Punčochář: Jsme připraveni nejlépe, jak jen to jde
12. září 2022

Punčochář: Jsme připraveni nejlépe, jak jen to jde

Střelec branky, která zajistila Česku na Euro Floorball Tour prvenství mezi silnou severskou konkurencí a Švýcarskem. Právě proti Švýcarsku vystřelil Lukáš Punčochář v čase 56:30 vítěznou branku a korunoval tak svůj výkon. Obránce Předvýběr.CZ Florbal Mladá Boleslav teď se svým klubem zahajuje superligovou sezonu a chce navázat na nedávné úspěchy.

Jak moc vás těší cenná vítězství nad nejsilnějšími soupeři, kterými byli Švédsko, Finsko a Švýcarsko?

Těší mě velmi, protože se to za poslední dobu nestávalo často. Nám se to v posledním roce povedlo dvakrát a vždycky je něco speciálního porazit Finy nebo Švédy. Je radost se podívat na ně a vidět je smutné po zápase. (usmívá se) Myslím si, že je potřeba severským týmům konečně ukázat, že florbal v České republice je na výši a že jim můžeme konkurovat.

Byla i ve Švýcarsku připravena mezi třetinami vaše oblíbená čokoláda?

Byla, byla. Náš kustod ji vždycky má, takže jsem si pochutnal.

Je hodně těžké přepnout z končící přípravy v Boleslavi do reprezentace? Nejspíš i trenéři požadují odlišné věci, že? Jak rychle dokážete přepnout? 

Měli jsme hodně pestrou letní přípravu, během ní jsme absolvovali i reprezentační kempy a akce, takže naskočit doi Euro Floorball Tour nebylo tak těžké, jelikož jsme za sebou měli několik zápasů. Rozhodně ale bylo tempo rychlejší a kvalita hráčů ještě vyšší. Zápas proti Švédsku byl opravdu těžký. Je složité zachytit utkání hned od začátku, ale myslím si, že se nám to celkem povedlo.

Příprava v Boleslavi už končí a vrháte se do bojů v Livesport Superlize. V létě jste odehráli mnoho zajímavých utkání se soupeři, se kterými se obvykle nesetkáváte. Berete i to, že jste utkání v přípravě odehráli opravdu hodně, jako pozitivní věc?

Určitě, přišli noví hráči a my měli možnost je poznat a zapracovat do týmu už před sezonou. Absolvovali jsme ŠKO-ENERGO CUP a Umeå Scandic Cup ve Švédsku. Odehráli jsme dobrá utkání a předvedli jsme dobré výkony, i když i ve Švédsku jsme chtěli dojít ještě dál. Do sezony jdeme sebevědomí a připravení.

Na zmíněném Umeå Scandic Cupu jste vypadli v semifinále. Ve skupině jste hráli proti finskému Nurmon Jymy. Měl jste nějakou zkušenost díky tomu, že jste při pandemii ve Finsku působil?

Zrovna proti tomuto týmu jsem si ve Finsku nezahrál, ale samozřejmě jsem o nich už něco zaslechl a něco jsem od toho zápasu očekával. Škoda, že ten zápas nakonec skončil jen remízou, i když celý průběh byl prakticky jenom o nás a soupeř skoro nic nepředvedl. Takže mě vlastně i trochu zklamali, jelikož jsem od nich očekával trošku víc.

Považujete přípravu za úspěšnou, nebo to ukáže až čas s odehranými zápasy?

Těžko říct, určitě nám to ukáže čas s odehranými zápasy. V aktuální chvíli si myslím, že jsme připraveni nejlépe, jak to jen jde. Udělali jsme pro to maximum.

Je cíl do Livesport Superligy jasný?

Já si myslím, že je jasný. Pro mě by to byl double, pro Boleslav triple a proč nemít ty nejvyšší ambice na tuto sezonu!

Na kotníkách nosíte speciální ortézy. O co se jedná a proč je nosíte?

Měl jsem opakované zranění kotníků, takže během toho velkého zápřahu, který tady v Bolce máme a plus do toho reprezentační akce, byla nejlepší varianta zvolit tyto ortézy. Dohodli jsme se tak s naší fyzioterapeutkou. 

V Bolce máte několik hráčů z vašeho rodného Brna, tak jak si rozumíte s Adamem Hemerkou a Petrem Koláčným?

Asi nejlépe z týmu, přece jenom už se známe nějakou dobu. Jsme velmi dobří kamarádi, skoro bychom si mohli připadat, že fungujeme jako bráchové. Na hřišti nám to šlape. Doufám, že se nám podaří potkat se v lajně a třeba rozhodnout Superfinále.

Rozhovor vedl: Karel Schamberger