Dorost postoupil na MČR. Trenér Bína: Moc se těšíme!
27. března 2023

Dorost postoupil na MČR. Trenér Bína: Moc se těšíme!

Dorost Bolky bude hrát závěrečný turnaj Mistrovství České republiky pro osm nejúspěšnějších týmů sezony, o medailistech se rozhodne o víkendu 8. a 9. dubna. Dosavadní průběh sezony hodnotí hlavní trenér Jakub Bína.

Jakube, zkuste popstat dorosteneckou sezonu. Jak se vyvíjela vaše základní část?

Hodnotím ji pozitivně. Většinu zápasů jsme odehráli bez kluků, kteří nastupovali za juniorku. Je pro nás důležité, že výkony nestojí pouze na nich a s druhým místem v naší skupině musíme být spokojeni. Postupem času jsme se zlepšovali. Největší problém ze začátku byly góly. Hráli jsme dobře na míčku, ale nedařilo se nám to přetavit v branky a soupeř byl efektivnější. Pak jsme leckdy hráli zápasy o jeden gól, přitom jsme se dívali na zápas, který měl skončit o pět a víc branek. Udělali jsme v tom velký pokrok, ale musíme pokračovat. Florbal se hraje na góly.

V posledním kole se nám podařilo porazit Tatran a hlavně i přehrát herně. To je pro nás motivace, že se musíme soustředit na svůj výkon a pak můžeme porazit i ty nejlepší týmy. 

Následovala tři nadstavbová kola. Jaký byl jejich průběh?

V prvním kole proti Turnovu jsme se celkem trápili proti zataženému bloku. Paradoxně nejhezčí části zápasu byly při našem oslabení. Zkoušeli jsme si nějaké věci, ale moc nám to nefungovalo. Bylo to hodně ze stoje a chyběl nám pohyb a hlavně dobré řešení situací v kapse. 

Ve druhém kole proti Wizards Praha jsme si hodně vyzkoušeli rozehrávku proti systému 2-2-1. Ve hře nám chybělo rychlé přenášení hry ze silné na slabou stranu. Se zápasy nepanovala úplná spokojenost, ale výsledkově jsme to zvládli. I když jsme chtěli dominovat více. 

S Libercem to byly už play-off zápasy. V sobotu bylo vidět, že soupeř už měl za sebou těžší zápasy. Překvapilo nás, jak byl Liberec dobrý. Zápas nebyl od začátku v naší režii. Nedařilo se nám dát gól. Padly tam i nějaké tyčky. Bohužel první gól soupeře nás hrozně ovlivnil a to se nesmí opakovat. My musíme věřit ve svoji hru a svoje individuální schopnosti. Hlava nás přemohla a zápasem jsme se vezli. Začali jsme dělat něco navíc, z čehož pramenily další šance soupeře a naše fauly. Druhá třetina byla hodně ovlivněna oslabeními.  Mám radost, že jsme zvládli lépe poslední třetinu, kterou jsme si nastavili jako nový minizápas. Měli jsme hodně střel a dokázali tam dotlačit alespoň 1 gól a stáhnuli jsme skóre. Na neděli byly lehce upravené lajny. Vrátil se po zranění Aleš Chmelař, který je pro svou lajnu klíčový hráč a to se opět potvrdilo. 

Zafungovaly nám jednoduché věci, které jsme provedli kvalitně a hlavně jsme řešili výborně koncovku a dávali jsme góly. Dostali jsme se do klasického laufu a pak už jsem věděl, že naše hra bude všechny v hale bavit. Víme, že to kluci umí a čeho jsou schopní. Musíme zapracovat na tom, aby nás neovlivnil průběh zápasu a dokázali jsme ho zvrátit na naší stranu. 

Jaký mají vlastně dorostenci tréninkový program během týdne? 

Kluci mají třikrát týdně halu, z čehož jedna je spojená s juniorskou kategorií a naše dorostenecké béčko má trénink samostatně. Důležitá součást tréninkového týdne je posilovna s Radkem Gwuźdźem po skupinkách, ve kterých se jim může individuálně věnovat. Jak už jsem zmiňoval, pracujeme na nebezpečnosti. Chceme dávat góly. Hlavní tři pilíře pro nás jsou přihraj a běž, klid a síla na míčku a přepínání po zisku a ztrátě. Cítím, že největší progres je v síle na míčku. Hlavně v rozehrávce je to hodně vidět. Dříve jsme měli spoustu zbytečných ztrát. Teď si dokážeme situace lépe připravit. 

Pomáhá vám, že několik hráčů už pravidelně hrálo v sezoně i juniorskou ligu?

Pro kluky je to velké plus. Hrají důležitou roli v juniorském týmu a mají za sebou povedenou sezonu. Na druhou stranu, je těžké to pak přenést do dorosteneckého týmu, kde se hraje trochu jiný florbal. Druhé kolo play-off už většina z nich odehrála. Klukům sedí ale těžší zápasy a věděl jsem, že proti Liberci pro nás budou velmi přínosní a také byli. Těším se na ně v dalších zápasech. Musíme pracovat na tom, aby co nejvíce využili svého potenciálu. 

Jak se těšíte na závěrečný turnaj, kde půjde o medaile?

Těšíme se hrozně moc. Byl to náš cíl před sezonou. Postupem času během sezony jsme ale všichni společně cítili, že ten cíl máme vyšší. Jsem přesvědčen, že můžeme porazit všechny týmy. Proto se musíme soustředit na svoji hru a hlavně to dobře zvládnout v hlavě. Teď se na to připravíme a uděláme vše pro to, abychom uspěli. Půjdeme třetinu po třetině a budeme se chtít ve všech prezentovat tím, co umíme.