Trenéři mládeže hodnotí předčasně skončenou sezonu
21. března 2020

Trenéři mládeže hodnotí předčasně skončenou sezonu

Dlouhodobé soutěže Českého florbalu už v sezoně 2019/2020 nebudou mít další pokračování, zastavila je pandemie koronaviru. Přečtěte si, co o jednotlivých mládežnických kategoriích říkají jejich hlavní trenéři.

Přípravka

Václav Mlsna, hlavní trenér

"Vzhledem k aktuální situaci ve světě nám bohužel ligová sezona skočila předčasně. Sice to celý přípravkový trenérský tým mrzí, ale jsme přesvědčeni, že to je dobré rozhodnutí. Zdraví by mělo být vždy na prvním místě. A tak mi nezbývá nic jiného než uplynulou sezonu zhodnotit. Do ní jsem vstupoval s vědomím toho, že mnoho hráčů odešlo o kategorii výš a tím pádem bude těžké navázat na předchozí úspěchy. Kluci nejenže na výkony navázali, ale v některých případech i výkony vylepšili. Skoro po celou sezonu jsme udrželi dva týmy v prvním koši, což si, myslím, je obrovský úspěch. Tím je i 2. místo na PFC2020. Co považujeme v přípravce za důležitější než výsledky, jsou předvedené výkony, radost ze hry a nasazení. To vše bylo dětí bylo vidět. 

Část sezony jsme bojovali s chováním hráčů mezi sebou. Ale věřím, že se nám to podařilo i s klukama a jejich rodiči vyřešit a ke konci sezony se to vrátilo do těch správných kolejí, kdy všichni táhli za jeden provaz. Novým impulsem do trénování pro mě bylo rozšíření trenérského týmu o Ondru Vaňka, který přinesl do týmu "čerstvý vítr". Zlepšily se tréninky, společně jsme začali míchat s nominacemi na jednotlivé turnaje, což byl opět krok dopředu - zkušenější kluky jsme nominovali do týmu k méně zkušeným a obráceně. Vím, že někteří rodiče tento názor s námi nesdíleli, ale jsem rád že po vysvětlení to dokázali pochopit. 

Povedla se nám uspořádat i mimoflorbalová událost - hokej dětí i rodičů. Myslím si, že jsme si to všichni užili a akce se dost povedla. Chtěli bychom v těchto netradičních akcích nadále pokračovat. Hráčům, kteří odejdou v nové ligové sezoně o kategorii výš, přeji, aby je florbal nadále bavil jako doposud, aby pokračovali v trénování a aby se jim u Tadeáše líbilo. Rodičům těchto dětí bych chtěl poděkovat za podporu během celého účinkování jejich dětí v přípravce. 

Úplně na závěr bych chtěl poděkovat svému trenérskému týmu - jmenovitě Robertu Šmolovi, Ondřeji Vaňkovi, Adamu Hájkovi a dalším juniorům, kteří se během sezóny zapojili. Dále nesmím zapomenout poděkovat všem hráčům za předvedené výkony, nasazení a chování a všem rodičům za podporu.
Pokud to situace dovolí, rádi bychom se rozloučili nejen s hráči ale i s rodiči na hřišti osobně a nějak pěkně ukončili tuto sezonu. Přeji všem pevné zdraví a věřím, že se brzy všichni ve zdraví setkáme."

Elévové

Tadeáš Chroust, hlavní trenér

"S dosavadní průběhem sezony jsem spokojen. Zvládli jsme úspěšně do týmu začlenit nově příchozí kluky. Měl jsem radost z postupného zlepšování všech hráčů. U někoho bylo vidět zlepšení víc, u někoho méně. Ale všichni se zlepšili. Celkově mám radost z celého tréninkového procesu. Dokázali jsme během sezony držet rozložení jednotlivých tréninků po celou dobu a náplň měnili pouze výjimečně. Upřímně jsem rád za trenérské kolegy, se kterými elévy vedu. S Tomášem Hajným spolupracujeme již třetí sezonu. Nově se k nám přidal Radek Štěpánek a Robert Šmol, šikovní trenéři s chutí se učit novým věcem. Přinesli mezi nás svěží vítr, jiný pohled na věci. Jejich příchod přinesl zkvalitnění tréninkového režimu. Dobře zapadli do trenérského týmu klubu. Poděkování patří také všem rodičům. Za jejich podporu ke sportování jejich dětí , tak podporu na zápase. 

