mám dva skvělé kolegy-trenéry, Jindru Pužmana a Martina Miclíka, se kterými si vycházíme vstříc, tréninky nás baví a tím, že probíhají ve větší skupině, mají i vyšší kvalitu. Kluci si na sebe dobře zvykli. 

Během podzimu probíhala série přednášek Podej ruku sportu, kterou zaštiťoval Nadační fond Škoda Auto. Kdo vás nejvíc obohatil?

Musím říct, že složení přednášejících bylo opravdu kvalitní: Jan Pirk, Marian Jelínek, Petr Havlíček, David Vrbický i Dominik Kadlec jsou špičky ve svých oborech, bylo fajn naslouchat tématům, jako je výživa, fyzioterapie nebo pohybové aktivity dětí. Nevynechal jsem ani jednu přednášku a toho víkendového času, který jsem tomu věnoval, jsem nelitoval. Z klubu se nás účastnilo víc trenérů, organizátorům patří poděkování a těším se, že tenhle projekt bude v příštím roce pokračovat.