Gruber: Čekají nás náročné překážky, musíme je překonat
5. listopadu 2022

Gruber: Čekají nás náročné překážky, musíme je překonat

Nejvíce zástupců z jednoho týmu má Bolka v české nominaci pro mistrovství světa 2022 ve Švýcarsku. Jakub Gruber se těsně před sobotním startem turnaje rozpovídal nejen o soustředění v Kutné Hoře a následném teambuildingu na Šumavě.


Jakube, do Švýcarska cestujete vlakem, tak je to příjemná změna od autobusu?

Pokud budu srovnávat jízdu s autobusem, tak určitě ano, člověk se může při cestě vlakem projít a má celkově více možností na trávení volné zábavy než v autobusu. Nemusí se podotýkat s nevolností v autobuse a podobně. Na takovou vzdálenost i mnohem pohodlnější. Nicméně změna z letadla do vlaku je cítit hlavně na stráveném čase na cestě. 

V národním dresu budete i společně se svými spoluhráči z Bolky. Může vám i tento fakt pomoct?

Máme k sobě s klukama možná trochu blíže, když se potkáváme skoro každý den, ale vnímám, že hlavní benefit může být ve variabilitě hry, kdy s některými spoluhráči hrajeme v lajně v Bolce, tím pádem už víme, co od sebe očekávat na hřišti. S Adamem Hemerkou hraji často v Boleslavi v obranné dvojici. S Lukášem Punčochářem jsem dohrával poslední MS ve Finsku a s Martinem Tokošem jsem v této sezoně odehrál větší část utkání. Lukáše Bauera v bráně pak taky známe a víme, jak se chová v konkrétních situacích, takže tento fakt nám může určitě pomoci.

Po minulém MS, kde vás k bronzu dovedl Petri Kettunen, se na postu hlavního trenéra objevil Jaroslav Berka, tak jak si zatím pochvalujete spolupráci s koučem?

Každý trenér má svou filosofii a pojetí. Myslím, že jsme si vzali spoustu pozitivních věcí od Petriho Kettunena a teď nabíráme mnoho od Jaroslava Berky  a jeho realizačního týmu. Vnímám, že celková struktura a řízení realizačního týmu je na skvěle úrovni. To napomáhá ke kvalitní komunikaci s týmem, což je na reprezentační úrovni jeden z klíčových bodů k úspěchu.

S jakými ambicemi jedete do Švýcarska?

Vnímáme, že máme kvalitní kádr, který může uspět, avšak zároveň víme, že nás čekají náročné překážky, které musíme překonat. Proto musíme postupovat krok po kroku.

Jak se těšíte na MS?

Z týmu je cítit velká chuť. Jelikož jsme pospolu už nějaký ten den, tak čím více se první utkání blíží, tím více je cítit natěšenost na moment, až to vypukne. Já osobně se těším moc. Přeci jen, je to největší zážitek, který v tomto sportu můžete dosáhnout.

Jaké bylo reprezentační soustředění v Kutné Hoře, kde jste už přeci jen několik srazů zažili?

Museli jsme do toho ještě pořádně šlápnout, přeci jen do MS zbývalo ještě poměrně hodně času. Takže bylo náročnější jak po fyzické, tak psychické stránce. Hodně jsme se věnovali naší hře a vyladění detailů v jednotlivých lajnách a speciálním situacím jsme věnovali také poměrně dost času. To byla první část soustředění. Druhá část byla zacílena hlavně na soupeře, takže spíše po psychické stránce náročnější program, ale s tím musíme počítat. Vymýšleli jsme různé plány, co bude fungovat na konkrétní soupeře a jak bychom je chtěli přehrávat. To vše potom chceme přenést do hry. Po večerech jsme měli i pár meetingů, kde jsme doladili detaily potřebné k fungování týmu. Takže jsme stihli vše, co bylo třeba a mohli se přesunout na Šumavu. 

Váš reprezentační rok byl výborný, tak chcete na to tímto MS navázat?

Ukázali jsme si, že jsme silný tým, který dokáže hrát s top týmy vyrovnaná utkání. Zároveň vnímáme, že na poslední akci soupeři nemuseli odkrýt všechny karty. Společně na těchto výkonech určitě chceme stavět a posunout je zase o něco více. Každý víme, jaké jsou naše schopnosti a budeme je chtít na sto procent prodat a ukázat, co v tomto týmu je.  

Po soustředění jste odjeli na teambuilding, který byl na Šumavě. Hlavním cílem bylo vypnout od okolního světa, jelikož vám trenéři sebrali mobily, tak byl to prostor pro neobvyklé hry se spoluhráči?

Chtěli jsme si pořádně odpočinout jak tělesně, tak mentálně. Překvapilo mě, jak tým telefon vůbec nepotřeboval. Stále se něco dělo, hrály se různé hry od minigolfu, ping-pongu, tenisu, šipek až po karetní hry, například BANG, který máme uvnitř spjat s MS, už od minulého roku, kdy nás BANG provázel přes celé mistrovství. Na nikom nebylo vidět, že by měl nějaké nutkání vzít si mobil do ruky, ba naopak tým toto nastavení kvitoval a pořádně si odpočinul. Večerní program patřil regeneraci v místním saunovém světe, které bylo v našem hotelu opravdu skvělé. Pro mě to byla výborná zkušenost a určitě bych to všem doporučil v dnešní době.

Vy jste i šéftrenér kategorií od starších žáků a výš, takže práce máte opravdu dost. Jak vás naplňují tréninky s dětmi?

Trénování mě baví, mám rád, když můžu předávat zkušenosti a učit naše budoucí nástupce něčím, co je může posunout dál ve sportovním prostředí. Zároveň jsem pracovně stále ve stejném prostředí, které mě naplňuje, takže ideální varianta s propojením s mou florbalovou kariérou.

Ve Švýcarsku budete hrát i ve dvanáctitisícové Swiss life Areně, kde bude asi bouřlivá atmosféra srovnatelná s Superfinále, tak jak se na takové zápasy těšíte?

Věřím, že zájem o florbal během MS bude v této lokalitě veliký, zároveň si asi musíme říci, že divácky nejatraktivnější zápasy ve skupině budou ty s účastí Švýcarska, které ve skupině nemáme. Ale po tréninku v hale se na zápasy moc těším, aréna vypadá krásně. K naším zápasům věřím ve skvělou diváckou kulisu z řad českých fanoušků, kteří za námi na šampionát dorazí.

V reprezentaci má Bolka nejvíce zástupců, tak berete i tento fakt za úspěch? 

Věřím, že když máme tolik zástupců mladoboleslavského florbalu v týmu v reprezentaci, tak zase zvětšíme povědomí o florbale v našem městě a budeme mít hodně podporovatelů z našeho klubu. Vnímali jsme velký zájem o MS už před odcestováním na MS. Pokud by chtěl někdo větší pohled do zákulisí mistrovství, ať sleduje náš profil nebo přímo profily hráčů, kde je ještě více detailů z MS. 

Rozhovor vedl: Karel Schamberger