72_20240709_142825.jpg
73_20240712_104225.png
2367_20240513_093520.jpg

Skvělá kariéra Daniela Šebka končí

Svou bohatou kariéru v 35 letech uzavírá Daniel Šebek. Čtyřnásobný účastník mistrovství světa, jenž nastoupil za reprezentaci k 98 zápasům, strávil skoro 10 let v zahraničí. Posledních pět sezon hrál za Bolku, které výrazně pomohl ke dvěma titulům a přispěl i k dalším úspěchům.

V lednu 2010, před svými jedenadvacátými narozeninami, odcházel Daniel Šebek z pražského Future do švýcarského Grünenmattu. V zahraničí se nakonec „zdržel” téměř deset sezon. Před ročníkem 2014/2015 přestoupil do elitního švýcarského klubu Wiler-Ersigen, s nímž hned vyhrál titul a startoval tak na Poháru mistrů 2015 v Mladé Boleslavi. Mistrovskou radost si zopakoval ještě na jaře 2017 před přestupem do švédského Helsingborgu. Odtud se v létě 2019 vracel domů do Česka, konkrétně do Bolky. V Superfinále 2021 i 2022 skóroval, čímž se podepsal pod dva tituly. Nezapomenutelná bude hlavně jeho mistrovská trefa v prodloužení v O2 areně v dubnu 2022. S Bolkou vyhrál i domácí pohár v lednu 2020 v Karlových Varech, kde také patřil mezi střelce. Podílel se na bronzu z Poháru mistrů 2023. Na mistrovství světa startoval v letech 2010 (bronz), 2012 (7. místo), 2016 (4. místo) a 2018 (4. místo).

„Už nějaký čas jsem cítil, že ten moment se blíží… Udělat tohle rozhodnutí pro mě nebylo jednoduché, protože florbal hraju odmala a vždy to pro mě byla priorita. Čas ale člověk nezastaví a cítím, že teď nastala ta správná chvíle se rozloučit. Jako mladý hráč jsem odcházel do zahraničí, zažil jsem spoustu těžkých momentů, ale vždy jsem je dokázal zvládnout a splnil jsem si svoje florbalové sny. Spoustu vzpomínek mám z reprezentace - byla to pro mě obrovská čest a taková odměna za naši práci. S klukama, kteří hráli v zahraničí, jsme se vždycky těšili na českou šatnu. zároveň mě asi vždycky bude mrzet prohra v semifinále mistrovství světa v Rize 2016. V Bolce jsem našel profesionální prostředí po všech stránkách. Když jsem se vracel do Česka, rozhodně to byla správná volba. Děkuji všem spoluhráčům, trenérům, organizacím, ve kterých jsem působil, fanouškům a samozřejmě rodině a snoubence,“ řekl Daniel Šebek.

Celý rozhovor s Danielem Šebkem si přečtěte TADY

„Další velké loučení s velkým hráčem, k němuž chovám hluboký respekt. Šébu jsem do Bolky přivedl v létě 2019 z Helsingborgu jako zralého člověka s pozitivním pohledem na život a mnoha lety v mezinárodním florbale prověřeného hráče. Získali jsme střelce, profíka, byl to skvělý „kauf“. Výborně do týmu zapadl a hned v první sezoně se stal jedním z pilířů naší sestavy, která v té době těžko hledala konkurenci. Za těch pět let se toho stalo tolik... Vyhráli jsme pohár jen těsně před nástupem covidu. Dan začal pracovat u našeho generálního partnera Předvýběr.CZ, což platí dodnes. Následovaly dva tituly, přičemž v obou těchto Superfinále byl Dan oceněn jako Superhero. Titul v roce 2022 dokonce vystřelil v prodloužení krásnou střelou po přihrávce Milana Tomašíka a zapsal se tak ještě výrazněji do historie našeho klubu. Vzpomínám, že jsem mu druhý den ráno psal textovku, že jsem moc rád, že tenhle zážitek mohl prožít tak intenzivně právě on. Čas běží a konkurence roste, každý rok přicházejí další talentovaní mladí hráči, nicméně Šéba podobně jako ostatní naši zkušení hráči v těžkých chvílích vždy držel prapor našeho klubu vysoko. V posledním období už neměl Dan vždy tak velkou roli a myslím, že jsme oba cítili, že se blíží okamžik, kdy se rozhodne ukončit svou dlouhou a tolik úspěšnou kariéru. Nyní se tak rozhodl, může na ni být právem hrdý. Já jsem hrdý na to, že nosil náš dres, a budu moc rád, když se naše cesty hráčským koncem nerozejdou úplně,“ řekl generální manažer Bolky Tomáš Pacák.