Jan Pazdera se loučí s Technology Florbal Mladá Boleslav
18. dubna 2019

Jan Pazdera se loučí s Technology Florbal Mladá Boleslav

Trenér Jan Pazdera se po čtyřletém působení rozhodl opustit Technology Florbal Mladá Boleslav. V posledních dvou sezonách byl zároveň sportovním manažerem. Jeho angažmá v klubu skončí 30. dubna 2019, přičemž během května a června bude ještě částečně předávat svou agendu. Jeho nástupce boleslavský klub intenzivně řeší.

Jan Pazdera převzal mladoboleslavský tým před sezonou 2015/2016. Během čtyř ročníků s mužstvem třikrát vyhrál základní část a v play-off posbíral jednu bronzovou, dvě stříbrné a jednu zlatou medaili. V lednu 2017 s týmem vyhrál Pohár České pojišťovny, ve finále byl i o rok dříve a o rok později. K úspěchům patří také prvenství v letech 2017 a 2018 na mezinárodním turnaji Bohemia Trophy.

Od června 2017 působil v Mladé Boleslavi na plný úvazek jako sportovní manažer, do jehož kompetencí přešla značná část celoklubové organizační agendy. Nyní se rozhodl pro změnu.

“Jsem vděčný za to, že jsem dostal od generálního manažera Tomáše Pacáka příležitost pracovat a rozvíjet se v klubu s - podle mého názoru - nejlepším prostředím pro florbalový rozvoj v Česku. Na mém rozhodnutí odejít jinam bylo nejtěžší opustit specifické prostředí, které tvoří lidé s velkou touhou, motivací a pracovitostí. Cítím, že jsem za čtyři roky udělal velký progres - jednak díky spolupráci s Tomášem, který mě hodně obohatil, ale i díky hráčům. Vážím si toho, že jsem mohl spolupracovat s osobnostmi, jako jsou Petr Novotný, Honza Jelínek, Jirka Curney, Honza Natov nebo Radek Gwuźdź,” řekl Jan Pazdera.

Jeho rozhodnutí není spontánní, ale plánované a promyšlené. “Práce v Mladé Boleslavi je hodně intenzivní, náročná a už v únoru 2018 jsme se Tomášem bavili o tom, že může nastat čas, kdy se já jako trenér a člověk našim hráčům a prostředí vyčerpám. Oba dva jsme cítili určité náznaky, že se ten moment blíží. V průběhu právě skončené sezony jsem se v tomto dojmu utvrdil,” popisuje Pazdera.

Začátkem roku 2019 se řešila varianta jeho dalšího působení v Mladé Boleslavi v roli sportovního manažera s rozšířenou působností směrem k mládeži a výchově talentovaných hráčů. “Přestože ta nabídka byla lákavá a leckdo by ji preferoval, já se po celou dobu své florbalové kariéry vnímám jako trenér dospělého týmu a je pro mě rozhodující v této pozici zůstat. Při volbě svého dalšího působení pro mě hrálo důležitou roli, abych z možností, které jsem měl, zvolil klub, který nyní pro Mladou Boleslav není přímým konkurentem. Vztahy a vazby, které jsem si tu za čtyři roky vytvořil, jsou pro mě důležité a nerad bych, aby se poškodily tím, že spolu budeme soupeřit,” podotýká Pazdera.

Generální manažer Tomáš Pacák o čtyřletce Jana Pazdery v Mladé Boleslavi říká: “Z pohledu rozvoje našeho klubu to bylo absolutně nejdynamičtější období, což bylo dané v posledních dvou letech i tím, že tu Honza pracoval na plný úvazek v manažerské roli. Byly to čtyři roky nejkvalitnější trenérské práce s naším mužským týmem poznamenané naší kolektivní touhou společně získat mistrovský titul. Došli jsme si pro něj každodenní tvrdou prací managementu, trenérů a hráčů, což je cesta, kterou jsme si vybrali a která nám zajišťuje, že jsme úspěšní. Když k nám Honza přicházel, jedno z témat, které jsme řešili, bylo, že potřebujeme pracovat lépe než do té doby a rozvíjet hráče. Našli jsme k tomu cesty a všichni hráči pod Honzou udělali velký pokrok. S ohledem na tvrdou práci i lidskou rovinu jsem rád, že jsme titul vyhráli právě s Honzou a on bude navždycky tím prvním, kdo nás k němu jako trenér přivedl.”

K možnosti Pazderova setrvání v klubu dodává: “Mrzí mě, že jsme nenašli formu spolupráce, se kterou bychom byli oba spokojení a která by Honzu naplňovala. Respektuju jeho rozhodnutí, že chce působit v prostředí, kde bude vrcholem jeho práce vedení dospělého týmu. V lednu a únoru jsme situaci intenzivně řešili s ohledem na další sezony a dohodli jsme se, že Honza změní působiště. Bylo pro mě důležité toto rozhodnutí udělat včas, abychom se mohli soustředit na vrchol právě skončené sezony. Pracoval jsem a stále pracuji na tom, abych měl adekvátní řešení pro náš elitní klub a abychom zabezpečili veškerou agendu, kterou zastával Honza. V dalších týdnech tato řešení představíme. Oceňuji, že se Honza rozhodl působit v prostředí, které nám nebude přímo konkurovat. Vím, že tu má vřelé vztahy téměř se všemi. Ani já, ani on to nevnímáme tak, že jde o definitivní sbohem. Loučíme se jako přátelé a Honzovi budu držet palce, aby byl úspěšný ve svém novém působišti.”