Díky za vše! Jan Natov se loučí s kariérou
25. dubna 2024

Díky za vše! Jan Natov se loučí s kariérou

Loučí se pětinásobný český šampion. Bronzový medailista z mistrovství světa. Autor 403 superligových tref. A dlouholetý tahoun a kapitán Bolky. Jan Natov v 31 letech ze zdravotních důvodů dává sbohem své úctyhodné florbalové kariéře.

Kalendář tenkrát v létě 2015 symbolicky ukazoval datum 8. 8., když se Jan Natov finálně upsal Bolce. Dres s dvěma osmičkami pak hájil dlouhých devět let. Ke dvěma dřívějším titulům s Tatranem přidal další tři s Bolkou, dva vyhrané domácí poháry nebo bronz z Champions Cupu v předminulé sezoně. Od ročníku 2019/2020 byl kapitánem Bolky. Jeho rány z levého křídla děsily soupeře, pět gólů dal i na bronzovém mistrovství světa 2014. Natov se loučí jako historicky čtvrtý neproduktivnější hráč základní části české nejvyšší soutěže, v 323 zápasech nastřílel 326 gólů a na dalších 210 nahrál. V play-off měl skóre 77+68 ve 119 utkáních.

Dál ho nepustila dvě vážná zranění kolene. První úraz ho připravil o takřka celou sezonu 2021/2022, na další operaci musel po prosincovém zranění v zápase v Liberci, což byl jeho poslední start v nejvyšší soutěži v kariéře.

„Jsem vděčný za to, že jsem mohl hrát za Bolku a rozdávat tu lidem radost. Když jsem do klubu před devíti lety přestupoval, myslel jsem hlavně na sportovní cíle, ale spoustu věcí jsem si tu taky uvědomil. Nejvíc si odsud odnáším to, že jsem vyrostl jako člověk. Nebál bych se říct: zodpovědný člověk. Vážím si toho, že jsem tuhle možnost měl a zejména podpory Tomáše Pacáka, protože vím, kolik toho pro mě udělal. Vím, že toho nebylo zrovna málo a ne vždy to pro něj bylo jednoduché. Sport byl samozřejmě číslo 1, ale během těch devíti let jsem si uvědomil, co je v životě důležité,“ řekl Jan Natov.


„Končí jeden velký příběh. Je to příběh, na který jsem opravdu pyšný. Před devíti lety jsme přivedli do Bolky mladého kluka, který miloval florbal, ale v dospělém životě se ještě teprve hledal. Dali jsme mu možnost vyrůst jako člověk a sportovec a on nám dal nejlepší roky své kariéry a spoustu radosti. Mladá Boleslav a její florbalová komunita objala Honzu Natova a stala se na mnoho let jeho domovem a místem, kde bude vždy uznáván a respektován. Vzpomínky na krásné góly a velké výhry zůstanou, pociťuji vděčnost za všechno hezké, ale i za těžké a bolavé okamžiky, které jsme společně překonávali. Té vděčnosti nyní dodávají hloubku. Honza ukončuje svou výjimečnou kariéru a je mým přáním, aby jeho zarputilost a vůle odpracovat si a zasloužit si všechny úspěchy byla inspirací pro všechny, kteří budou nosit boleslavský dres v budoucnosti. Naty, díky a přání všeho dobrého do dalšího života,“ řekl generální manažer Bolky Tomáš Pacák.