Naava: Chceme hrát atraktivní, zábavný florbal
15. září 2023

Naava: Chceme hrát atraktivní, zábavný florbal

Finský trenér Joonas Naava se v květnu pustil do práce. Jaké byly jeho první čtyři měsíce v novém klubu? S novými hráči? A v novém městě? Na to vše odpovídá v rozhovoru ke startu Livesport Superligy 2023/2024.

Jak se v Mladé Boleslavi cítíte? 

Opravdu dobře. Klub je velmi profesionální, ale zároveň v něm vládne rodinná atmosféra. Město je menší než Helsinky, kde jsem žil doposud, ale i to je pro mě super. Rád hodně chodím a tady se můžu projít z jedné strany města na druhou. Lidé v klubu, ale i ve městě jsou hodně přátelští. A hodně přínosná pro mě byla na začátku pomoc Tomáše Pacáka a Petra Novotného. 

Jaký máte pocit ze spolupráce s hráči? Překvapilo vás něco?

Začal jsem tím, že jsem naslouchal všem v klubu, obzvlášť hráčům. Chtěl jsem navnímat, jaké pocity mají hráči z osobního i týmového pohledu. Chtěl jsem od nich slyšet, jak vidí své schopnosti, jak vidí schopnosti týmu a kam chtějí oboje posunout. Díky tomu pro mě bylo snazší plánovat a stanovovat cíle. Příjemně překvapený jsem byl úrovní profesionality v týmu. V tomto evidentně odvedli dobrou práci moji předchůdci Honza Pazdera a Petr Novotný a je správné na to navázat. Zároveň musíme podniknout další kroky k úspěchu. Konkurence je ve florbale rok od roku větší, takže i my se musíme rozvíjet.

A co váš realizační tým?

Super. Chtěl jsem mít okolo sebe kolegy, kteří jsou dobří v mezilidských vztazích a mají zájem se rozvíjet. Chceme mít prostředí, ve kterém všechno děláme společně jako jeden tým. Začátek nebyl nejsnazší, protože některé věci byly naplánované už dřív, než jsem se domluvil na spolupráci s Bolkou. V červenci jsem se ženil a pak byl na svatební cestě. Ale teď, když denně spolupracujeme, nacházíme vzájemné porozumění. 

Můžete více popsat role vašich asistentů? 

Líbí se mi, že na trénincích se můžeme trochu střídat v našich rolích, díky čemuž se lépe poznáváme. Co se týče zápasů, v nich mám pochopitelně hlavní zodpovědnost za tým. Musím mít celistvý obrázek o tom, co se děje na hřišti. Lukáš Procházka má na starosti střídání a Štěpán Motejzík individuální zpětnou vazbu. Jirka Stožický se stará o statistiky a videoanalýzu. Radek Gwuźdź je tu letitý kondiční kouč a Matěj Šerý je náš nový fyzioterapeut zodpovědný za zdravotní stav hráčů. Před startem superligy jsme se snažili najít co nejjasnější rozdělení kompetencí. Můžu slíbit, že se budeme snažit dělat věci maximálně profesionálně, jak bude v našich silách. 

Už jste našel správné pozice pro posily Jiřího Bestu a Adama Delonga? 

Den ode dne je to lepší. Myslím, že bezproblémově zapadli do týmu, oba navíc dobře znám z národního týmu. Teď je na nás, abychom co nejvíce využili jejich schopností. Stejné je to vlastně se všemi našimi hráči. Hledáme nejlepší složení a myslím, že to bude úkol pro celou sezonu. Každý nám musí každý den ukázat, že si zaslouží minuty na hřišti. 

Jaká je pozice dvou mladých nováčků Jakuba Vařechy a Jáchyma Eliáše, případně dalších talentů Bolky?

Kluci s námi byli během jara na dvou krátkých kempech a udělali na nás dojem díky svým technickým dovednostem, porozumění hře, ale i jako lidé. Stejně jako ostatní členové týmu budou bojovat o svůj prostor. Pokud si ho zaslouží, dostanou ho a myslím, že je to pro ně reálný cíl. Samozřejmě je před námi spousta práce, ale cítím, že kluci jsou na to připraveni. Ostatně proto jsou tady v Bolce - aby se rozvíjeli. 

Jak jste se cítil při prvních zápasech v domácí hale během ŠKO-ENERGO CUPU?

Skvěle! Jako doma - Bolka má dobré zázemí a atmosféra byla fajn. I výsledky se nám povedly, zároveň nám ale turnaj ukázal, že máme stále na čem pracovat.

Jste s rozvojem vaší hry spokojený? 

Myslím, že jedeme podle plánu. V zápasech jsme ukázali vynikající momenty, ale téměř v každém utkání jsme měli i slabší chvilky, kdy jsme soupeře snadno pustili do hry. Musíme ale brát v potaz, že jsme na začátku naší cesty. Myslím, že naše maximální výkonnost může být opravdu vysoká, ale v delším čase se nám to souvisle zatím nepovedlo. Až toho dosáhneme a udržíme to 60 minut, budeme vynikající a pro naše soupeře to bude těžké. 

Jak má vypadat hra Bolky pod vaším vedením? 

Mám rád atraktivní, zábavný florbal. V mnoha zápasech budeme hodně aktivní, budeme tlačit na soupeře, chceme rychle pracovat s míčkem. A pochopitelně rád vyhrávám, takže potřebujeme být efektivní. Chceme hodně střílet, chceme dávat hodně gólů. Protože to je přece princip téhle hry, ne? 

Jistě! 

Chceme, abychom měli vždy pod kontrolou to, co se na hřišti děje. Podle toho vytváříme naše herní plány. Vždy ale musíme brát v úvahu i to, kdo stojí proti nám. No a samozřejmě se chci rozvíjet také já jako trenér, takže se snažím být otevřený novým věcem v naší hře. 

Kteří soupeři v Livesport Superlize budou nejsilnější?

Samozřejmě musím zmínit Tatran a Vítkovice, což byly týmy, které se v minulé sezoně umístily před Bolkou. Kvalitní je také Bohemka vedená dobrým trenérem a má spoustu šikovných jednotlivců. A myslím si, že také Sparta bude lepší než v minulé sezoně. 

Tento rozhovor vyšel v magazínu Made in Bolka pro sezonu 2023/2024. 32 stran florbalového čtení si můžete pořídit právě teď:

  • v klubové prodejně Made in Bolka Shop každé pondělí a středu (14.00 - 17.30 hodin)
  • ve stánku Made in Bolka Shopu při domácích zápasech Livesport Superligy
  • nonstop na podobčce OMV Jičínská (kruhový objezd), Mladá Boleslav