Trenér před Pohárem mistrů: Čeká nás jedinečný turnaj
2. ledna 2023

Trenér před Pohárem mistrů: Čeká nás jedinečný turnaj

Rok 2023 nemůže začít větší výzvou. Úřadující čeští šampioni Předvýběr.CZ Florbal Mladá Boleslav ve čtvrtek 5. ledna odlétají na Pohár mistrů do Finska, v sobotním semifinále nastoupí proti švédským mistrům IBF Falun. „Lepší tým teď na světě asi není,“ uvědomuje si trenér Petr Novotný.

Vnímáte, že se blíží velký moment sezony? 

Účast jsme si vybojovali díky mistrovskému titulu v minulé sezoně a pro celý náš klub je to šance ukázat, že patříme mezi špičku. A samozřejmě nebojujeme jen za Bolku, ale vlastně za celý český florbal. Po úspěšném mistrovství světa mužů cítím zodpovědnost, že i my bychom měli být pro naše soupeře rovnocenným protivníkem. Připravíme se co nejlépe.

Bude to úplně jiný level než Livesport Superliga? 

Ano. Nejen z pohledu absolutní kvality soupeřů, ale i tíhou okamžiku. V semifinále proti nám bude stát nejspíš ten nejlepší tým na světě. 

Falun je švédský gigant. Jak ho překvapit? 

Víme, jak Falun hraje a v čem je silný. Popravdě si ale myslím, že spíš rozhodne náš výkon, protože s dobrým výkonem Falunu se tak nějak dá počítat. My se musíme zaměřit především na to, abychom zvládli naši roli v zápase.

A ta má být jaká? 

Potřebujeme být pro soupeře nebezpeční. Soupeř musí cítit, že umíme v každé příležitosti ohrozit branku. Zároveň musíme mít velké sebevědomí v kontrole hry, co nejvíc času strávit s míčkem a určitě tím nemyslím zdržování hry, ale efektivní pojetí. A samozřejmě musíme podat obětavý výkon v obraně. 

Organizátoři zařadili brankáře Lukáše Bauera mezi pět nejzajímavějších hráčů, které mohou fanoušci na Poháru mistrů sledovat. Bude on boleslavským klíčem k případnému úspěchu?

Stoprocentně. Myslím si, že Lukáš se na tyto velké zápasy umí speciálně namotivovat a teď je hodně na nás, jak mu budeme schopní pomáhat v obraně, aby měl šanci vyniknout a nevystavili jsme ho situacím, kterou jsou neřešitelné. 

V posledním zápase roku 2022 chyběl v sestavě Bolky Martin Tokoš. Bude pro Pohár mistrů k dispozici? 

Určitě.

Odlétáte ve čtvrtek večer, hraje se v sobotu a v neděli. Vítáte páteční prostor na aklimatizaci? 

Čeká nás jedinečný turnaj, a proto si myslím, že den na aklimatizaci nám může jedině prospět. Každý čas strávený společně je pro nás přínosný. Budeme mít tři dny, které chceme vhodně využít nejen z pohledu zápasů, které nás na Poháru mistrů čekají, ale i s ohledem na naše směřování k ligovému play-off. 

Vás čeká trenérská premiéra na Poháru mistrů. Cloumá to s vámi nějak? 

Spíš než že bych řešil, že to pro mě bude poprvé, mě to nutí víc přemýšlet o zápasech, které nás čekají. Chci, aby příprava byla co nejlepší a celý náš realizační tým co nejvíce pomohl hráčům. To je moje motivace. 

Program mužské části Poháru mistrů

Sobota 7. ledna, *15.00 Classic - Grasshopper Club Curych
Sobota 7. ledna, *18.00 IBF Falun - Předvýběr.CZ Florbal MB
Neděle 8. ledna, *12.00 zápas o třetí místo
Neděle 8. ledna, *18.00 finále

*Všechny časy jsou uvedené ve středoevropském času (SEČ).

Všechny zápasy Poháru mistrů bude vysílat Mezinárodní florbalová federace s anglickým komentářem na své platformě. Předplatné celého turnaje stojí 14,99 eur, sledování jednotlivého utkání stojí 4,99 eur. Podrobnosti najdete TADY.