Trenér juniorů: Trpělivost a pracovitost jsou klíč k úspěchu
14. prosince 2022

Trenér juniorů: Trpělivost a pracovitost jsou klíč k úspěchu

Boleslavský tým juniorů se v extrémně mladém složení statečně pere s touto sezonou. Jejich hlavní trenér Martin Šácha oceňuje prostředí, ve kterém se jeho hráči chtějí rozvíjet. „Jsme na dobré cestě,“ říká.

Juniorská liga se stejně jako Livesport Superliga přehoupla do druhé poloviny základní částí. Boleslavský tým bojující v elitní skupině pro dvanáct nejlepších českých týmů z úvodní poloviny vytěžil dvě výhry a řadu dalších těsných výsledků, což je méně, než bývalo obvyklé v předchozích ročnících. Před víkendovým pokračováním byl jedenáctý.

Ač jsou výsledky a pořadí v tabulce tím prvním, co je vždy vidět, trenér boleslavských juniorů Martin Šácha nabízí širší pohled: „Jasnou prioritou je pro nás rozvoj jednotlivých hráčů v dlouhodobém horizontu. Podařilo se nám vytvořit prostředí, ve kterém se kluci chtějí zlepšovat a bezesporu se tak děje - toho si moc cením. Jsem si vědom toho, že to není samozřejmost a také toho, že naše prostředí je náročné a není pro každého. Co nám neumožňuje ještě rychlejší progres, je fakt, že nám chybí konkurence mezi hráči juniorského ročníku. A je to i důvod, proč se nám nyní výsledkově nedaří.“ 

Absence většího počtu hráčů v juniorském věku přináší příležitost jiným, mladším. „Ano, velké množství hráčů dorosteneckého věku má díky tomu možnost fungovat s naší juniorskou skupinou a již nyní mnoho z nich má velmi důležitou roli. Tito kluci opakovaně dostávají pozvánky na kempy talentované mládeže,“ zmiňuje trenér Šácha akce, které organizuje Český florbal pro nejšikovnější hráče dotyčných ročníků.

Boleslavský kouč nepochybuje, že tvrdá práce nakonec výsledky přinese: „Žijeme v době, kdy každý z nás může mít mnoho věcí okamžitě a chtěli bychom, aby to tak bylo i s úspěchem, ale musíme být trpěliví. Jsem přesvědčený o tom, že vytrvalost, trpělivost a pracovitost jsou klíčem k úspěchu. Po prohraném zápase u nás samozřejmě převažují negativní emoce, ale hned na následujícím tréninku vidím od všech opět odhodlání a chuť být lepší. To vše mi potvrzuje, že jsme na dobré cestě.“

Šácha považuje za stěžejní už úvod sezony, kdy Bolka v juniorské kategorii potvrdila příslušnost k elitě postupném mezi 12 nejlepších týmů v republice. Díky tomu se jeho tým může utkávat s těmi nejsilnějšími. „Zatím máme dvě výhry, což je jednoznačně málo v kontextu toho, že velmi dobrý výkon jsme podali ve více zápasech. Na to teď musíme upřít naši pozornost,“ dodal. 

Nejbližší program juniorského týmu Bolky

Sobota 17. prosince, 19.00, NMSH Mladá Boleslav
Předvýběr.CZ Florbal Mladá Boleslav - FBC ČPP Bystroň Group Ostrava

Neděle 18. prosince, 13.30, MSH Mladá Boleslav
Předvýběr.CZ Florbal Mladá Boleslav - 1. SC TEMPISH Vítkovice