Všechny dovednosti jsme měli ukázat na konci sezony, na neligových turnajích. Věřím, že tam by na naše celoroční práce ukázala v dobrém světle. Hráči ročníku 2009 by se dobře rozloučili s kategorií elévů. Vzhledem k nastalé situaci je toto ve hvězdách. 

Touto cestou bych chtěl všem popřát pevné zdraví. Tuto těžkou situaci vzájemnou ohleduplností a respektem zvládneme a opět se setkáme mezi florbalovými mantinely." 

Mladší žáci

Milan Tomašík, hlavní trenér

"Ze svého pohledu mohu být se sezonou spokojen, tým jsem převzal během září a pokud se podívám na to, jak se prezentoval na konci února, vidím určitý progres. Samozřejmě, že nové nastavení chvíli trvalo, ale kluci si zvykli a všechny tréninky a turnaje absolvovali s chutí. 

Hned v úvodu mého působení u mladších žáků jsem si všimnul, že abychom byli schopni provádět požadované věci na hřišti, musíme se zlepšit v kondici. Zařadili jsme proto jednou týdně víceméně kondiční trénink a jsem za něj rád, poněvadž ti, kteří se jej účastnili pravidelně, se zlepšovali. S trenérem Honzou Staňkem jsme řešili věci v průběhu sezony a sledovali jsme vývoj jednotlivých hráčů. Nechci jmenovat nikoho konkrétně, oni kluci sami vědí, kdo to dělá se zájmem a zaujetím, kdo tomu dává sto procent a poté se to prostě projeví na hřišti. Já konkrétně jsem byl většinou s týmem White, se kterým se nám podařilo vyhrát i jeden turnaj, ten poslední, za což klukům musím poděkovat. V ten moment jsem viděl jednoznačný posun oproti tomu, když jsem s klukama byl na svém první turnaji na Kladně. Rozdíl byl patrný. Samozřejmě nemůžu mluvit za všechny, ale spoustu kluků se zlepšila. Věřím, že jim chuť a nasazení nebude chybět ani v následující sezoně."

Starší žáci

Jakub Bína, hlavní trenér

"Přestože tato ligová sezóna skončila dřív, než jsme si všichni přáli, tak ji hodnotím pozitivně. S klukama nás to hrozně bavilo a to je důležité. Celou dobu se nám dařilo zůstat v konfrontaci s těmi nejlepšími týmy. Postupně jsme ladili všechny herní situace. Největší problém na začátku byl určitě klid v rozehrávce a celkově pohyb hráčů na velkém hřišti. V útočném pásmu jsme nedokázali kombinovat, uvolňovat si prostor a hledat si jednoduché nahrávky. Ve všem jsme udělali kus práce a kluci se postupně zlepšovali i po individuální stránce. Je to ale pořád rozdělaná práce a já se těším na její pokračování."

Dorostenci

Jakub Gruber, hlavní trenér

"Sezona se mi těžko hodnotí. Pochvala dorostencům, protože si myslím, že jsou jedni z mála v republice, kteří toho odtrénovali tolik za celou dosavadní sezonu. Všichni se připravovali s juniorských týmem a hodně jich bylo platných i v této kategorii. Ten, kdo měl touhu se dostat do juniorského týmu, tak se tam dostat mohl a v celkovém rozvoji to na něm bylo vidět. Jak jsem zmiňoval, tolik odtrénovaných hodin v této kategorii má jen zlomek klubů u nás, jestli vůbec nějaký. V součtu s kvalitní docházkou to značilo velký posun všech hráčů, za což jim děkuji.

Mrzí mě u hráčů ročníku 2003, že nemohli uplatnit zkušenosti a pomoci týmu v závěru sezony a dále v play-off. Na posledním turnaji jsem konečně viděl rozdílové hráče, který tým potřebuje a za to jsem moc rád. Doufám, že jim takové nasazení a chuť vydrží v juniorském věku. Ač počet nebyl vždy ideální, pochvalu si zaslouží určitě ti hráči, kteří objeli takřka všechny turnaje. 

Budu se těšit na další naši společnou tvrdou práci, kterou kategorie od starších žáků po juniory podstupuje. Už teď jsme mohli vidět talentované starší žáky, kteří se v dorosteneckém týmu vůbec neztratili.

Na závěr bych chtěl poděkovat rodičům za pomoc, která se nám od nich dostává, Martinovi Šáchovi za spolupráci při trénování ve společné dorostenecko-juniorské skupině a hráčům. Přeji všem hlavně hodně zdraví, které v dnešních dnech potřebujeme." 

Hodnocení hlavního trenéra juniorů Martina Šáchy najdete v samostatném rozhovoru tady