Bína po první švédské trefě: Tempo je brutální! Z gólu mám radost
31. října 2020

Bína po první švédské trefě: Tempo je brutální! Z gólu mám radost

Na startu Livesport Superligy úspěšně pálil proti Vítkovicím, Ostravě i Liberci. Víc toho Předvýběr.CZ Florbal Mladá Boleslav zatím odehrát nestihl, ale Jakub Bína má góly rád a střelecký účet už si otevřel i ve Švédsku. V pátek premiérově skóroval v SSL, svou brankou pomohl Dalenu k venkovní výhře 8:7 na hřišti Pixbo Wallenstam. Žasne z tempa, ve kterém se v zemi tří korunek trénuje i hraje: “Je to brutální!” A také cítí náklonnost nových spoluhráčů, kteří Čechy bezproblémově přijali.

Boleslaváci Jakub Gruber, Jakub Bína, Filip Zakonov, Marek Korych a Jan Zoufalý jsou ve Švédsku přesně týden. Hned první víkend všichni zažili soutěžní premiéru, pak měli pár dní na rozkoukání se a aklimatizaci v novém prostředí dva tisíce kilometrů od domova. “Hrozně dobře nás tu vzali. Všichni jsou přátelští, kamarádští. Necítíme, že by tu byl někdo naštvaný, že přijeli Češi a někdo zdejší kvůli nám nehraje. Pomáhají nám také trenéři. Díky tomu všemu se tu cítíme výborně,” vypráví Bína. 

Zvyknout si na švédský rytmus je těžší - tím spíš, že Češi před cestou Umeå neměli doma ideální podmínky k trénování, tři týdny nedrželi florbalku v hale. “Po prvním tréninku jsme docela koukali. Trenér vysvětlil všechna cvičení v šatně před začátkem a na hřišti to pak rychle odsejpalo. Čtyři cvičení hned za sebou, hra 3 na 3, hra 5 na 5, střídání během hry, žádné pauzy. To tempo je brutální! V Boleslavi jsou tréninky taky dost těžké, ale ty poslední týdny se na nás trochu podepsaly. Navíc tady je to ještě vyšší level,” vnímá Bína. 

A ještě jedna nová zkušenost ze severu? Cestu za soupeřem dlouhou 1000 kilometrů v Česku nezažijete. Dalen vyrazil na páteční venkovní duel proti Pixbu Wallenstam ve čtvrtek, čtrnáctihodinovou štreku si rozdělil. “Autobusem jsme jeli nejdřív deset hodin, pak jsme přespávali v hotelu a v den zápasu zbývaly čtyři hodiny cesty. Každý ji tráví jinak. Kluci mají vzadu vytvořený koutek s PlayStationem a dalšími hrami - do těch jsem se taky zapojil. Někdo spí, někdo poslouchá písničky, někdo dělá věci do školy. S pravidelnými zastávkami se to dá zvládnout,” říká Bína. 

Drobný boleslavský útočník šel do hry proti Pixbu v polovině zápasu, v závěru druhé třetiny proměnil brejk ve svou první trefu v SSL. “Gól mi samozřejmě udělal radost. Na videu jsem pak viděl, že kluci to zahráli neskutečně - nejdůležitější práci udělali u mantinelu, v přečíslení 2 na 1 jsem dostal přihrávku přesně na forhend. Říkal jsem si, že hlavně musím zakončit, vystřelil jsem… A dobrý!”

Jakub Bína (číslo 12) slaví svou branku ve švédské superlize. 2x foto: Per Wiklund

Dalen díky tomu vedl 6:2, jenže během hororové 32vteřinové pasáže zkraje třetí třetiny domácí třikrát skórovali. “Musím říct, že Pixbo hrálo v útočném pásmu opravdu výborně, dokázalo si vytvořit spoustu šancí, jejich hráči o sobě vědí. A nám se v tu chvíli ve hře asi nakupilo pár chyb,” cítí Bína. 

Tým z Umeå nakonec zvítězil 8:7 v prodloužení a zůstává na cestách, protože v neděli hraje v Jönköpingu. “Není to tým, který by patřil mezi favority ligy, ale v téhle soutěži není nikdo slabý. Každý zápas se dá vyhrát, každý zápas se dá prohrát. Musíme makat!”