Host Jarního kempu Marek Vojta: Boleslav má výborné zázemí
13. března 2019

Host Jarního kempu Marek Vojta: Boleslav má výborné zázemí

Klub Technology Florbal Mladá Boleslav na termín školních prázdnin připravil Jarní kemp. Jeho speciálním hostem byl v úterý 12. března trenér Marek Vojta, který vede Florbal Ústí, je jedním z trenérů české reprezentace do 19 let a stojí za projektem Grow Challenge, jehož se boleslavské týmy účastní.

Na co jste zaměřil svůj program při Jarním kempu?

První část patřila rozvoji herní spolupráce. Věnovali jsme se principu “hraješ - nehraješ”. Hráči si sami při hře uvědomí, jestli svým pohybem podporují a rozvíjí hru, anebo nikoliv. Druhá část byla zaměřená na individuální dovednosti, které si stanovovali sami hráči, když si hodnotili, co je limituje ve hře.

Které dovednosti to byly?

Uvolňování se bez míčku, převzetí míčku a střelba.

Jakou jste měl odezvu od dětí?

Spolupráce byla dobrá, kluci na kempu jsou hodně živí. S oblibou říkám, že zdravé dítě musí být trochu zdravě drzé. Kluci dodržovali pravidla. Je dobře, že pozornost jsme mohli zaměřit vyloženě na rozvoj jejich dovedností, než abychom řešili kázeň.

Pro rozvoj každého hráče je určitě fajn, když projde péčí nového trenéra. A jaké to bylo pro vás jako kouče? Je přínosné poznat novou tréninkovou skupinu dětí?

Určitě, pro mě je to jeden z největší přínosů za poslední dobu. Ti kluci jsou zvyklí na jiná pravidla, na jiný přístup a já s nimi najednou musím pracovat, i když na mě nejsou zvyklí. To je pro trenéra velká příležitost k rozvoji. Sám si uvědomuji, že bych měl něco takového podstupovat častěji. Každý trenér - pokud to myslí s trénováním vážně - by něco takového měl podniknout určitě každé dva měsíce.

A ještě zmínka ke klukům: mají tu výborné podmínky, o mládež se tu starají trenéři z řad vynikajících superligových hráčů a myslím si, že děti si to tu možná málo uvědomují. Ta vděčnost by mohla být daleko větší. Cítím, že to berou jako samozřejmost, ale samozřejmost to není. Poznal jsem v poslední době hodně klubů a Boleslav má unikát, který stojí za to.

Vy stojíte za projektem mládežnické série turnajů Grow Challenge, jíž se účastní i Mladá Boleslav. V čem se liší oproti jiným turnajům?

Za prvé se setkávají mládežnické týmy kvalitních klubů, které přikládají mládeži velkou péči. Co je ale vyloženě neobvyklé, je okamžitá zpětná vazba, která by měla mít dlouhodobý efekt. Ta forma funguje tak, že každý tým si před turnajem či zápasem zvolí herní plán, jak chce hrát a jak chce vystupovat na turnaji. Zároveň po zápasech si týmy samy sobě i navzájem dávají zpětnou vazbu.

Hlavním výstupem z turnajů Grow Challenge by neměly být jen konečné výsledky, které svítí na tabuli, ale herní výsledky. Pokud hráči vidí, že některý protivník je lepší v nějaké dovednosti, je to ta nejlepší zpětná vazba, díky které sami vědí, čemu by se měli věnovat v tréninku.

Zpětnou vazbu jste okamžitě dával dětem i při Jarním kempu v Boleslavi.

Ano, prostřednictvím videa. To je důležitá složka zpětné vazby, kterou využíváme na Grow Challenge. Okamžitě po skončení zápasu se hráči s trenéry mohou podívat na video ze hry.

Jaké bude další pokračování Grow Challenge?

Turnaje by měly probíhat vždy jednou za pět až šest týdnů. Další pokračování je v plánu v Mladé Boleslavi pro kategorii mladších žáků v neděli 24. března.

Jste také jedním z trenérů českého národního týmu do 19 let, který se chystá na květnové mistrovství světa. Jaké jsou juniorské aktuality?

Teď je příprava na dost individuální bázi, protože mnoho hráčů hraje play-off se svými kluby. Trenéři mají rozdělené hráče a individuálně s nimi komunikujeme a konzultujeme vše, co je potřeba. Současně pro hráče, kteří už play-off nehrají, jsme připravili individuální program. Všichni mají domluvené jeden až dva kluby, se kterými budou trénovat.

Speciální je, že letošní šampionát bude v Kanadě.

První odlišnost v přípravách je samozřejmě délka letu. Řešíme všechny náležitosti, aby pro kluky byl jet lag co nejméně problematický a aklimatizace co nejjednodušší. Osobně se těším na první mistrovství světa, které zažiju jako trenér týmu. Jsem zvědavý na zájem tamních fanoušků. Myslím, že by mohla pomoct podobnost hokeji a také boom, který florbal díky univerzitám v Severní Americe zažívá.