Švédsko, mládež i liga… GM Tomáš Pacák hodnotí úvod sezony
18. října 2018

Švédsko, mládež i liga… GM Tomáš Pacák hodnotí úvod sezony

Nebýt marodky na startu superligové sezony, byl by to takřka dokonalý úvod. Boleslavskému klubu se v pomistrovském ročníku daří - a to nejen mezi dospělými, ale i v oblasti mládeže. První měsíce hodnotí generální manažer Technology Florbal Mladá Boleslav Tomáš Pacák.

Pro Mladou Boleslav začala sezona tak jako ty předchozí ve Švédsku. V čem je kouzlo, které táhne klub na Umea Scandic Cup?

Letos jsme do Švédska letěli s tím, že už jsme za sebou měli zápasy ve vrcholové fázi Poháru České pojišťovny. Některá utkání nebyla tolik povedená, ale všechna jsme zvládli vyhrát. Do Švédska jsme letěli s očekáváním návratu některých hráčů, kteří kvůli nemocem a zraněním přes léto neměli výraznější herní praxi s týmem.

Umea je pro nás destinace, kterou dobře známe. Máme tam různé osobní vazby, víme přesně, jak bude týden vypadat - od ubytování a stravy, přes pobyt ve městě, po režim zápasů. Je to pro nás polodomácí prostředí. Vždycky, když tohle říkám, bojím se, abych to nezakřiknul, ale byli jsme tam na začátku září čtyřikrát a pokaždé bylo krásné počasí. Za čtyři roky jsme se posunuli do pozice týmu, který tam jezdí coby jeden z favoritů, který má vyhrát svou základní skupinu a bojovat pak v play-off. To nás při mezinárodním obsazení může těšit, protože na turnaji startují vynikající švédské, finské kluby, v minulosti i švýcarské. Je to vizitka, jak nás ve Švédsku vnímají a cítíme závazek, abychom to naplnili. Letos jsme základní skupinu vyhráli a zahráli si super semifinále proti finskému SPV, pozdějšímu vítězi turnaje. My v tom zápase hráli o vítězství, měli jsme spoustu šancí, a byť jsme podlehli 3:5, odehráli jsme dobré semifinále.

Do Umea létá také boleslavská mládež. I to je výsledek dlouhodobé spolupráce, že?

V klubu jsme si před delší dobou řekli, že nechceme investovat naše kapacity, které jsou poměrně napnuté, do jednorázových projektů bez dlouhodobějšího zhodnocení. Spolupráci s IBK Dalen, s jejichž zástupci cítíme, že jsme na podobné vlně, se snažíme rozšiřovat a opečovávat. Naše děti byly potřetí v Umea, z toho podruhé letecky. Mládež si tam zahrála hezké zápasy a užila si čtyři dny se vším všudy - včetně návštěvy švédské superligy a volnočasových atrakcí ve městě. Děti přijely nadšené, přivezly medaile, a byť to v jejich kategoriích není primární cíl, je to pro mládež o to větší zážitek, když je po příletu a po příjezdu do Mladé Boleslavi vítají rodiče s konfetami, transparenty. To je krásná událost. S Dalenem pracujeme na dalších věcech, jejich tým tu byl dvakrát v létě na Bohemia Trophy. Řešíme trenérské výměnné pobyty, zabýváme se možností hráčských stáží. Je to prostředí, ke kterému pořád vzhlížíme.

Zůstaňme ještě u mládeže, protože aktuální je postup juniorů do druhé fáze KB ligy pro elitních dvanáct týmů. Váš komentář?

Po dlouhých letech, kdy byl systém soutěže jiný a my se ve dvanáctičlenné juniorské lize vždy pohybovali někde mezi pátým a osmým místem, tedy stabilně v play-off, se systém změnil. Loni jsme doplatili na některé výpadky. Hráli jsme spodní skupinu, a byť jsme se pak v play-off vyškrábali na konečné deváté místo, sezona tím byla poznamenaná, ztratili jsme částečně konfrontaci s těmi nejlepšími. Letos jsme to nechtěli opakovat a chtěli jsme postoupit do vrcholové fáze, ve které si kluci zahrají ty nejlepší možné zápasy ve své věkové kategorii. Trochu jsme se toho obávali s ohledem na některé zdravotní absence. Vlastně stále nám chybí dva tři kvalitní hráči. Na začátku jsme měli pár ztrát, ale kluci pak zabojovali, udělali kvalitní výsledky a já mám opravdu velkou radost, že to klaplo. Je to splnění dílčího cíle, který jsme si dali s trenérem Martinem Šáchou. Je to povzbuzení do další práce pro celý tým a dobrá vizitka pro náš klub. V juniorském týmu je několik hráčů, kteří se připravují s naším mužským áčkem. Dostali příležitost také v přípravných, pohárových i ligových zápasech. Je tam kostra týmu, který udělal na jaře bronz v dorostenecké lize. V družstvu vidím velký potenciál, těším se na jejich další růst.

