Dvojrozhovor: rok 2019 očima generálního manažera a trenéra
30. prosince 2019

Dvojrozhovor: rok 2019 očima generálního manažera a trenéra

Končící rok dokrajuje poslední hodiny, za chvíli už kalendář bude ukazovat 2020. Jakých bylo uplynulých dvanáct měsíců? Odpovídají generální manažer Technology Florbal Mladá Boleslav Tomáš Pacák a trenér superligového týmu Petr Novotný.

Co florbalového vás nejvíc potěšilo v roce 2019?

Tomáš Pacák: Užil jsem si období změn v letních měsících, podařilo se nám rychle a úspěšně vyřešit významné odchody a i když to nebylo snadné, kvalita nového obsazení přinesla dávku nové energie, uvolněnější atmosféru naší pořád velmi tvrdé práce, obrazně řečeno pocit čistého papíru čekajícího na sepsání nového příběhu... Závěr roku zakalil smutek z nečekané a bolavé ztráty Petra Grünfelda, nyní vnímáme závazek naplnit náš příběh dalšími úspěšnými kapitolami v jeho odkazu a odkazu Pepy Volfa.

Petr Novotný: Těžko vybrat jednu věc, sezona běží hodně rychle a člověk nemá moc příležitostí se ohlížet. Takže když shrnu, co mě těší nyní: hodně sleduji naše juniory a je příjemné vidět, jak se zlepšují. Mám dobrý pocit z našich posil. Myslím, že všichni do našeho týmu zapadli velmi dobře, což není vždy samozřejmost. Baví mě spolupráce v našem realizačním týmu. Je toho hodně. 

Jakou známku na školní stupnici byste dali mladoboleslavskému florbalovému roku 2019? A proč? 

Tomáš Pacák: Dal bych mu dvojku či velmi dobrou na kvalitní evropské univerzitě. Opět jsme k lepšímu posunuli organizační rovinu, produkci akcí a komunikaci, navýšili jsme náš dlouhodobě vysoký superligový divácký průměr, odpracovali jsme si progres práce s mládeží, ale především jsme měli většinově důvod k radosti ze sportovních výsledků v elitních kategoriích. Z více než čtyřiceti zápasů v domácích soutěžích mužů jsme za celý rok 2019 prohráli jen čtyři. Bohužel jedním z těch čtyř bylo Superfinále, proto ne jednička. Cením si skvělých výkonů a výsledků proti EräViikingit, Floorball Köniz, Dalenu a SPV během léta, byly to pro mě výjimečné zážitky, proto ten evropský rozměr mého hodnocení.

Petr Novotný: Vždy je co zlepšovat, takže dávám 2-. Je těžké sledovat, co vše bych jako trenér mohl dělat lépe, ale zároveň už na to nemít prostor. Ale myslím, že s tím se potýká hodně florbalových trenérů 

Který superligový zápas z roku 2019 vám nejvíc utkvěl v paměti a proč?

Tomáš Pacák: Řeknu tři. Třetí semifinále play-off na Chodově a výtrysk euforie po obratu v poslední minutě zápasu, který řídili fantomové minulého ročníku Karas a Naty. Dubnové Superfinále, kde jsme moc chtěli obhájit titul, ale po vyrovnaném boji tentokrát byly o gól šťastnější Vítkovice. Superfinále je ve všech ohledech tak výjimečná událost, že ji nejde nezmínit. A pak utkání se švýcarským Churem na Czech Open. V elitní kategorii nastupovali především naši junioři a dorostenci posílení o nejmladší hráče našeho mužského týmu. Dramatický zápas jsme po obratu a brankách benjamínka Zoufalého a jeho dospělých kolegů Zakonova, Grubera a Bíny těsně a velmi překvapivě vyhráli a zahájili skvělé florbalové léto ověnčené třetím triumfem v řadě na špičkově obsazeném Bohemia Trophy.

Petr Novotný: Nebudu zmiňovat Superligu, ale rozhodně mi utkvěl v paměti náš pohárový zápas v Liberci. Po skvěle odehraném turnaji Bohemia Trophy jsme o den později přijeli do Liberce, abychom se zápasu jen zúčastnili. Těžko jsem hledal slova.

Máte vzkaz pro členy klubu, fanoušky, partnery?

Tomáš Pacák: Vše, co děláme, děláme s Vámi a s Vaší pomocí a pro Vás. Má-li být vedle sportovních výsledků měřítkem úspěchu zájem fanoušků a členů o superligová utkání a jiné klubové akce a události, trend růstu naší činnosti v mládežnických kategoriích a nejen výsledková stabilita klubu, jsme právem dlouhodobě na špici českého klubového florbalu. Není to samozřejmost. Díky!

Petr Novotný: Pro trenéry: Mějte trpělivost, každému tréninku a zápasu dejte ze sebe to nejlepší. Stále hledejte inspiraci, protože ve florbalovém prostředí je jí spousta. V oblasti vzdělávání dělá Český florbal výbornou práci.

Pro hráče: Chtějte se stále zlepšovat a snažte se poznávat svoje tělo. Je to klíčová věc k tomu, abyste se mohli posouvat. Užívejte si hru. Když jste na hřišti, myslete jen na florbal. 

Pro fanoušky: Budeme dál pracovat tak, abyste nám mohli hrdě fandit, plnit naši boleslavskou halu a prožívat s námi zápasy. 

Pro partnery: Jen díky vám můžeme dělat florbal v Mladé Boleslavi na tak špičkové úrovni. Děkujeme za podporu!

Co čekáte od florbalového roku 2020?

Tomáš Pacák: Čekám tuhé boje o mistrovský titul, čekám velké divácké návštěvy na vrcholná utkání play-off, čekám úspěch juniorského týmu, čekám spoustu pěkných sportovních zážitků naší mládeže včetně těch zahraničních, čekám další budování naší struktury a ještě lepší práci pro růst boleslavského a českého florbalu. Těším se na něj, bude to dobrý rok!

Petr Novotný: V nejbližších měsících nás čekají vrcholy sezony: nejdřív finále Poháru Českého florbalu, pak superligové play-off. Přeju si, aby všichni hráči byli na nejdůležitější část sezony zdraví a měli šanci se o úspěch v tomto ročníku poprat v co nejlepší své formě.