Král Karas: Pořád mám motivaci! A proč není v repre?
2. června 2020

Král Karas: Pořád mám motivaci! A proč není v repre?

Ta sezona byla úspěšná, skvěle rozehraná a nakonec virem pokažená. Pro Jiřího Curneyho osobně ale bude mít punc jedinečnosti. Poprvé v kariéře ovládl anketu Florbalista sezony, po šesti letech sesadil Matěje Jendrišáka. “Už když jsem párkrát skončil druhý za Matesem, bral jsem to jako malé vítězství,” říká potěšeně. Navíc je popáté z posledních šesti sezon zvolen Nejužitečnějším hráčem Superligy florbalu.

Jak vás bavila poslední sezona? 

Moc! Měl jsem celkově dobrý pocit z týmu, byla v něm dobrá atmosféra, hodně jsme trénovali a bylo to vidět i na naší hře, která byla kvalitní a rychlá. Hodně jsme vyhrávali, udělali jsme rekord v základní části. Jen škoda, že se pak stalo, co se stalo… 

Ano, zákeřný koronavir. Budiž náplastí, že jste poprvé v kariéře Florbalistou sezony. Těší vás to? 

Vážím si toho hodně. Nečekal jsem, že bych anketu někdy mohl vyhrát. Ale nemyslím si, že by moje sezona byla vyloženě famózní. Co se týče bodů, měl jsem i lepší. Na druhou stranu, nikdo z ostatních hráčů neměl sezonu bůhvíjakou. 

Sesadil jste Matěje Jendrišáka, vládce posledních šesti ročníků. 

A já doufám, že se na mě nebude zlobit! (usměje se) Musím říct, že už když jsem párkrát skončil druhý v pořadí za Matesem, bral jsem to jako takové malé vítězství. Byl jsem nohama na zemi a nepředpokládal jsem, že bych ho někdy mohl porazit. On je lídr Linköpingu, stálice, Švédsko je ta naše NHL, takže mě to o to víc těší. 

K tomu jste popáté za posledních šest let Nejužitečnějším hráčem Superligy florbalu. Považujete se už za její ikonu? 

Věkem asi jo. Já stárnu a přicházejí mladší a mladší kluci. Ocenění MVP mě ohromně těší, protože hlasují přímo florbalisté z ligy, tedy spoluhráči a hlavně protihráči. Znamená to, že v jejich očích jsme takhle vnímaný. 

V prosinci má své místo v kalendáři mistrovství světa, ale vy v nominacích opakovaně chybíte. Proč? 

Od posledního šampionátu v Praze jsem nedostal žádnou pozvánku. Komunikace nebyla skoro žádná. Co jsem slyšel, nebyl jsem snad ani v širším okruhu padesáti hráčů. 

To je pozoruhodné.

Trenér Kettunen mi to nijak nezdůvodnil, ale už to beru tak, že mě nechce. Myslím, že pod současným trenérem pro mě reprezentace skončila. 

Z informací, které jsou známé, se jeví pravděpodobně, že Petri Kettunen po mistrovství světa skončí. Věříte, že pak může být situace u reprezentace jiná? 

Neupínám se k tomu. Já jsem vždycky reprezentoval rád, byla to pro mě čest, těšil jsem se na společné akce, v nároďáku jsme dřív měli dobrou partu. Otázkou je, kdo bude trenérem, jaká bude moje výkonnost, jestli trenér bude mít zájem. Neříkám ano, neříkám ne. 

O výkonnost a vaši motivaci bych se nebál, když občas vidím, jak prožíváte každý trénink. 

Pořád mě florbal strašně baví - zápasy, tréninky, hecování, všechno okolo. Snažím se pracovat, abych byl pořád lepší a lepší sportovec a moje výkony rostly. V klubu k tomu máme vytvořené skvělé zázemí, abychom mohli lépe trénovat a zlepšovat se. V tomhle jsem pořád stejný, motivaci mám. 

Mimochodem, nedávno o vašich emocích mluvil v rozhovoru i Štěpán Švejda, že je rád pozoruje. Snažíte se svou energií “nakazit” mladší spoluhráče? 

Takhle o tom nepřemýšlím, ale pokud jsem schopný je tím pozitivně ovlivnit, je to jedině plus. Myslím, že sport je o emocích a takhle to má vypadat. Vím o sobě, že se dokážu zaradovat, ale taky dokážu být i nepříjemný, když se něco nepovede. Nerad prohrávám a žádná porážka mi není lhostejná - ani na tréninku. 

Takže vyhlížíte čas, kdy se zase bude moct hrát? 

Odpočinul jsem si, probíhá letní příprava a musím říct, že já ji mám docela rád. Zápasy mi zatím tolik nechybí, protože vím, že až se ten náš kolotoč roztočí, bude nás jich čekat zase spoustu. Baví mě tréninky a chci se co nejlépe připravit na sezonu. 

Anketa Florbalista sezony 

Hvězda sezony: 3. místo Jiří Curney

Trenér sezony: 2. místo Petr Novotný

Brankář sezony: 1. místo Lukáš Bauer

Neužitečnější hráč Superligy florbalu: 1. místo Jiří Curney

Florbalista sezony: 1. místo Jiří Curney