Superligový tým už má za sebou devět zápasů. Proč nevyšla první dvě kola?

Začátek ligové sezony se stále více posouvá k přelomu srpna a září, což koliduje s turnajem ve Švédsku. Stále cítíme, že Umea Scandic Cup je pro nás hodně důležitý, že nám otevírá úplně jiné možnosti sportovního rozvoje, dostáváme takovou zpětnou vazbu, kterou v Česku nezískáme. Zároveň nám to hodně ztěžuje září, protože musíme odkládat úvodní zápasy. Navíc turnaj jako takový je náročný. Letos jsme si ze Švédska přivezli takovou malou epidemii, měli jsme v prvních čtyřech kolech výraznou marodku. Nepamatuju si, že bychom někdy měli sedm hráčů, kteří nemohou kvůli nemoci nastoupit. Každý den se čekalo na to, kdo bude schopný vůbec nastoupit, často jsme hráli na hraně dvou lajn. Přesto si myslím, že jsme zápas s Chodovem mohli zvládnout. (výsledek 5:6) Doplatili jsme na neproduktivitu a nedokázali jsme eliminovat jednoduchou a účelnou hru Chodova. Ta ztráta nás mrzí, na druhou stranu pramenila z komplikace, se kterou jsme se museli jako tým vyrovnat a já věřím, že z těch těžkých momentů si lze vzít něco pozitivního pro budoucnost.

Boleslav proměnila dohrávky úvodních dvou kol v zápasy pro školáky. Oba se povedly, že?

Byl to trochu únik ze složité situace v tom smyslu, že jsme chybějící víkendové dny nahradili všedními dopoledními časy. Do nabité termínovky zapadnou lépe. Zároveň víme, že školní zápasy potřebujeme naplánovat na hektické září. Abychom mohli získat nové fanoušky a nadchli děti pro náš sport, je důležité plánovat tato utkání na začátek školního roku. Projevilo se úspěšné pořádání předchozích ročníků. Zájem škol byl opravdu velký, halu jsme dvakrát naplnili. Byl to fantastický zážitek, děti byly nadšené, měly transparenty, našly si své favority, jsou z toho krásné fotky tisíce dětí s korunkou na hlavě. Zpětná vazba od škol byla vynikající. Děkujeme všem ředitelům a zúčastněným učitelům, že pravidelně společně s námi hledají důvody, proč je to dobře a ne špatně. Samozřejmě děkujeme společnosti Sportovní a rekreační areály Mladá Boleslav, která nám vychází vstříc s přípravou. Děkujeme Dopravnímu podniku Mladá Boleslav, který nám pomáhá svézt školy ke sportovní hale. Kultura Města Mladá Boleslav nám pomáhá doplnit v hale kapacitu na sezení díky zapůjčeným židlím, společnost Compag pak s jejich přemístěním do haly. Je to opakovaná spolupráce a já děkuji všem zainteresovaným, zase to proběhlo hladce a úspěšně.

Po devíti kolech je Boleslav druhá, dva body za vedoucí Spartou a dva body před třetím Chodovem. Co říkáte na výchozí pozici před dalším pokračováním?

Řekl bych, že náš bodový zisk celkem odpovídá očekáváním a propočtům, jak by začátek sezony mohl vypadat. Mrzí nás domácí ztráta z Chodovem, ale na druhou stranu máme těžce vybojované a hodnotné tři body z Vítkovic. Jsem s tím celkem spokojený. Samozřejmě bych si přál, abychom bodů měli ještě o pár více, ale to zrcadlo teď nastavuje výjimečně úspěšný vstup Sparty do sezony. Vzájemný zápas nás teprve čeká a s vedením Sparty již po esemeskách proběhlo špičkování, že když to pár kol takhle vydrží, utkáme se za měsíc o první místo. Samozřejmě teprve uvidíme, jak se to vyvine, ale věřím, že ukážeme, že na průběžné první místo v tabulce patříme my.